Odbijam da kršim Ustav!

1
770

krstimir-pantic_izboriNesuđeni gradonačelnik Kosovske Mitrovice o odluci da ne položi zakletvu: Nisam hteo da potpišem izjavu ispod grba Kosova. Ne mogu više sa Vulinom da sarađujem

Stavljanjem potpisa ispod teksta na kome se nalaze grb Kosova i obeležja koja govore o tome da je Kosovo republika, prekršio bih Ustav Srbije.

Tako Krstimir Pantić, nesuđeni gradonačelnik Kosovske Mitrovice, objašnjava za „Novosti“ zašto nije položio zakletvu i tako se praktično odrekao funkcije koju je dobio na izborima.

* Srpski zvaničnici koji su potpisali izjave tvrde da su one bile statusno neutralne?

– Nema statusne neutralnosti na izjavama koje su potpisane. Žalosno je šta su sve naši odbornici i gradonačelnici bili prinuđeni da prihvate. Ne samo da nam otimaju deo teritorije, već nam vređaju dostojanstvo i inteligenciju. Naravno, i Briselski sporazum je prekršen jer su odbornici i gradonačelnici ucenjeni i primorani da potpišu nešto čega nema u njemu. Briselskim sporazumom je predviđeno da se izbori održe po kosovskim zakonima, a ne po zakonima „Republike Kosovo“.

* Znači, definitivno nećete biti na čelu Mitrovice?

– Isključivo me zanimaju interesi građana Kosovske Mitrovice i Srba na Kosovu i Metohiji. Šta će biti sa mnom je najmanji problem. Nikada nisam jurio funkcije. Sigurno je da neću biti gradonačelnik opštine u „nezavisnom Kosovu“ i nema te cene koju nisam spreman da platim.

* Zašto tvrdite da su izbori prevara međunarodne zajednice, a učestvovali ste u njima?

– U svakoj laži su kratke noge pa je tako bilo i u ovom slučaju. Obećali su i garantovali statusno neutralne izbore, prosledili nam materijal koji je zaista bio statusno neutralan, a onda su na tom materijalu, kada smo ga predali OEBS, nalepili oznake kosovke državnosti. Zar to nije prevara?

Da Vas podsetimo:  Da li je Vučić „već pobedio“?

* Zbog čega ste podneli ostavku i u Vladinoj Kancelariji za KiM?

– Uvek ću biti spreman da služim svojoj državi i narodu, ali sa Aleksandrom Vulinom ne mogu više da sarađujem. To je razlog za moju ostavku. Ne mogu da gledam kako se na račun stranke kojoj pripadam, na račun SNS, gradi infrastruktura Pokreta socijalista na KiM. Ne krivim Vladu Srbije već ministra koji je zadužen za KiM, a koji je vodio neku svoju politiku, gradio svoju stranku, a najmanje vodio računa o državnim i nacionalnim interesima Srbije. Jedno je pričao a drugo radio.

SPORAZUM SE URUŠAVA

* MOGU li ovi poslednji događaji da ugroze formiranje ZSO?

– Mislim da će vrlo brzo čitav Briselski sporazum da se uruši. To neće biti odgovornost Vlade Srbije već međunarodne zajednice. Formiranje ZSO neće ići nimalo lako, niti će Albanci dozvoliti ovlašćenja koja bismo mi želeli i koja su dogovorena u Briselu, kao što nisu dozvolili ni statusno neutralno formiranje lokalnih samouprava.

Novosti

like-button.net here

wordpress-themes.org here

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime