Kad Narodna banka gubi pare

1
1601

pare-dinari-novac-1328585176-42087

Gotovo je nemoguće danas videti da banke gube novac. Bilo je toga u prošlosti i može se ponovo dogoditi, ali takvi gubici banaka se obično pripisuju finansijskim malverzacijama, teškim greškama službenika koji neodgovorno i na svoju ruku ulažu ogromne sume novca u finansijsko tržište.

Međutim kad Narodna banka jedne države gubi novac, onda je to za duboko razmišljanje kako je moguće da se tako nešto dogodi.

Tako je Narodna banka Srbije objavila svoje finanisjko poslovanje u kojem se vidi da su 2013. godine poslovali sa gubitkom od oko 44 milijardi dinara ($560 miliona dolara).

Kako je to moguće?

Guvernerka pomenute banke naroda Srbije, gospođa Jovanka Tabaković objašnjava vrlo jednostavno kako je i zašto došlo do gubitka. Stvarno bi trebalo svima da bude jasno i opravdano:

„Nije mera uspeha NBS pozitivan finanijski rezultat. Mi nismo javno preduzeće, agencija, nije nam profit cilj.“

I kad bi se složili da im kojim slučajem profit nije cilj, pa zar je onda cilj gubitak. Ili poslovanje na pozitivnoj nuli, ekonomski izraz koji se najviše koristi u Srbiji. Svako se smatra izuzetno uspešnim, ako se nalazi na pozitivnoj nuli. Smešno zar ne, ko da ima neke veze da li je nula pozitivna ili negativna, ona je uvek NULA.

„Gubitak je knjigovodstveni a ne stvarni…“

Još jedna od mudrih izreka guvrnerke banke, koja je uzgred rečeno i član Srpske napredne stranke. Pa ako je samo knjigovodstveni a ne stvarni, što ne kaže koliki je stvarni. Da li je taj stvarni veći ili manji gubitak. I šta to znači. Da knjigovodstvo (čitaj matematika) pokazuje jedno a u stvari stanje je drugo.
„Nemam nameru da manipulacijama kursa pravim privid kratkoročnog profita koji je dugoročni gubitak.“

Da Vas podsetimo:  Prioriteti

Ovo verovatno ni Ajnštajnu ne bi bilo jasno. Jedan moj dugogodišnji prijatelj Jevrejin, jednom prilikom reče. Nikad ne možeš da praviš gubitak, ako praviš profit. Naravno, to su dva suprotna pojma. Kao što ne možeš da budeš u isto vreme debeo i mršav. No, da se vratimo na gospođu Tabaković.

jorgovanka-tabakovicKako može serija kratkotrajnih profita da dovede do dugoročnog gubitka. Ako se pravi profit danas on će biti tu i sutra. I ako se ne pomera, stajaće kao profit. To mu izgleda kao moja izreka. Svaki dan pravim profit, 365 dana u godini, i onda na kraju godine imam gubitak. To jedino može ako se troši više nego što se zarađuje, ali to je svima jasno. Idemo dalje.

„Gubitak jeste u stvari deo kursnih razlika i cene imovine, koja se tako prikazuje zato što su kretanja na tržištu imovine zlata, zgrada i hartija od vrednosti takve da su pokazale da mi na njima nemamo prinos, nego naprotiv, gubitak“.

Još jedna od vrlo mudrih izreka gospođe Tabaković. Nikad mi nije bilo jasno da čovek ili ustanova, drži papire od vrednosti koje gube pare. Zar nije bolje da ih proda i kupi one koje prave pare.

Meni sad jedna stvar nije jasna. Da li ti političari, direktori javnih preduzeća misle da smo mi budale pa nemamo pojma, niti znamo da razmišljamo pa nam serviraju ovakve gluposti. Da li to rade da bi pokazali kako su pametni? Ili namerno hoće da nas zalude. A još više mi nije jasno zašto narod ćuti i sluša. Da li se pravi kao da razume, odnosno pravi se pametan. Ili svesno pristaje na to da ga oni redovno prave budalom. Jer definitivno u ovoj situaciji neko jeste budala.

Da Vas podsetimo:  Ovo niste znali:U Srbiji možete da lovite kitove, i da letite u vasionu

Pogibe čovek u okolini Sombora u automobilu, udario ga voz na neobezbeđenoj pruzi. U današnjem svetu, na današnji dan postoje u Srbiji pruge koje nisu obezbeđene i nemaju rampu. ^ovek tridesetak godina, umre na putu za bolnicu.

To nije prvi put.Što je najgore to neće biti ni poslednji put. A ne bi smelo da bude ni prvi. Svaki komentar je suvišan.

Žena platila 30,000 dinara ($384) za ubistvo muškarca koji joj se udvarao, a njoj se to nije svidelo. Pa rešila da ga ubije da joj se ne bi više udvarao. Našla i ubicu za male pare, a telo muškarca pronašli u šumi.

Kako advokati sad štrajkuju njoj neće biti suđeno, niti će moći da bude u pritvoru, jer po zakonu mora da ima advokata prisutnog kad joj se određuje pritvor. Kako toga sad nema, i ona i drugi prekršioci se zatvore, pa onda puste posle 48 sati zadržavanja. Sve to dok advokati ne počnu da rade.

Nisu advokati jedini koji ne rade. Štrajkuju sad i nastavnici, a njima se od ove nedelje pridružiše i lekari. Pa je i vojska Srbije, koja je sad privatna, zatražila da se izmeni zakon, koji će im dozvoliti da imaju pravo da idu na štrajk.

Prosto neverovatno. Pitaju mene ljudi ovde, zašto se ne vrate naši Srbi iz inostranstva da pomognu da urade nešto da ova zemlja krene napred. Šta da rade, mislim se ja, kad nijedan jedini zakon ne valja. Kad svaki i onaj najprostiji treba da se pocepa i preko noći donese kompletno drugi.

Vlada insistira da radi po zakonu, kad njima to odgovara, samo pričaju i obećavaju. Još uvek nije rešeno pitanje legalizacije, divlje gradnje od preko 1,5 miliona kuća u Srbiji, a krenulo se da se kao rešava 2000 godine. Da li su oni svesni da je danas 2014?

Da Vas podsetimo:  Maleni deo otetog od penzionera je pomoć od 20.000 dinara

Od januara ove godine najavljuju još jednu promenu zakona na tu temu, i najnovije je da će taj zakon da se promeni u novembru. I kad ga budu promenili biće nerealan i neodgovoran. Nerealan u smislu da će za komunalije tražiti onu sumu novca koji jednostavno narod ne može da plati. I neodgovoran jer će tražiti onu dokumentaciju koji narod ne može da prikupi, zato što će bez obzira na broj dokumenata uvek da mu fali još jedan papir.

Vasa Čarapić

Srpski glas

Da kontaktirate autora pošaljite email na:
carapicv@hotmail.com

1 KOMENTAR

  1. Ova gospoja ima platu preko 5.000 evra. Na listi najplacenijih nje NEMA danas u srpskim medijima(naravno!). Pre toga zestoko je kritikovala visoka primanja u Narodnoj banci. Napravila je gubitak od 40 mlrd dinara ! To je ok ? Bravo SNS vi ste sve zanimljiviji i komicniji. Kumeee! Gde si kuuumeeee !

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime