Zloupotreba Jasenovca

1
83
Foto: printscreen

Ako su vas zgrozile prekjučerašnje naslovnice tabloida sa tekstovima „Bolesna akcija ustaškog režima protiv Vučića i Srbije“, „Ustaše Vučiću zabranile da ide u Jasenovac“, „Napad ustaša na Vučića“ – ne brinite, jučerašnje su bile još gore.

„Vučić razbio ustaše – raskrinkao svi njihove laži“, poručuje Informer. Istovremeno, prenose se reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji kaže da zna zašto ga mrze u Hrvatskoj, te da u glavama srpske dece Jasenovac neće biti zabranjeno mesto.

Čitav cirkus izazvao je sam Vučić jer je mimo diplomatskog protokola planirao privatnu posetu Jasenovcu. Hrvatske vlasti mu to nisu dozvolile, određene procedure moraju da postoje i svakom iole pismenom je to jasno. I u kućne posete se ne ide nenajavljen, a kamoli u diplomatske gde državne zvaničnike mora neko da primi i da im dodeli službeno obezbeđenje.

Tabloidi su brže bolje kao po komandi stali u odbranu Vučića i osuli paljbu na „zle Hrvate“, odnosno „ustaše“. Govor mržnje nije ništa novo kada je srpska žuta štampa u pitanju, štaviše, po tome su prepoznatljivi. Ne postoji instanca koja će ih kazniti, eventualno po stotinak hiljada dinara po nekoj privatnoj tužbi zbog klevete ili širenja laži. Međutim, za raspirivanje nacionalnih tenzija nikada nisu odgovarali. Nikada i neće jer njihov glavni urednik ne sedi u redakciji već na Andrićevom vencu.

Čak ne mora ni da zove urednike tabloida da im kaže šta da pišu. Znaju oni i sami šta Vučić misli. Naravno, on nikada neće reći „ustaše“, niti „šiptari“, ali zato su tu njegovi glasnogovornici, odnosno trbuhozborci. Pa tako MUP Srbije u zvaničnom saopštenju, koje potpisuje ministar policije lično, naziva celu hrvatsku vladu „ustaškom“, dok predsednik Srbije „nevino“ navodi čuvenu rečenicu Vukašina iz Klepaca, upućenu nekom ustaši kada je u Jasenovcu došao red za klanje – „Samo vi radite svoj posao“.

Da Vas podsetimo:  Komšije, gledajte malo svoja posla

Inače, u predsednikovom inauguracionom govoru značajno mesto je zauzela baš saradnja sa Hrvatskom. „Vrata Beograda i kapije, i vrata Predsedništva, biće uvek otvorena za dobar dijalog i razgovor sa Zagrebom“, rekao je Vučić ne tako dalekog 31. maja. Sad vidimo i kako to pomirenje i izgleda.

Piše: Katarina Živanović
Izvor: Danas

1 KOMENTAR

  1. Ајде, Като, ајде, злато,
    Да те именујем за Председника Србије или, најмање, за амбасадора Србије у Загребу, па у србском народу избриши сећање на хрватски усташки геноцид над Србима.
    Ти то можеш, ти то знаш.
    После ћемо те „унапредити“ у невинога Хрвата.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime