Značajne suštinske razlike među zvaničnicima SPC

8
916

Grupa vladika se ogradila od zvaničnog saopštenja Sabora Srpske Pravoslavne Crkve

Episkopi, na čelu sa Amfilohijem Radovićem, navode da je „portparol SPC (episkop bački Irinej Bulović), svojevoljno formulisao neke odluke, suprotno volji Svetog Arhijerejskog Sabora“

Grupa episkopa je, isto tako, razočarana što je autor saopštenja episkop bački Irinej „tendenciozno prikazao i prenaglasio značaj posete političkih lidera regiona Aleksandra Vučića i Milorada Dodika“

Episkopi tvrde da su Vučić i Dodik nisu posetili Patrijaršiju „na poziv Sabora“, kako piše u zvaničnom saopštenju, već da je „to bilo na inicijativu i poziv Patrijarha“.

Grupa vladika traži da se na zvaničnom sajtu SPC objavi novo dopunjeno i ispravljeno saopštenje Sabora.

Više arhijereja Srpske pravoslavne crkve uputilo je pismo patrijarhu Irineju u kome ga obaveštavaju da se ograđuju od sadržaja zvaničnog završnog saopštenja Sabora, koje je javnosti 18. maja dostavio portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović), saznaje Danas u visokim crkvenim krugovima.

U pismu patrijarhu, više učesnika Sabora sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem (Radovićem) na čelu, ocenjuje da je „portparol svojevoljno formulisao neke odluke, suprotno volji Svetog Arhijerejskog Sabora“ zbog čega „izražavaju svoje negodovanje i ograđuju se od pomenutog saopštenja“.

Kako se navodi u pismu, u koje je naš list imao uvid, „grupa episkopa je razočarana“ što je autor saopštenja episkop bački Irinej „tendenciozno prikazao i prenaglasio značaj posete političkih lidera regiona Aleksandra Vučića i Milorada Dodika“.

Oni tvrde da je „potpuno bespotrebna rečenica koja govori o ‘naporima i neravnopravnoj borbi sa moćnicima za očuvanje KiM u sastavu Srbije‘, pošto o prirodi, umešnosti i iskrenosti vođenja te borbe saborski oci uopšte nisu imali jednoglasno mišljenje, čak naprotiv“.

U pismu se negira da su Vučić i Dodik posetili Patrijaršiju „na poziv Sabora“, kako piše u zvaničnom saopštenju, već da je „to bilo na inicijativu i poziv Patrijarha“.

Da Vas podsetimo:  Iz daleka

Vladike traže da se rečenica „o podršci i sveobuhvatnoj pomoći države Srbije našem narodu da opstane na najsvetijoj srpskoj zemlji, Kosovu“ izbaci iz zvaničnog saborskog saopštenja u kome je, kako navode, izostavljeno da je Sabor svojim posebnim saopštenjem o KiM „potvrdio svoj nepokolebivi stav sa prethodna dva Sabora“.

Ova grupa vladika je nezadovoljna i načinom na koji je u zvaničnom saopštenju „prećutana“ poseta poglavara Kiparske pravoslavne crkve arhiepiskopa Hrizostoma povodom ukrajinskog crkvenog pitanja, kao i „relativizovanja saborske odluke o nastavku dijaloga sa delom Crkve u Severnoj Makedoniji koja je u raskolu“. Oni traže da se i ove teme unesu u zvanično saopštenje.

Uz ocenu da su „iznenađeni i razočarani pojavom teksta u kome se stvari tendenciozno prikazuju drugačije nego što je bratski dogovoreno na Saboru“, ova grupa vladika traži da se na zvaničnom sajtu SPC objavi novo dopunjeno i ispravljeno saopštenje Sabora.

Kako Danas nezvanično saznaje, patrijarh Irinej nije odgovorio na ovo pismo, a na zvaničnom sajtu SPC je i dalje verzija saborskog saopštenja vladike bačkog Irineja, koju je on već jednom menjao jer je u „prvoj varijanti“, mimo odluke Sabora u nju uključio i „slučaj“ episkopa zapadno-američkog Maksima. Ta tema se, ipak, potom našla na sajtu SPC zbog demantija vladike bačkog Irineja upućenog beogradskoj štampi koja je negirala da se vladika Maksim „pokajao zbog svojih stavova o autokefalnosti“.

Patrijarh Irinej i vladika bački Irinej danas završavaju posetu Eparhiji budumskoj, gde je poglavar SPC u Sentandreji osveštao novi eparhijski muzej i imao susrete sa mađarskim zvaničnicima i srpskom zajednicom u Mađarskoj.

Otvaranju Muzeja eprahije budimske, koje su finansijski pomogle vlade Srbije i Mađarske, između ostalih srpskih državnih zvaničnika, prisustvovao je i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, koji je zajedno sa Vučićem bio na kontroverznom predsednikovom prijemu u Patrijaršiji tokom nedavnog majskog zasedanja Sabora.

Da Vas podsetimo:  Može li Vučića srušiti ostanak kod kuće

Prema informacijima, kojima raspolaže Blog „Između sna i jave“, a koje smo dobili iz izvora bliskih vrhu SPC,  tokom posete Saboru SPC, predsednik Srbije A. Vučić najoštrije je napao vladiku Teodosija i usmerio svoju kritiku ka njemu. Teodosije je Episkop Raško-Prizrenski, a bio je vikarni Episkop Lipljanski od 2004. do 2010. godine. Sve vreme dramatičnih događaja boravio je na Kosovu i Metohiji sa svojim narodom, prvo u Dečanima, a potom u sedištu Eparhije, u Prizrenu. Vladika Teodosije jedan je od najčvršćih protivnika priznanja nezavisnog Kosova od strane Srbije.

J. T. 
Izvor: danas.rs / izmedjusnaijave.rs

8 KOMENTARA

 1. Treba omogućiti da vlasnik i gospodar Srbije upotpuni sve moguće funkcije na ovom svetu. On je predsednik, premijer ministar svih ministarstava, pravosudstvo, ustav države i država, majka i maćeha naša, neka se j*be sam sa “voljenima”, šta će mu drugi. Omogućite mu da bude pop ili vd patrijarha (prosti mu bože, nije naivan i sam?), još to nije bio, a da upotpuni sve funkcije. On to može, on to hoće, a ljudski je omogućiti mu?

 2. Grupa episkopa je, isto tako, razočarana što je autor saopštenja episkop bački Irinej „tendenciozno prikazao i prenaglasio značaj posete političkih lidera regiona Aleksandra Vučića i Milorada Dodika“

  Episkopi tvrde da su Vučić i Dodik nisu posetili Patrijaršiju „na poziv Sabora“, kako piše u zvaničnom saopštenju, već da je „to bilo na inicijativu i poziv Patrijarha“.

  Kako god, grupa vladika levih ili desnih mora biti svesna cinjenice da isti narod koji dolazi u crkvu izlazi i na izbore, da drzava ogromno para ulaze u crkve i plate tih istih, da crkve ne placaju porez iako se nisu registrovale kao neprofitne i NVO organizacije a ogromno se para u crkvi okrece, da narod u crkvu ne ide zbog vladika i svestenika, da crkva postoji kao spona izmedju Boga i coveka i da vladike i crkveni velikodostojnici nisu pozvani da vode politiku, dele narod, sude vec da mole za narod, drzavu i vlast.
  Kad bi vladike i svestenstvo cinili sta im od Boga zapovedjeno mnogo bi lepse bilo svima nama, kad bi bili malkice skromniji narod bi ih vise podrzao.
  Raskalasenost vladika i svestenstva im ne daje za pravo da pljuju po vlasti drzave u kojoj oni uvek profitiraju a zauzvarat nista ne daju.

  • Ви из КОС-А,НИСТЕ ВЕРНИЦИ,ШТА ВАС БРИГА ШТА РАДЕ ВЕРНИЦИ,ВИ ИМАТЕ ВАШ КОМИТЕТ.

   • “ To su sve Brozovi episkopi. a da je to tako govori i podatak da se ni jedan nije odrekao srbomrsca Broza i njegovog razbijanja Srbije….
    ……………… !!!!!!! „

   • Jeli SRBO, koji to mi iz KOS-A?
    Ja sam antipoliticar od 1976 godine, postim od kad znam za sebe, ispovedam veru pravoslavnu, slavim slavu, Bozic, Vaskrs, zavetnicu, nikad nisam slavila 1. Maj, 29. Novembar u crkvu sam odlazia kad su titovi podrepnici popisivali sve koji smo vidjeni u crkvenoj porti pa nas tuzakali pretpostavljenima, jos kao dete u o.s. sam cesto bila izvodjena pred tablu jer me Boze moj, mati odvela na pricest pred Vaskrs a profesor komunista to video pa je sledilo po deset sibovanja na svaki dlan. Stoga smatram da pazljivo citas sto napisem da me nebi svrstavao gde ne spadam.
    Ogorcen si i cemeran covece ubijas svojim negativnim stavom do svega na ovom portalu, jadni oni koji moraju svaki dan da te slusaju i gledaju.
    Ja politicare kritikujem jer sam se na neki nacin njima bavila skoro 30 godina, svestenstvo kritikujem jer sam deo crkve pravoslavne, vidim i znam sta se u mnogim parohijama radi, bila sam dugi niz godina clan crkvenog odbora i upravo iz razloga sto se vecina svestenika ponasa kao da su im crkve privatne firme, napustila sam crkveni odbor. Kako je moguce da popovi kupuju akcije investicijskih skladova, stanove i zemljista, najluksuznija kola a parohijani siromasni.
    Zato bi bilo dobro vratiti zakonik cara Dusana silnog pa bi bio red i medju svestenstvom a ne ovo sto imamo danas.
    Nismo svi koji smo kriticni do odredjene profesije ili pojedinaca KOMUNJARE Srbo, upamti to.

    • Draga Kosovka!!!
     Kriva si , a da nisi ni svjesna da si kriva……..i koliko si kriva !!
     Išla si u školu poslije 1945 …znači bila si u PIONIRIMA, a u višim razredima si prerasla u OMLADINKU?? Titova pionirka i omladinka ? Pred SRBOm se vise ne mozeš “ oprati “ !!! Nitko i ništa te ne moze opravdati . Ukoliko ti je lakše, i ja sam poput tebe, nisam kao srbo pobjegao u inostranstvo, da bih mogao svima koji su ostali , da „solim
     pamet“!!! Obzirom da pratiš redovno KORENE i aktivna si u komenarima , moze se reći i da se POZNAJEMO ,!!!
     Ovog koji se potpisuje sa “ srbo “ ne treba shvatati ozbiljno !!!
     Ili je provokator……..ili je potpuno “ odlepio “ !!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime