Vučić prvi put u istoriji izabran dva puta u prvom krugu predsedničkih izbora

0
44

“To je prvi put u istoriji da neko dva puta bude izabran u prvom izbornom krugu i to su oba puta bile ubedljive pobede.”

Zamenik gradonačelnika Beograda o pobedi Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima (TV Hepi, 6. 4. 2022. godine)

Iako je početkom februara, kada je izabran za zamenika šefa Izbornog štaba naprednjaka, rekao da je cilj ubedljiva pobeda SNS-a i na predsedničkim, i na parlamentarnim i na lokalnim izborima, uključujući i izbore za Beograd, Goran Vesić je u prvom postizbornom gostovanju na televiziji Hepi sav fokus stavio na rezultate izbora za predsednika.

“Naš plan je bio da Aleksandar Vučić pobedi u prvom izbornom krugu”, rekao je Vesić i istakao da je Vučić ostvario istorijski uspeh, dobivši 2,3 miliona glasova.

“To je prvi put u istoriji da neko dva puta bude izabran u prvom izbornom krugu i to su oba puta bile ubedljive pobede. Znači nisu to bile tesne, već veoma ubedljive pobede i ostvaren je istorijski uspeh”, naglasio je Vesić.

Izbore u Beogradu, na kojima je SNS osvojio toliko glasova da ima tesnu većinu sa SPS-om, zamenik gradonačelnika Beograda gotovo da nije ni pomenuo.

S druge strane, govoreći o parlamentarnim izborima, rekao je da su SNS i Vučić osvojili “četiri puta više glasova“ od drugoplasirane koalicije. Preciznosti radi, osvojila je tri puta više glasova. Naime, po preliminarnim podacima Republičke izborne komisije, lista “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” osvojila je 1.627.363 glasova (42,91 odsto), a lista “Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu” 519.657 glasova (13,7 odsto).

Vratimo se predsedničkim izborima. Vučić je na dvanaestim po redu predsedničkim izborima dobio nešto manje od 2,3 miliona glasova. Po podacima RIK-a, osvojio je 2.216.526 glasova (58,54 odsto), dok je opozicioni kandidat Zdravko Ponoš dobio 697.471 glasova (18,42 odsto).

Da Vas podsetimo:  Mokrin prvo digitalno selo u Srbiji - Na njivu se ide sa mobilnim i tabletom

Na prethodno održanim predsedničkim izborima 2017. godine Vučić je pobedio u prvom krugu sa 2.012.788 osvojenih glasova (55,08 odsto), dok je drugoplasirani Saša Janković imao 597.728 glasova (16,36 odsto).

Vučić, dakle, jeste oba puta ubedljivo pobedio u prvom izbornom krugu, ali Vesićeva tvrdnja da je Vučić prvi put u istoriji izabran dva puta u prvom krugu, jednostavno nije tačna.

Za predsednika Srbije prvi put se glasalo u decembru 1990. godine, kada je ta funkcija uvedena. Nadmetalo se čak 32 kandidata, a najjači oponenti bili su Slobodan Milošević, kandidat Socijalističke partije Srbije i Vuk Drašković, kandidat Srpskog pokreta obnove. Milošević je pobedio u prvom krugu sa velikom većinom od 65,34 odsto (3.285.799 glasova).

Dve godine kasnije, u decembru 1992. godine, paralelno sa vanrednim parlamentarnim izborima održani su i vanredni predsednički izbori, na kojima je ponovo ubedljivu pobedu već u prvom krugu odneo Slobodan Milošević. Na izborima je učestovalo sedam kandidata, a Miloševićev najozbiljniji protivnik bio je tadašnji premijer SRJ Milan Panić, kog je podržala opozicija. Ipak, kandidat SPS-a dobio je natpolovičnu podršku birača.

Dakle, Aleksandar Vučić nije prvi put u istoriji izabran dva puta u prvom krugu predsedničkih izbora, kao što Vesić tvrdi, pošto je pre njega to pošlo za rukom Slobodanu Miloševiću na izborima u decembru 1990. godine, odnsono 1992. godine. Stoga za izjavu koju ocenjujemo, Goran Vesić dobija ocenu “kratke noge”.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime