Zatvorena kuća srpsko norveškog prijateljstva

0
786
Norveška kuća bez struje/Foto:printscreen(gminfo.rs)

Kuća srpsko norveškog prijateljstva zatvorena je danas, jer joj je isključena struja zbog, kako gminfo nezvanično saznaje, višemilionskog duga.

Kuća je večaras bila u mraku, na terasi je stajalo obaveštenje da „restoran ne radi“, a vrata su bila zaključana. Kako je gminfo nezvanično saznao, struja je ranije tokom dana isključena zbog višemilionskih dugovanja. Kuća srpsko norveškog prijateljstva bila je predmet ogromnog interesovanja javnosti pre nepunih godinu dana, kada je zbog dugovanja prema bivšim radnicima bila zakazana njena prodaja. Dugove je napravilo Društvo srpsko norveškog prijateljstva, koje je, od otvaranja ovog objekta 1987. godine, njime gazdovalo.

Posle višemesečnih natezanja, Opština Gornji Milanovac je 25. februara ove godine postala vlasnik ovog objekta za nepunih 12 miliona dinara.

– Lokalna samouprava će na najodgovorniji način brinuti o nama jako značajnom spomeniku kulture, kako bi uspomena na naše stradale internirce sa jedne, ali i prijateljstvo sa Kraljevinom Norveškom sa druge, sijalo punim sjajem – navedeno je tog dana u saopštenju za medije koje je poslao predsednik opštine Dejan Kovačević. Tada je rečeno i da će „Opština Gornji Milanovac napraviti plan održavanja i rekonstrukcije ovog objekta“.

Kuća jugoslovensko norveškog prijateljstva izgradjena je 1987. godine u znak prijateljstva Jugoslavije i Norveške, skovanog tokom Drugog svetskog rata, kada su Norvežani rizikujući svoje živote spasavali Jugoslovene koji su bežali iz nacističkih logora, a u godini otvaranja dobila je tada najprestižnije priznanje u arhitekturi, Borbinu nagradu za najbolje arhitektonsko ostvarenje. Predstavlja spoj vikinškog broda i srpske brvnare, a izgradjena je od drveta iz šuma Norveške. Pored muzejskog i dela za kulturne sadržaje, svih prethodnih godina u kući je poslovao i restoran, od čijeg je profita kuća trebalo da bude održavana.

Da Vas podsetimo:  Gde je kragujevačka politička scena u odnosu na prošle lokalne izbore?
Izvor: gminfo.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime