KINA: Sa Rusijom šta god Zapad radio

0
706

tema-nedelje-kina-putin2Zvanični Peking je obećao da će nastaviti da sarađuje sa Rusijom na ekonomskom i diplomatskom planu uprkos sankcijama koje je Zapad uveo Moskvi zbog Ukrajine.

Iz Pekinga dodaju da se međusobni odnosi Kine i Rusije baziraju na „zajedničkoj potrebi“.

„Praktična saradnja između Kine i Rusije se temelji na zajedničkoj potrebi, ima za cilj rezultate koji će odgovarati i jednima i drugima i ima ogroman unutrašnji podsticaj i prostor za širenje“, izjavio je kineski šef diplomatije Vang Ji, prenela je agencija AFP.

Vang je na marginama zasedanja kineskog parlamenta rekao da će Peking i Moskva „nastaviti sa strateškom koordinacijom i saradnjom u cilju održavanja međunarodnog mira i bezbednosti“.

Njegov komentar signalizuje da Putin, kojeg Zapad žestoko napada zbog aneksije Krima i aktuelnog konflikta na istoku Ukrajine, može da računa na dalju kinesku ekonomsku i diplomatsku podršku, ocenjuje francuska agencija.

Kina i Rusija su stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a dosad su nekoliko puta zajedno koristile pravo veta kako bi blokirale namere Zapada.

Pored toga, ekonomske veze dve zemlje su sve čvršće, budući da su Kini veoma potrebni ruski energenti, dok je zvanična Moskva zbog sankcija u potrazi za stabilnim tržištima u svetu.

Vang je najavio da će Kina i Rusija „naporno raditi na tome“ da povećaju vrednost bilateralne trgovine na 100 milijardi dolara godišnje, prema prošlogodišnjih 95,3 milijarde dolara, kao i da će intenzivirati saradnju u finansijskom, energetskom i nuklearnom sektoru.

(Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime