Branko Dragaš: Palanka

1
859

Planeta je postala veliko globalno selo. Povezano internetom, koji je provučen kroz mozak zombiranih potrošača. Izgubili smo različitost građana planete i dobili uniformisanost primitivne palanke. Palanački duh komformizma i podaništva je porobljene ljude pretvorio u kretene. Svaki palančanin želi da bude viđen i da se pokaže. Želi da ga globalno selo primeti.Da bude poznat. Želi da skrene pažnju na sebe. Da izađe iz anonimnosti palanke. Nije važno na koji način će da skrene pažnju , važno je da u tome uspe.

palankaUspeh se meri pregledom na internetu. Otuda objašnjenje zašto tolika potreba da se pravi selfi i da se svake budalaštine stavljaju na internet. U opštoj banalizaciji civilizacije, palančanin veruje da je njegova banalnost mnogo manja od banalnosti globalnog sela. Uživa u svojoj uskogrudosti i sebičnosti, jer je uspostavio svoje carstvo banalnosti, gde suvereno vlada. Carstvo banalnosti je smešteno u mobilnom telefonu, čiji gubitak se poistovećuje sa ličnom smrću. Smrt porobljenog konzumenta interneta nastaje kada se izgubi mreža ili kada se ostane sam u svetu bez interneta.

Žudnja da se postane zvezda interneta je patološko bežanje od samog sebe. Begstvo od sopstvene usamljenosti i praznine. Pažnja globalnog sela se može privući nekim izuzetnim uspesima u znanju, nauci, tehnici, biznisu, kulturi ili sportu. Ali, za to je potrebno ogromno odricanje i godine posvećene velikom radu. To je izuzetno teško i dugo. To mogu samo izuzetni. Prosečni palančanin nema vremena da čeka, neće da se muči i hoće sve brzo. Hoće sve odjednom da proguta, jer je duhovno prazan. Iz te praznine izbija gramzivost i pohlepa. On ne uspeva da zadovolji svoju sve veću glad za pažnjom i senzacijama. Instant uspeh mu nije dovoljan. On je narkotizovan stalnom željom za uspehom.

Da Vas podsetimo:  Kako da postanem bar kućni ljubimac?!

Biti poznat postaje opsesija palanačkog duha. Koji gazi sve pred sobom da bi prigrabio što više uspeha samo za sebe. Isključivo samo za sebe. Niko mu drugi nije ni potreban. Živi za taj trenutak kada će svi reflektori i sve oči u globalnom selu biti uprte u njega. Pošto mračna praznina zjapi iz njega, primoran je da proždire sve pomije koje bacaju u njegov brlog. Tako guta i mamac Velikog Brta, koji je stvorio baš takvog agresivnog primitivca. Savremenog varvarina, koji se razlikuje od afričkog urođenika samo u tome što majmunski zna da koristi internet. Biti u središtu pažnje globalnog sela može se postići na mnogo lakši način. Može se skrenuti pažnja na sebe prostaklukom, perverznim egzibicionizmom ili vulgarnim primitivizmom.

Pošto je konkurencija izuzetno velika, onda pobeđuju oni koji su najgori. Koji su najsuroviji i najnemilosrdniji. Oni koji ruše sve granice, koji na sve pristaju i koji nemaju nikakav osećaj stida. Iracionnalni karakter vrednost dovodi u središte pažnje sumanute ludake i psihopate, šizofrene degenerike i moralno posrnule bitange. Ne možete postati internet zvezda ako vam to ne dozvoli Veliki Brat. Koji sve nadgleda i kontroliše.Kreira. Koji brani uspostavljeni i ustrojeni totalitarni sistem vladavine okupiranim i silovanim društvom. I sve što se događa u društvu nije slučajno, nego je smišljeno od Velikog Brata i služi odbrani totalitarima. Rijaliti su izmišljeni kao gladijatorska arena perverznosti, koja služi za zamajavanje i odvlačenje pažnje prezaduženim robovima na internetu. Pobednik u rijalitiju je ona protuva koja je spremna da ide najdalje u svom zlu.

Granice se svaki put sve više pomeraju, jer podanici traže sve veći adrenalin. Sledeći pobednik nekog rijalitija će biti onaj medijski monstrum koji bude pristao da u direktnom programu ubije drugog učesnika. Masa debilizovanih korisnika i konzumenta će svršavati od zadovoljstva. Porobljene mase svoj strah i kukavičluk kompenzuju scenama nasilja. Borba protiv palanke počinje –nepristajanjem da se bude pobesnela horda konzumenata. Borba počinje u nama samima. Pronađite u sebi sakrivenu i zatočenu dobru dušu. Do nje ćete da dođete čitanjem literature i razgovorom sa pametnim ljudima. Isključite se sa bar ponekad sa interneta. Ne dozvolite da vas svuda prate i kontrolišu.

Da Vas podsetimo:  Generali, ostav! Izdali ste Šabac. Izdali ste narod.

Uključite se kada vam internet zaista treba. Stavite internet pod svoju kontrolu. Odbacite uniformisanost prosečnosti. Ispunite znanjem vašu prazninu. Budite različiti. Budite buntovni. Ne pristajte da manipulišu vašim strahom. Budite odlučni u odbrani ljudskog dostojanstva.

branko-dragas-1-640x344-640x344-563x344

Branko Dragaš

www.dragas.biz

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime