Volite da jedete? Pazite da vam ne presedne!

0
1053

Hladno vreme “traži” jaku hranu, a s obzirom da je zima period raznih proslava, gurmanluka ima u izobilju. Ipak, takvi obroci su neretko pravi atak na sistem za varenje.

Foto: Pixabay.com/Kolaž

Nutricionista Jasna Vujičić navodi da je domaća kuhinja, pre svega bogata mesom, jer osim očiglednog- pečenja, roštilja, kobasica, punjenih paprika, sarme, bez mesa nije moguće zamisliti ni svadbarski kupus, pasulj sa kolenicom ili rebarcima, burek sa mesom ili pilav.

– Prednosti su dostupnost, jer je ovakva ishrana dostupna na svakom koraku, od kioska na ćošku, do velikih marketa koji imaju kuvana jela. Posledica je velika učestalost oboljevanja kardiovaskularnog sistema, dakle od hipertenzije do ozbiljnijih bolesti srca i mozga. Od bolesti srca i krvnih sudova u Srbiji u današnje vreme umire preko 50 odsto svih smrtnih ishoda osoba oba pola – objašnjava Vujičić.

Nutricionista ističe i da hrana bogata ugljenim hidratima diže nivo serotonina koji nam pomaže da se „borimo“ protiv depresije izazvanom mrakom i hladnim vremenom. Ipak, takvi obroci su neretko pravi atak na sistem za varenje.

Doktorka Branka Lazić objašnjava da nakon unosa teške i masne hrane mogu javiti stomačne tegobe, nadutost i osećaj kao da smo progutali kamen.

– Ukoliko se jave ovakvi problemi, znači da stomak ne može dobro da svari hranu, te mu je potrebno pomoći. Kod ovakvih tegoba najčešće se radi o nedostatku pankreasnih enzima amilaze, lipaze i proteaze koji su zaduženi za varenje ugljenih hidrata, masti i proteina. Kada se oni ne nalaze u pravo vreme na pravom mestu i u pravoj količini, koja zavisi od vrste hrane ali i od telesne težine osobe, poželjno je da ih unesemo – priča doktorka Lazić.

Da Vas podsetimo:  NAROD VLAST I POLITIKA -DRUGI DEO

Pri odabiru pankreasnih enzima, doktorka kaže da je bolje birati one oblike enzima u formi sitnih granula, koji bi bi se lakše i ravnomernije pomešali sa hranom.

– Kapsule ispunjene sitnim granulama su dobar izbor. Treba ih uzeti sa hranom ili neposredno posle toga – zaključuje Lazić.

dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime