Lažeš, laže, lažete, lažu

0
1067

lying_crop380wDa li ste znali da je pre tačno godinu dana u Nemanjinoj 11 počeo da stoluje Aleksandar Veliki Vučić, kao 13. premijer Srbije od uvođenja višestranačja? Da sam sujeveran, sada bih rekao „pa da, 13. baksuzan broj, nije ni čudo što nam ne ide“. No, s obzirom na to da ovo sujeverje nema veze sa mojim narodom, već sa templarima, onda ću probati da budem realan.

Dakle, na današnji dan je narod Srbije dobio (kako su tada govorili Naprednjaci) – vladu po svojoj meri.

DRIBLING KOJI OSEĆA NAROD

Aleksandar Vučić je pre inauguracije, u intervjuu novinaru Dojče velea, rekao kako će vlada Srbije biti kao FK Bajern. Narod Srbije – barem ovaj koji nije u Srpskoj naprednoj stranci i njenim koalicionim satelitima (SPS, PS, NS, SDPS) – još nije video kako to igra FK Bajern. Doduše, video je kako nas vlada dribla na svakom koraku i kako nam protura loptu kroz noge.
A mi ćutimo.

Da li treba da vam nabrajam šta su naprednjaci sve obećali u proteklih godinu dana?
Ne?

Dobro je.

Jer – spisak obećanja bi bio predugačak za jedan novinarski tekst (pa čak i analizu u nekom magazinu). To bi moralo da izlazi kao feljton, u nastavcima. Osim toga, čovek bi lako mogao da pogreši, pa neko obećanje „prišije“ Vučićevom kabinetu, a da ga je zapravo napravio njegov prethodnik Ivica Miljacka Dačić…
U suštini – u Srbiji je već četvrtu godinu na vlasti crveno – crna koalicija. I ako vam je za to vreme život postao bolji, onda mi nemamo šta da pričamo. Jer – vi imate stranačku knjižicu.

Da li treba da vam nabrajam šta su naprednjaci sve uspeli da slažu u poslednjih godinu dana?

Da Vas podsetimo:  Zatvorska civilizacija

Ne?

Dobro je.

Tekst bi bio previše dugačak. I to bi moglo da se nabraja u čitavom feljtonu.

SA 100 DINDŽI INVESTICIJA DO BOGATAŠKOG UGOVORA

Pomenuću samo ovu poslednju laž. Najveću. Najmasniju. Ovu s kojom nam mažu oči već dugo. Laž zvanu Beograd na vodi. Iskreno da vam kažem, ja sam onako iskreno i utopijski naivno, navijao da taj projekat ipak uspe, pokrene se. Pre svega zato što bi na takvom projektu moralo da radi nekih 20.000 radnika. A to bi značilo 20.000 nahranjenih porodica.

A onda?

Onda dame i gospoda iz SNS zapišaju kompletan narod.

Šta, smeta vam prostakluk?

Šta, opet pišem protiv vlasti, pišam uz vetar?

Pa, da: Kako bih vam rekao, ja kao osoba koja nije član nijedne stranke ili partije danas imam neviđenu potrebu da opsujem, i da pišem protiv vlasti. Ako vlast piša po narodu, ja imam potrebu da pišem protiv te i takve vlasti. Kao što bih pisao protiv DS, DSS, SPS, SRS, bilo koga ko bi ovako bestidno preinačio priču od pre samo mesec dana, da će Beograd na vodi biti gotov za četiri godine. Najednom je novi rok – 30 godina. Pošteno rečeno, takav rok sam mogao i ja da obećam pa da stavim prst u uvo, s obzirom na to koliko traje pamćenje u Srba.

Idiotarija koju je aktuelna vlast potpisala dan uoči godišnjice na vlasti samo je bila kap koja je prelila čašu i dokazala svu nesposobnost ovog „Bajerna“ da dovede ozbiljne i jake investitore.

Pa zbog kog varalića ste vi hteli Lex Specialis? Zbog kog grandioznog gradilišta? Zbog dve stambene zgrade, jednog šoping mola i kule koji bi trebalo da budu gotovi za četiri godine? Zbog kojih desetina hiljada radnika koji će pokrenuti srpsku građevinsku industriju? Pa takve komplekse (ne delove kompleksa, nego komplekse) u Ujedinjenim Arapskim Emiratima grade za tri godine u kompletu, a vi im dajete foru od „20 godina da završe barem 50 % projekta“? Kako se sad pominje samo 300 miliona (mada ni to nije malo) investicija i 130 miliona evra kredita koji će dobiti Srbija??? Gde je onih 3.5 milijarde evra? I kakav, bre, kredit???

Da Vas podsetimo:  Medicinskom osoblju makar aplauz! A političkom..?

Hajde sad, pošteno da kažete, koliko će vaših partijskih članova u ovih 30 godina na raščišćenom prostoru da otvori „privremene“ objekte ugostiteljskog tipa? Hoće li možda Đuka i Babić da organizuju neki splav restoran, sa ponekom sportskom kladionicom (pošto je prvi dugo spremao liste za jednu poznatu kladionicu)? Ili će možda Mali da da mogućnost nekom svom gradskom naprednjaku da parkira svoj splav na raščišćenom prostoru?

VI STE, U STVARI, NESPOSOBNI

Kad pogledam unazad ovih 365 dana od kako vladate u ovoj kombinaciji, meni se nameće samo jedan zaključak: vi, bre, ne umete da vladate. Pardon: vi ne umete da vodite zemlju napred.
Vladati metodama koje vi primenjujete nije nimalo teško.

Potplatiš nekog odbornika na lokalu da pređe kod tebe ili ga uceniš, podmetneš neku afericu, zakopaš političke protivnike, zapretiš ponekom drčnom novinaru koji je daleko od Beograda… A u prestonici stisneš gotovo sve medije, skineš pojedine voditelje i emisije, oboriš sajtove koji pokušavaju da daju neke drugačije informacije od onih strogo dirigovanih… Onda udariš i po onima kojima je posao da kritikuju vlast pa im preko poslušnih „medija“ pakuješ afere koje su toliko ljigave da ih je teško pratiti.
A zašto tako vladate?

Pa, zato što ste vi presvučeni radikali. Vi ne umete drugačije.

Mislim da je narodu ipak pukao film.

Ali, videćemo. Ubrzo. Do tad, ja ću da gledam kako lažete. Vi na vlasti. Samo više molim vas – promenite onu ploču kako ste zatekli devastiranu državu i praznu kasu 2012. Jer, to u kakvom ste vi stanju ostavili Srbiju 2000 je neoprostivo.

Aleksandar Bećić

Kolumnista

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime