Zloupotreba kosovskog dodatka?

0
854

dodatakNi šest godina nakon odluke Ustavnog suda da je “kosovski dodatak” neustavan i da se mora zakonski urediti, najavljeni zakon kojim bi se sistematski rešio problem finansiranja Srba na Kosovu i Metohiji, prema istraživanju Insajdera nije donet. To međutim nije prekinulo praksu davanja uvećanih plata državnim službenicima sa Kosova.

Zaključkom Vlade Srbije od jula 2003. godine koji je potpisao tada potpredsednik vlade Čedomir Jovanović, odlučeno je da srpski državni službenici na Kosovu i Metohiji dobijaju „kosovski dodatak“, odnosno da im osnovica plate bude uvećana za 50 odsto.

Odlukom Ustavnog suda iz 2010. godine taj zaključak je ukinut uz obrazloženje da je došlo do prekoračenja ovlašćenja Vlade jer se ta oblast mora urediti zakonom.

Nakon toga, Vlada Srbije je usvojila novi zaključak u kojem je naložila svim institucijama da ipak nastave sa isplatom kosovskog dodatka do donošenja Zakona. Goran Bogdanović, tadašnji resorni ministar, najavio je da će Zakon biti izrađen po hitnom postupku i usvojen do septembra 2010 godine.

To se međutim nije dogodilo ni tada, a ni 2013. kada je organizovana javna rasprava na nacrt “Zakona o finansijskoj podršci srpskog naroda i nealbanskih manjinskih nacionalnih zajednica na teritoriji Kosova”, u vreme dok je na čelu Kancelarije za KIM bio Aleksandar Vulin.

I pored toga, a prema izjavi njegovog naslednika Marka Djurića početkom prošle godine, Srbija je nastavila da izdvaja novac za kosovski dodatak za zaposlene koji rade u javnom sektoru i žive na Kosovu i Metohiji.

Da li se taj dodatak isplaćuje i danas, pitanje je koje smo upitili Kancelariji za Kosovo i Metohiju, a odgovor još uvek čekamo.

Podsetimo, prema istraživanju Insajdera objavljenom u serijalu Patriotska pljačka, do 2012. godne zahvaljujući kosovskom dodatku, uvećane plate primali su mnogi koji su samo fiktivno bili zaposleni na Kosovu, oni koji su zahvaljujući političkim i rodbinskim vezama dobijali poslove u državnoj sužbi a da nisu ni odlazili na posao kao i oni koji su istovremeno bili na platnom spisku kosovskih institucija.

Da Vas podsetimo:  Srbija oplakuje odlazak još jednog velikana: Korona odnela život čuvenog plastičnog hirurga

Insajder je tada objavio spisak kosovske vlade na kojem se nalazilo više od 1000 Srba zaposlenih u opštinskim strukturama, zdravstvenim i prosvetnim ustanovama koji su primali duple plate.

Među njima su bili i neki od najviših opštinskih funkcionera.

Osim kosovskog dodatka namenjenog zaposlenima u državnim institucijama, Srbija je kroz mesečnu nadoknadu pomagala i Srbe koji su do 1999. godine radili u državnim i društvenim preduzećima na Kosovu.

Istovremeno, gotovo nikakava pomoć nije stizala do najugroženijih, odnosno svih onih koji nikada nisu bili u državnoj službi.

Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime