Vučićev i Tomin rijaliti i namagarčeni Jeremić

3
1049

Najava kandidature Tomislava Nikolića je ozbiljno zatalasala srpsku javnost. Mnogo više nego sve dosetke internet tima Vuka Jeremića ili mrtvilo Saše Jankovića sa sve pijanim Vladom Georgijevim na predizbornom skupu propalih žutih kojima su šlag na torti bili vojvođanerski separatisti.

jeremic_sinhua-1024x683
Vuk Jeremić

Nikolić i Vučić su ovim manevrom pokazali ko zapravo drži sve konce u svojim rukama. Rijaliti program od nedelju dana, koji obećava i vanredne nastavke tokom predizborne kampanje, svakako je dobro osmišljen i odigran, čak i ako delovi tog serijala nisu planirani. Svi mediji su se usredsredili samo na odnose Nikolića i Vučića i da li će Nikolić ipak ući u predizbornu trku za predsednika kontra premijeru Vučiću. Sve ostalo je otišlo u drugi plan.

Mora se priznati da ovako vešto odigrana predizborna predstava, čak i ako je imala realnu pozadinu, priliči samo vrhunskim stručnjacima za rijaliti šou. Koliko su Jeremić i Janković daleko od popularnosti i pažnje naroda i medija koju su izazvali ovim režiranim spektaklom Vučić i Nikolić, toliko će i ostvariti izborne rezultate. O ostalim učesnicima rijaliti programa zvanog „predsednički izbori“ skoro da je izlišno i govoriti. Mediji su potpuno ignorisali opoziciju i fokus je bio samo na predsednika i premijera i njihov odnos, te na dilemu „šta će uraditi“.

U svrhu jačanja SNS i potpore Vučiću dobro je došao i Šešelj. Šešelj je vešto dočekao sukob na relaciji Vučić-Nikolić da opravda svoje napade na Nikolića i svoje nenapadanje Vučića, koje mu dobar deo tvrdokornijih glasača i članova SRS zamera. Ovim sukobom na relaciji Vučić-Nikolić, Šešelj je potvrdio svojim simpatizerima i Radikalima da je ponovo bio u pravu u svojim „genijalnim“ procenama i da je njegov napad na „najslabiju kariku“ – Tomislava Nikolića bio sasvim opravdan. Međutim problem je sada nastupio za Šešelja što su Nikolić i Vučić olako zagladili ovaj očigledno namešten sukob, te je sva njegova retorika ispala prazna, promašena i provučićevska, tako da je za očekivati da na narednim izborima uzme još manje procenata nego na prethodnim parlamentarnim.

Da Vas podsetimo:  TOTALITARIZAM

Pored Šešelja i svi ostali opozicioni lideri su se po prilično nasankali na ovu obmanu koju im je priredio dvojac Vučić-Nikolić. Zbunjeni harvardovac Jeremić pored svih svojih diploma i pameti koju je stekao po belom svetu, pao je na jednu jeftinu kafansku foru Tome Nikolića, da ga je čak i podržao javno u svojim nastupima. Kakav blam za svetskog Jeremića! Džaba Harvard, jača je šumadijska kafanska škola.

Pristalice Vuka Jeremića, posle ovako kilave predizborne kampanje u kojoj je „sve stalo zbog Nikolića“ su zbunjeni. Njegov san o drugom krugu predsedničkih izbora sada deluje kao bajka. Najveći gubitnik ovog manevra dvojca na vlasti je Jeremić.

Što se tiče naših patriota, koji će ipak na kraju podržati proameričkog Jeremića, njihovoj sreći nije bilo kraja prateći spektakl koji su im priredili Nikolić i Vučić. Neki su se poput Velje i Boška radovali i verovatno već počeli da sanjaju i dele neke državne funkcije. Praktično cela opozicija umesto da vodi svoju kampanju se priključila kampanji koju vode Nikolić i Vučić opredeljujući se najčešće protiv Vučića a „imajući razumevanja“ za Nikolića koji je odjednom postao miljenik opozicionih i prozapadnih medija.

Posledice ovog rijaliti spektakla, ma koliko se poradovali i ponadali opozicioni političari su jačanje strukture SNS, konsolidovanje stranke, i jačanje borbenosti i elana stranke, jer za SNS sva opozicija zajedno ne predstavlja takvu opasnost kao potencijalni rascep unutar same te stranke. Jasno je i po jednoglasnim odlukama odbora i po izjavama čelnika SNS ali i njihovih koalicionih partnera na koji stepen pripravnosti je podignuta stranka zahvaljujući Tominoj najavi kandidature. Realno je postojala opasnost od letargije u redovima SNS. Većina velikih stranaka posle niza pobeda se uljuljka i izgubi borbenost, računajući na sigurnu pobedu. Takva letargična sigurnost u sebe ide na ruku opoziciji koja želi da se dočepa vlasti i koja stoga ima jače motive za predizbornu borbu. Upravo ovim događajem borbena gotovost SNS je ponovo podignuta.

Da Vas podsetimo:  Kuda ide SPS

Problem bi bio za SNS da je raskol potrajao na duže staze, jer bi se time pokazalo da vođe nisu sposobne da prevaziđu ozbiljnu krizu i tada bi neminovno došlo do raslojavanja u stranci na frakcije. Sada je sasvim izvesna ponovna pobeda SNS-a to jest Vučića na izborima i to verovatno bez ulaska u drugi krug.

Željko Injac

www.vidovdan.org

3 KOMENTARA

  1. Ми, наравно, разумемо да би за Ињца гласање за „проамеричког“ Јеремића било велик и непотребан корак назад – боље рећи, напоље – у поређењу са гласањем за већ-тако-дуго-и-дубоко-у-америчком-чмару Вучића. И куд би онда Ињац, а тако му је лепо с Вучићем…

  2. Ne vidovdan.org, problem je u rascepu između građana Srbije i SNSovaca. I to nepremostivom. Potkrepljenom sve težim životom, sve ugroženijom državom i sve jasnijom slikom da su Vučić i Nikolić dva pokvarena, i za naciju nezainteresovana, diletanta rešena da svim sredstvima zadrže vlast samo zarad lične koristi. I šta kažete vi u vidovdan.org na ovaj granični „zidić“ sa Kosovom? Slažete li se sa Tačijem i Ramom da je to u interesu jačanja integriteta i suvereniteta šipratske kosovske države? Šta mislite o pokretanju BiH revizije tužbe za genocid? Šta kažete o skupljanju migranata po Srbiji i njihovom sve slobodnijem ponašanju, krađama, provale u kuće dok su u njoj vlasnici, provale u vikendice i grejanje na račun osiromašenih Srba,tiho iznajmljivanje i kupovinje stanova po Beogradu? Šta kažete što na jugu Srbije odbijaju sudske presude sa obrazloženjem da ne razumeju srpski jezik već samo nekakav, nepostojeći, bošnjački, grade bespravno i ne haju …? Šta kažete vi iz vidovdan.org o svakodnevnim uličnim obračunima krimi-udruženja i to sve uz maksimalno ugrožavanje nevinih građana? Šta kažete vi iz vidovdan.org o kabadahijskom rušenju Beograda i zloupotrebi državnih institucija od strane Siniše Malog? Šta mislite vi o prodaji PKB, Elektrodistibucije? Šta vidovdan.org misli o činjenici da su Hrvati i Crnogorci baš odlučili da istrebe Srbe jer, valjda, misle dok su Vučić i Nikolić na vlasti niko Srbe neće zaštiti i sve nam je dozvoljeno?

  3. svaki psihoanalitičar kada vidi ovakvu facu,ima samo jedan zaključak.sačuvaj me bože šta se krije iza.inače svi do jednog su na isti kalup,sa malim nijansama.zlatiborac i čačanin su neka druga priča.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime