Kraj Univerziteta u Prištini

1
923

univerzitet pristinaKako izveštava „Tanjug“, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je kako Univerzitet u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici predstavlja „jedan od stubova opstanka našeg naroda na KiM“ i da se neće dozvoliti njegovo gašenje.

„Univerzitet je jedan od stubova opstanka našeg naroda na KiM, nikome nećemo dozvoliti ni da gasi, ni da smanjuje, ni da na bilo koji način utiče na rad ovog  Univerziteta. O sudbini Univerziteta u Prištini uvek će, uz podršku i sa leđima cele Srbije, odlučivati isključivo akademska zajednica, njeni profesori studenti i svi oni koji čine taj Univerzitet“, rekao je Đurić.

Još je dodao da nema nikakvih inicijativa ni za reorganizaciju, ni za bilo šta  drugo, za šta su postojale spekulacije u javnosti. Kako kaže Đurić, Kancelarija je od resornog Ministarstva zatražila da utvrdi  činjenično stanje vezano za funkcionisanje pojedinih segmenata pojedinih službi na pojedinim fakultetima. Međutim, svega nekoliko sati posle Đurićevog istupa, kosovskomitrovački portal „KM novine“ objavio je kopije dokumenata Vlade Republike Srbije koje u potpunosti demantuju Marka Đurića. Ne samo da se sudbina Univerziteta u Prištini rešava mimo akademske zajednice, već je taj proces daleko odmakao i verovatno je već veliki deo posla završen. Kako bi što je moguće lakše integrisala najvišu obrazovnu i naučnu instituciju Srba sa KiM u sistem kosovskih Albanaca i njihove ilegalne države, Vlada Srbije je već započela proces njegove unutrašnje transformacije, koja se svodi na oduzimanje statusa pravnih lica fakultetima i prebacivanjem nadležnosti na univerzitetski nivo. Sama visokoškolska ustanova se naziva Integrisanim univerzitetom! Sa kim i sa čim „integrisanim“?

Indikativno je da paralelno sa aktivnostima Vlade Srbije, koje se odvijaju daleko od očiju javnosti, teku i aktivnosti vlasti u Prištini, koje su osnovale posebnu komisiju koja se bavi pitanjem funkcionisanja srpskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici. Sve je identično kao i u slučaju raspuštanja lokalnih izbora i integrisanja u „kosovski sistem“. Beograd i Priština rade sinhronizovano. Marko Đurić je, inače, kako je predstavio srpskoj javnosti, na dan strašne tragedije u Briselu boravio u glavnom gradu Belgije. Ipak, javnost nije obavestio i šta je radio tamo? S obzirom na to kako se priča o integraciji Univerziteta u Prištini zakotrljala po njegovom povratku, sasvim je moguće da je ovo bila tema njegovih „pregovora“ sa kolegama iz Prištine i komesarima iz Brisela.

Da Vas podsetimo:  Namera vlasti je da pokaže da je Crna Gora više okrenuta prema Zagrebu nego prema Beogradu

FSK

1 KOMENTAR

  1. Bilo bi zanimljivo cuti koliko glavnih medija u Srbiji je prenelo vest koja dokumentuje da Djuric laze, i da je koordinrana aktivnost Beograda i Pristine na integrisanju srpskog univerziteta, posle svega ostalog, u sistem tzv. Kosova. Sloboda medija na demokratski nacin.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime