Vučićev kum osudio Brkića na novčanu i zatvorsku kaznu

0
845

Milovan Brkić, glavni urednik Magazina Tabloid, osuđen je po tužbama Nikole Petrovića. Obe presude obogatile su istoriju beščašća srpskog pravosuđa. Jednom je Brkić osuđen zbog citiranja zvaničnih podataka o poslovanju Elektromreže Srbije, a drugom na zatvorsku kaznu zbog teksta koji ne postoji. Ovim presudama sudije su dokazale da ne postupaju po zakonu već po nalogu svemoćnog kuma Aleksandra Vučića.

Viši sud u Beogradu je u septembru prošle godine odbacio tužbu Petrovića protiv Brkića i Branka Dragaša, autora spornog teksta. Dragaš je analizirao poslovanje EMS-a na osnovu izveštaja objavljenih na sajtu Agencije za privredne registre iz vremena kad se na čelu tog preduzeća nalazio Petrović. Sud je uvrdio da su podaci preneti korektno, bez ikakvih izmena, pa je odbacio Petrovićevu tužbu. Međutim, Apelacioni sud je preinačio oslobađajući presudu, delimično je usvojio tužbeni zahtev i autora teksta i glavnog urednika osudio na novčanu kaznu.

Predsednica veća Zorica Ćaković i sudije Dragica Popesku i Svetlana Pavić uvažile su Petrovićevu tvrdnju da se osećao “osramoćeno i obrukano jer je navedeno da je ukrao 232 miliona evra i da je smanjio dobit kompanije”. Iako Petrović liči na lopova, u tekstu se ne navodi da je ukrao 232 miliona evra, a lično je potpisao izveštaje u kojima se vidi da je dobit kompanije EMS dramatično smanjena u vreme dok se on nalazio na njenom čelu. Za sudije Ćaković, Popesku i Pavić nisu bitne činjenice, nego Petrovićeva osećanja sramote.

“Presuda se zasniva na dokazu (tekstu “Pomozite nam da ih se otarasimo”), koji po svojoj sadržini ne odgovara onome što je izrečeno u presudi”, navodi se u Rešenju, kojim je Apelacioni sud u Beogradu u novembru prošle godine ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda, kojom je Milovan Brkić osuđen na tri meseca zatvora, uslovno na godinu dana, zbog navodnog ugrožavanja sigurnosti Nikole Petrovića. Dakle, Apelacioni sud je utvrdio da je sudija Milenija Petričević osuđujuću presudu zasnovala na lažima. Svesno, s jasnom namerom da izvrši nalog Petrovića, kaznila je Brkića za navode koji ne postoje u tekstu. Još veće bešćašće je pokazala sudija Ljudmila Miljković, koja je u ponovljenom postupku zaključila da se “u tekstu ne pominje ugrožavanje bezbednosti tužioca Petrovića, ali on se toliko iskreno uplašio da tuženi zaslužuje kaznu”.

Da Vas podsetimo:  Vučić priznao ono na šta Vojni sindikat Srbije upozorava godinama
Presuda Apelacionog suda u Beogradu: Protiv zakona, po volji kuma Petrovića

Ovim presudama Nikola Petrović je opravdao nezvanični status vrhovnog sudije Srbije, koji je kompletno pravosuđe stavio u zaštitu svojih interesa.

– Kako je moguće da kriminalac, kakav je Nikola Petrović, čije privođenje pravdi je zahtevalo više od deset američkih kongresmena, nesmetano pljačka srpsku privredu i da na povocu drži tužioce, sudije, policiju… Očekujem da me Petrović izloži na licitaciji, i da prodaje jedno po jedno uvo, zatim deo debelog mesa, pa levu ruku, desno stopalo… Sve mogu da urade uz asistenciju policije. Aleksandar Vučić je stvorio pravosuđe po meri svog života. Ono će i njemu doći glave. Banda njegovih drugova s Pravnog fakulteta sada je preuzela u svoje ruke sve poluge sudske vlasti. Imaju potpuno kriminalizovan Visoki savet sudstva, predsednika Vrhovnog kasacionog suda Jasminu Vasović, državnog tužioca Zagorku Dolovac, predsednike apelacionih sudova… Nadam se da ćemo demonstracijama oterati Vučića s vlasti. Meni ne preostaje ništa drugo nego da se borim. Dugo sam živeo. Ostaje mi da se ne predam žive glave – kaže Milovan Brkić, glavni urednik Magazina Tabloid.

Izvor: Predrag Popović

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime