Humanitarci koji se za srpske interese bore širom sveta

0
1086

Humanitarna organizacija „28. jun“ poslala je kontejner humanitarne medicinske pomoći vredan 700.000 dolara koji će u narednim danima stići u medicinski centar Niš, a odatle će pomoć biti raspodeljena širom Srbije, Kosova i Metohije, zatim Republike Srpske, Krajine i Crne Gore.

Ovo nije prvi put da „28. jun“, organizacija u čijem su članstvu mahom Srbi koji žive u rasejanju, šalje pomoć srpskom narodu. Humanitarna organizacija je osnovana 2011. godine, a  registrovana 2012. godine u Kanadi kao neprofitna organizacija. Kroz različite projekte koji su realizovani prikupljeno je više od 184 tone humanitarne, medicinske i pomoći u vanrednim situacijama u vrednosti od preko 6,1 miliona dolara. Ova organizacija je multinacionalna i bavi se humanitarnim, socijalnim i filantropskim radom. U maju 2018. godine postala je prva dobrotvorna organizacija iz bivše Jugoslavije kojoj je dodeljen poseban konsultativni status pri Ujedinjenim nacijama.

Upravo taj status, „28. junu“ je omogućio da se za srpske interese bori tako da je ceo svet čuje.

U prethodnom periodu su imali mnogo posla sa svojim humanitarnim radom i lobiranjem u Ujedinjenim Nacijama za srpske interese. Koristeći svoj konsultativni status u Ekonomskom i socijalnom savetu UN-a, „28. jun“ je uspeo da održi tri važna govora u poslednjem mesecu i time podigne svest u svetu o diskriminišućoj politici usmerenoj protiv kosovskih Srba.

U glavnim kancelarijama Ujedinjenih Nacija u Njujorku, Ženevi i Beču, delegacija“28. juna“ je održala govore o eskalaciji humanitarne situacije na KiM, a takođe je i predala peticiju sa 150,000 potpisa pozivajući na zaštitu srpske kulturne i istorijske baštine na KiM.

„28. jun“ može poslati do 30 svojih predstavnika na internacionalne konferencije, gde mogu održati govore, organizovati panele, upoznavati se sa ljudima i lobirati za srpske interese, kao i da učestvuju u debatama i upoznaju zvanične svetske delegacije. „28. jun“ takođe ima mogućnost da izražava svoj pogled i time utiče na odluke Saveta kroz svoju ekspertsku analizu, monitoring, i podizanje svesti vezanim za relevantne probleme. Kao neprofitna organizacija, „28. jun““ ima preko 500 članova u 120 gradova sveta i 30 zemalja.

Da Vas podsetimo:  Jezička podvala montenegrina: o imenu pravoslavne crkve u Crnoj Gori pre Prvog svetskog rata

Izvor: blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime