Jorgovanka ili Vučević umesto Vučića?

1
1451
Tabaković i Vučević / Foto: printscreen

Najava Aleksandra Vučića da će se posle izbora definitivno povući sa mesta predsednika najveće stranke u Srbiji pokrenula je priču o njegovom nasledniku. I do sada je Vučić govorio da više neće biti predsednik stranke, ali ovoga puta je odlučio da to tako zaista i bude.

Naravno, Vučić ne bi bio Vučić da ne očekuje da se njegovi saradnici ne oglase molbama da ostane, da je nezamenljiv, da bez njega stranka neće funkcionisati… Najnadahnutiji bi mogli da izjave da bez njega nema ni života, ali za sada ta aktivnost molbi i zahteva nije naročito zaživela. To dodatno nervira Vučića, ali realno oni koji bi ga molili da ostane, morali bi da ga podsete na to što je obećao, pa i zbog toga naprednjaci ćute.

Ključno pitanje je ko je najbliži saradnik Aleksandra Vučića, odnosno kome će, makar i samo formalno prepustiti stranku? Ko će biti dete koje je poraslo, što bi rekao Tomislav Nikolić, kada je detetu Vučiću prepustio stranku i završio svoju političku karijeru.

Dugo se u javnosti spekulisalo imenom Nebojše Stefanovića, čak i danas ta priča postoji jer Stefanović neće biti ministar u novoj Vladi i pominje se da će imati samo stranačku funkciju. Poslednji događaji i jasan sukob braće Vučić i Stefanovića je takvu opciju učinio nemogućom.

Oni neupućeni su čak licitirali imenom Ane Brnabić, ali ozbiljni krugovi na takve besmislice nisu ni reagovali.

Čovek koji je danas realno najbliži Vučiću i koga sam Vučić izuzetno ceni je Vladimir Đukanović, koga bije glas da govori ono što Vučić misli, a ne sme da kaže. Međutim, Đukanović nije čovek koji bi mogao da zauzme tu funkciju.

Da Vas podsetimo:  Bila sam na odmoru na Zlatiboru i evo zašto se neću skoro vraćati u ovu planinsku Kaluđericu

Mnogo je mladih lavova koji se nameću svojim Kim Džung Il načinom obožavanja velikog vođe. Darko Glišić, blizak Andreju Vučiću je jedan od njih. Drugi je Milenko Jovanov, jedan od najagresivnijih u izjavama i vređanjima. Jovanov je prinuđen na takvo dokazivanje pravovernosti jer je pre samo četiri godine govorio najstrašnije stvari o Vučiću. Za razliku od Aleksandra Martinovića, koji je priznao da je to radio jer je bio glup, Jovanov do sada nije objasnio zašto je Vučića optuživao za prodaju Kosova, za izdaju, zašto je govorio da njime upravljaju zapadni moćnici i tako dalje i tako dalje.

Svi pomenuti su u opciji da dođu na mesto predsednika SNS, ali realno su oni bez šansi. Dva najozbiljnija kandidata su Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije, i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Ovo dvoje su kandidati i za novog premijera, a ime Miloša Vučevića se pominje i u priči novog direktora BIA. Jorgovanka je već dugo na poziciji guvernerke, nema previše stranačkih kontakata, ne može da ugrozi Vučića na bilo koji način, a mogla bi uz funkciju predsednika stranke da obavlja i funkciju predsednika Vlade.

Miloš Vučević je svoju lojalnost dokazao nebrojeno puta, izabran je da baš on podnese lažne krivične prijave protiv braće Vučić. Uspeo je da napravi link između Vučića i porodice Balašević, što je do pre nekoliko meseci izgledalo apsolutno nemoguće. Već je bio kandidat za predsednika Vlade Srbije, mada je o toj funkciji razmišljao i Igor Mirović. Ali, Mirović nije čovek koji se u javnosti previše pojavljivao sa neuravnoteženim izjavama, pa samim tim nije dovoljno blizak braći Vučić da bi mu ponudli veću funkciju od pokrajinskog premijera.

Da Vas podsetimo:  Kako su motorizovane Srbija i Jugoslavija

Borba za naslednika Aleksandra Vučića u SNS tek počinje. Kvote nisu određene, jer nikad se ne zna da li će Vučić opet poniziti sve saradnike svojim izborom kako je to uradio kada je Anu Brnabić postavio za premijerku. Ipak, ovoga puta Vučić ne može da se poigrava, vreme velike narodne podrške je prošlo i mesto naslednika poveriće onome koga smatra najlojalnijim. Da li je to Miloš Vučević, pokazaće vreme.

Izvor: direktno.rs

1 KOMENTAR

  1. Još bi nam to trebalo -da dosadašnjeg „polukosovara“ (po biološkom ocu kako je pisalo više print-medija)
    zameni Kosovarka -ili Kosovka (nekad bila) devojka! Alo, bre, Srbi- zar u našoj državi nema Šumadinaca, Beogađana, Užičana isl. za rukovodeća mesta nego nam trebaju dođoši sa Kosova, iz Crne Gore, Like, Bosne itd. Ne čudi me da Srbija sve više propada jer su dođošima važnije pare, vile na Dedinju i moć od naroda i standarda života ljudi!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime