Život bez vode: Preko 30 godina vodu dovlače iz reke

1
83

Srbi su trpljiv narod. Turci su se tome divili pet vekova. To napisa jedan aforističar komenatrišući političku situaciju u zemlji, ali se itekako može primeniti na slučaj Bresnice, Bečnja i Tavnika, gde meštani više od 30 godina, dva do tri puta dnevno, po kiši, suncu i snegu, dovlače tehničku vodu do svojih domova. Isto toliko traju obećanja čelnika grada da će rešiti problem i dovesti vodu u sela. Vode u slavinama nema, obećanja nisu ispunjena, a strpljenja i trpljenja i dalje ima. A koliko je sve apsurdno svedoči i to da se Bresnica nalazi na samo šest kilometara od Gružanskog jezera, odakle se Kragujevac snabdeva pijaćom vodom.traktor

—Problem datira i više od 30 godina. Apsurdno je da u vreme digitalizacije i tehnologija mi pričamo o vodi. Niko konkretno ne navodi šta je problem i zašto nemamo vodu. Sve se svodi na obećanja, od godine do godine i tako sve prolazi. Projekat je urađen 2005.godine i to tako stoji. Poslednji sastanak smo imali u februaru, u Vodovodu, rekli sun am da dolaze u sredu da nešto mere, ali se nisu pojavili — priča predsednik MZ Bresnica Radovan Spasojević.

Red u Bresničkoj reci formira se od rane zore. Najgore je leti, kada dođu vrućine, a reka utanji.—Ovako je 365 dana u godini. Obavezan si svaki dan da dođeš po vodu pa sve drugo. Bilo šta da planiraš da radiš prvo mora voda pa sve drugo. Po urađenom projektu mi bi trebali da se priključimo na Mrčajevački vodovod. Plašim se da dok stigne voda u selu neće ostati niko. Do kada ćemo trpeti ne znam. Pokušavamo da na lep način dopremo do ušiju čelnika grada, ali naša muka ih preterano ne tangira. Ako postoje neke više instance da nam pomognu bilo bi dobro. Ne tražimo ništa posebno, samo vodu — kaže Spasojević.

Da Vas podsetimo:  Ni Đilas, ni Vučić ne smeju prekrajati izbornu volju građana

Poslednji put rešenje problema obećao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović 2018. godine, dok je najuporniji u “mazanju” meštana bio Milan Bojović.

—Obećav’o Bojović više puta, kažu idite sadite njive, a do septembra stiže voda. Prvo obećav’o kao član DSS. Reko ajd, svašta obećavaše, al obeća i kad preš’o u SNS. Reko ne lažu SNS-ovci, al’ se prevarismo. Da ‘oće sade da dođe da mu uvrnem one brke — priča kroz osmeh jedan od meštanina koji nije želeo da se predstavi jer kako kaže, pišemo džabe i od toga nema vajde.

—Možeš da pišeš šta hoćeš danas, više političari nemaju obraza niti bilo koga broga za nečiju muku.

Raćo Vidojević kaže da je letos bilo kritično jer je vir skoro presušio, a pojedinci su prodavali cisternu vode za 40 evra.

— Da nije ovog vira mi možemo da idemo samo na Moravu, a to je odavde 10 do 12 km. Na jezero ne smemo da pridjemo. Letos je bilo da se vatamo za kolire ko će da uzme vodu. Sad je pala kiša i sada imamo vode. Ja svaki dan odavde vučem dve do tri cisterne za stoku i tolaet. Bila je i prošla vlast i pretprošla, i ova sadašnja. Svi kad trebaju glasovi ete ih, voda stiže u Bresnicu. Čim se završi glasanje doviđenja, nema nigde nikoga. Bog neka nam je upomoć i ovaj vir — kaže Raćo.

Bresnica je jedno od najvećih sela u Srbiji. Nalazi se na tromeđi Čačka, Kraljeva i Kragujevca. Broj stanovnika se konstatuje smanjuje i mali su izgledi da će se nešto promeniti. Zbog problema sa vodom mladih skoro da nema u selu. Oni koji su ostali i ušli posao sa poljoprivredom danas se kaju.

Da Vas podsetimo:  Da nije bilo Srba svetski poredak bi bio danas mnogo drugačiji

— Teško je. Da nije ovog vira ne znam šta bi uradili. Letos je skoro bio presušio pa smo se uplašili. Mučimo se, vučemo odavde i leti i zimi. Odavde se kupamo, pojimo stoku. Teško je. Obećavali su sve i svašta, ali od toga nema ništa. Obećavaju, samo obećavaju— konstatuje Slobodan Vidojević.

http://www.ozonpress.net

 

1 KOMENTAR

  1. Ja da vodu nemam 30 godina, iskopao bih bunar kao sto sam i uradio pre 25. Isto nismo imali vodu. Sad ja imam arterijski bunar na 90 m sa rezervoarom od 12 kubika i hidropakom koji pod pritiskom od 4 bara gura vodu u moju kucu. Ali lako neradnicima da kazu nema. Sve se moze samo moras da radis. A od ovih mafijasa nema vajde, crno ispod nokta bi ti uzeli.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime