Kosovo raj za dilere droge, ugrožene i srpske sredine

2
891
Foto: Screenshot RTRS

Kosovo i Metohija je područje na kome se događa najveći broj ubistava u regionu – prema zvaničnim podacima Kosovske policijske službe, od lјeta 1999. do ove godine ubijeno je 1.521 lice.

Motivi ubistava su različiti, ali je znatan broj onih koji su izvršeni u obračunu kriminalnih klanova i zbog osvete.

Tokom ove godine počinjena su 23 ubistva, od kojih je 17 rasvijetlјeno.

U poređenju sa prethodnim godinama, broj ubistava raste, posebno u regionima Peći i Prištine.

Iz policije upozoravaju da su podaci o ubistvima zabrinjavajući i da društvo mora učiniti više na suzbijanju motiva i smanjenju broja dugih i kratkih cijevi kako u legalnom, tako i u ilegalnom posjedu.

U velikom broju slučajeva ubistva se događaju uslјed obračuna kriminalnih grupa oko podjele plijena, naročito u klanovima koji se bave trgovinom narkoticima i bijelim roblјem.

Peć i Priština su mjesta sa najvećim brojem zavisnika i lica koja se bave trgovinom oružjem, narkoticima i prostitucijom.

U tom pogledu ne zaostaju ni sjeverna i južna Kosovska Mitrovica, Uroševac, Prizren i Đakovica, u kojoj policija ne smije da se obračuna sa kriminalnim grupama.

Identitet vođa kriminalnih klanova je poznat policiji, ali su oni pod političkom zaštitom i veoma rijetko se nađu u poziciji da budu uhvaćeni na djelu, ističu iz policije, uz tvrdnju da se na terenu pojavlјuje „treći-četvrti red“ dilera narkotika.

Za sada, nijedan od vođa kriminalnih klanova nije uhapšen, izuzev Nasera Kelјmendija.

Mnogobrojni kriminalni šefovi kontrolišu puteve transporta droge, oružja i municije iz Turske, preko Makedonije, do Uroševca, te iz Albanije i Crne Gore, zatim preko Peći, do sjeverne Mitrovice, Novog Pazara i dalјe.

Zna se, tvrde izvori iz policije, da mafijaški bosovi kontrolišu lokalne organe vlasti, a nije mali ni broj lica koja obavlјaju visoke funkcije u centralnim institucijama samoproglašenog Kosova nad kojima kontrolu imaju mafijaški klanovi.

Da Vas podsetimo:  Pomirenje

Ono što posebno zabrinjava Srbe jeste nedostatak sinhronizovane akcije policijske službe u srpskim sredinama.

U policijskoj stanici u Gračanici došli su do saznanja i podataka da ista grupa dilera drogu distribuiše u školama i na ulici, naročito u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.

Očekuje se da će do kraja ove sedmice, nakon preuzimanja dužnosti, novi gradonačelnici opština sa srpskom većinom pokrenuti opsežnije racije i akcije na suzbijanju trgovine drogom, oružjem i prostitucije.

RTRS, Srna

 

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime