Vučić uverava javnost da ne namerava nigde da beži!

2
1189

E pa sad, eto ti ga na… Alek obećava narodu da nigde neće da beži, ne objašnjavajući kakva mu to opasnost preti, niti ko, eventualno, pokušava da ga natera u beg. I zaista, zašto bi predsednik srpske vlade morao da beži? Od koga? Naime, nikako ne može biti da se misao o bežanju naselila u premijerovu glavu tek tako, slučajno i bezrazložno. Ili, niko neće govoriti o bežanju, ako ne postoji nikakav razlog zbog kojeg bi trebalo da beži. Istina, čovek može da beži od ozbiljne (realne) opasnosti, ali, isto tako, može da ima i nekakve poremećaje ličnosti koji dovode do iracionalnog straha. A iracionalni strah obično je daleko snažniji i opasniji od onog koji čovek oseća pred očiglednom (postojećom) opasnosti.

Najava Šešeljevog povratka u zemlju mogla bi da bude onaj okidač koji je napravio zbrku u glavi predsednika vlade. Naravno, teško je pretpostaviti da Šešelj danas ima bilo kakav ozbiljniji uticaj u srpskim političkim ili bezbednosnim (vojnim i civilnim) krugovima, da bi mogao da organizuje puč protiv svojih kumova. Dolazak Šešelja i premijerova priča o „bežanju“ neobično su se poklopili. Ispalo je da Vučić strahuje od povratka svog nekadašnjeg šefa i da taj strah nije u stanju da kontroliše. Ako je tako, tada tu nešto sa njegovim poimanjem stvarnosti nije kako valja.

Ako uporedimo ovu najavu „da neće nigde bežati“ sa onim ranijim premijerovim „biserima“ o tome da „zna kako će skončati“ i da mu se „približilo“ (niko nikada nije saznao šta mu se približilo), građani Srbije bi morali da se ozbiljno zabrinu. Najblaže rečeno, racio predsednika vlade (sudeći po njegovim „zagonetnim“ izjavama) ne deluje kao da je u punom kapacitetu. Odatle bi se moglo zaključiti da bi u drugim, daleko važnijim državničkim poslovima, moglo doći do sličnog „iskakanja“ – i to sa dalekosežnim posledicama.

Da Vas podsetimo:  Dejan Lučić: "Spremite se, ovo je datum koji će promeniti svet"!

Zapravo, srpka politika (na čijem čelu je predsednik vlade) odavno deluje nekonzistentno. Prihvaćen je Briselski sporazum, čime je natovsko-šiptarsko Kosovo praktično dobilo nezavisnost. I što je u svemu najgore, svaki zahtev Evropske unije obrađuje se najpre medijski tako, da se, kobajagi, pokaže čvrsta premijerova ruka (ruka čoveka od integriteta). Zahtevi srpskih neprijatelja se u prvoj fazi odbijaju, u drugoj se narodu „objašnjava“ šta je to ono što se najviše može postići u datim okolnostima, dok se u trećoj fazi takvog zamajavanja srpskog javnog mnjenja svi zahtevi prihvataju u njihovoj početnoj formi – u potpunosti se udovoljava onima koji Srbiji ne žele nikakvo dobro.

U svemu ovome dodatnu zbrku izazvala je izjava ministra za rad, Aleksandra Vulina, „da je Šešelj pušten iz Haga da bi se destabilizovala Srbija“.  Takva poruka ukazuje na paniku koja je zavladala u krugovima srpskih naprednjaka. U stvari, možda takva panika nije nastala zbog samog povratka Vojislava Šešelja. Jedna druga „novost“ (za koju javnost u Srbiji nije znala), na koju je Vulin, valjda, neoprezno ukazao, posebno je zanimljiva. Naime, po Vulinovim rečima, Haški tribunal je nudio Vučiću i srpskom aktuelnom režimu da Šešelja zadrži u Haškoj tamnici još deset godina. Tako nešto svakome normalnom deluje suludo, ali, ako je Šešelj proveo 12 godina utamničen i bez osude, tada se vidi da ništa na relaciji Haški sud – Beograd nije nemoguće. Da li nastala panika u SNS krugovima ukazuje na to da je pomenuti dil (o kome Vulin priča)  ipak bio postignut? Da možda jeste, mogla bi da nam potvrdi neshvatljiva odluka Haškog suda da Šešelja drži i dalje u robijašnici bez presude, iako je suđenje odavno okončano (Haško tužilaštvo je završilo iznošenje dokaza 2010. godine, a Šešelj je tada odustao od odbrane).

Da Vas podsetimo:  Počinju pobune širom sveta i to niko ne može zaustaviti!

Iz svega bi se mogao izvesti zaključak da je strah zavladao u premijerovom okruženju, jer je Haški tribunal prekršio pomenuti dogovor. A ako se to uistinu desilo, onda je to jasan i nedvosmislen pokazatelj da je Zapad rešio da Aleksandra Vučića pusti niz vodu. Konačno, i ako je tako, premijer bi ipak mogao da „nigde ne beži“, pošto ima još jednu šansu da obrne ćurak i prihvati onu ponudu Rusije, koja, reklo bi se, odavno visi u vazduhu.

D.G.

2 KOMENTARA

  1. Vučiću, hoćeš Putina? Evo ti i Šešelj!

    Vučić: Šešelj je monstrum!(09.juli.2010)

    ŠEŠELJ: Aleksandar Vučić je moj dobrovoljac, Tomislav Nikolić saučesnik! (9. Februar 2014.)

    Vojislav Šešelj je stvorio Aleksandra Vučića. Stvorio ga je po obličju i podobju svome. Šešelj je upozorio: „Vučić deluje pristojno, mlad je i moderan, ali pazi se, pokvaren je, podao i osvetoljubiv“.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime