Nema kovida-19 u Blicu, Republici i većim redakcijama u Novom Sadu…

0
506
Foto: pixabay.com

U redakcijama RTV Bor, RTV Vrnjačka Vanja, TV Jasenica, Televizija Forum, RTV Kragujevac, Radio 021, „Blic“, „Zrenjanin“, „Republika“ i „Južne vesti“ nema obolelih od kovida-19, odgovoreno je Udruženju novinara Srbije (UNS) u ovim medijima.

UNS je zbog informacije iz Kriznog štaba da su novinari u pojedinim redakcijama oboleli od kovida-19 na oko 50 imejl adresa nacionalnih i regionalnih medija uputio pitanja ima li obolelih, slučajeva izolacije i samoizolacije, kao i koje su mere dezinfekcije i kakve su promene u organizaciji rada preduzete zbog pandemije.

Na pitanje UNS-a ima li obolelih novinara i medijskih radnika koje je Ministarstvu zdravlja upućeno pre pet dana do danas nije odgovoreno.

Prethodno smo objavili da u novinskim agencijama Tanjug, Beta i FoNet i listovima „Danas“ i „Alo“ nema obolelih od virusa, dok u Radio-televiziji Vojvode postoji jedan slučaj samoizolacije.

Radio-televizija Bor – „montažer u izolaciji“

U Radio-televiziji Bor za UNS kažu da je montažer-realizator programa u izolaciji zbog povratka sina iz inostranstva, a da su zaposleni dobro i nemaju simptome virusa korona.

„Zbog vanredne situacije nemamo gostovanja u studiju, ali i zato što se teško dolazi do informacija. Ostali programski sadržaji se redovno realizuju“, navode u ovoj medijskoj kući.

Kažu da su obezbedili dezinfekcione gelove, rukavice i maske za zaposlene, kao i da svakodnevno dezinfikuju radne prostorije.

RTV Vrnjačka Banja – „više posla“

U Radio-televiziji Vrnjačka Banja UNS-u je odgovoreno da u vanrednim okolnostima imaju više posla, nego inače.

„Dvoje radnika su na ‘čekanju’ – jedan zato što ima više od 60 godina, a drugi zbog finansijskog stanja televizije“, rečeno je UNS-u u ovoj medijskoj kući.

Njihov radni prostor je dezinfikovan, kažu, na način koji je propisalo Ministarstvo zdravlja. „Novinari i kamermani nose zaštitnu opremu kada izlaze na teren“, navode u RTV Vrnjačka Banja.

TV Jasenica – „pojačana informativa“

Da Vas podsetimo:  Informacioni haos 2020: godina u kojoj smo izgubili poverenje

Televizija Jasenica iz Smederevske Palanke odgovorila je UNS-u da je zbog informacija u vezi sa virusom korona „pojačan informativni program“.

„Imamo i studijskih emisija, ali znatno manje nego ranije, uz propisane mere prevencije. Radimo i onlajn, od kuće na portalu i društvenim mrežama“, navode u toj televiziji.

Kažu da se „redovno dezinfikuju njihove prostorije, a zaposleni imaju zaštitnu opremu (rukavice i maske)“.

Televizija Forum – „nema gostovanja u studiju“

U Televiziji Forum iz Prijepolja rečeno je UNS-u da zbog kovida-19 „nema gostovanja u studiju, a izjave se uzimaju isključivo na otvorenom prostoru, uz poštovanje razmaka i nošenje maski i rukavica“.

„Trudimo se da sve što možemo snimimo preko Skajpa i drugih platformi za komunikaciju“, kažu u ovoj televiziji.

Navode da četvoro kolega ne dolazi u redakciju, zbog čuvanje dece i starosne dobi. „Svako ima dva dana slobodna u toku radne sedmice, a radi nas troje ili četvoro, zavisno od plana i obaveza“, kažu u ovoj televiziji.

Sami održavaju higijenu redakcije, navode, kako bi se u potpunosti smanjilo prisustvo drugih osoba u njihovom radnom okruženju.

RTV Kragujevac – „zaposleni u dve grupe“

U Radio-televiziji Kragujevac za UNS kažu su jedina televizija koja u tom gradu proizvodi program i da su zato rad zaposlenih organizovali u dve grupe, koje se ne susreću, kako bi „građanima kontinuirano pružali neophodne informacije za njihov svakodnevni život“.

„Većinu sagovornika, kada god je to moguće, snimamo video pozivom“, rečeno je UNS-u ovoj medijskoj kući.

Navode da „svakodnevno, dva puta dnevno dezinfikuju radni prostor – od podova, preko stolova i stolica“.

„Svi zaposleni imaju potrebnu opremu za zaštitu od virusa – masku, rukavice, dezinfekciona sredstva. Poštujemo mere udaljenosti jedni od drugih“, kažu u ovom mediju.

Radio 021 – „dodatna osoba na sajtu“

Da Vas podsetimo:  Porodica Slavka Ćuruvije do presude prošla pakao

U Radiju 021 iz Novog Sada za UNS kažu da se „rad promenio u osetnom obimu, a zahtevao je bolju i brzu organizaciju“.

„Smene traju osam sati, kao i do sada. Portal 021.rs istovremeno održavaju i redovno ‘pune’ dve osobe po smeni, umesto jedne. U prepodnevnoj smeni na radiju su tri novinara i oni rade iz redakcije, sa kolegama sa sajta. Druga smena radi od kuće“, kažu u ovom mediju.

Dodaju da „posla ima više, ali je najveće opterećenje na sajtu, pa je zato angažovana i dodatna osoba“, kao i da „novinari trenutno najviše rade vesti u vezi sa virusom, ali se radi i na drugim pričama“.
„Za svakodnevnu dezinfekciju zaduženi su zaposleni, a s obzirom na to da čistačica više ne dolazi svakog dana kako bi duže mogla da bude kod kuće i izbegavala kontakte“, rekli su UNS-u.

Navode i da su zaposlenima na raspolaganju hirurške rukavice i gelovi za dezinfekciju ruku, kao i maske, koje nabavljaju u kontinuitetu i po potrebi i da je na terenu obavezno nošenje maski i rukavica.

Blic – „rad onlajn“

„Svi članovi redakcije rade od kuće i sa terena onlajn. Onima koji nemaju laptopove instalirani su računari u kućama, a na terenu koriste službene telefone“, odgovoreno je UNS-u u Blicu.

Navode da se redovno dezinfikuje „radni prostor i to u periodu od 6 do 15 sati uz korišćenje dodatnih sredstava kao što su hlor, alkohol i asepsol, iako 96% zaposlenih i honorarnih saradnika radi od kuće“.

Dodaju da su svima koji odlaze na teren obezbeđene maske i rukavice.

„Zrenjanin“ – „smanjen broj strana“

U listu „Zrenjanin“ UNS-u je rečeno da je zbog virusa korona rad u redakciji skraćen zbog policijskog časa i mera preventive.

„Smanjen je broj strana, ali je i teže doći do informacija“, navode u ovom listu.

Da Vas podsetimo:  Sinu Željka Mitrovića na ponovoljnom suđenju 11 meseci kućnog zatvora

Kažu da su mere zbog vanrednih okolnosti – rad od kuće za deo zaposlenih, dezinfekcija celog prostora, čišćenje prometnih mesta na dva sata.

Dodaju da su nabavljene zaštitne maske za sve zaposlene.

Portal „Republika“ – „stalno onlajn“

U portalu „Republika“ (republika.rs) UNS-u je rečeno da sada u potpunosti rade od kuće.

„Portal Republika je od nastanka osposobljen za ’kućni rad’, a verujemo i ostali portali – jer je neophodno da ’proizvodnja’ stalno teče“, kažu za UNS.

Navode da za njih nije „novost“ rad od kuće, uz pomoć Skajpa, Vibera ili Vocapa. „Smene su i dalje iste, po sedam sati, ljudi mogu da koriste odmore“, navode u ovom portalu.

Ističu da kompanija preduzima mere redovne dezinfekcije prostorija, kao i da su zaposlenima obezbeđene maske i dezinfekciona sredstva.

Južne vesti – „kao i pre“

„Rad na portalu omogućava rad iz bilo kod prostora. Za sada se promenilo jedino to odakle novinari rade“, odgovoreno je UNS-u u portalu „Južne vesti“ iz Niša.

Navode da da se i dalje radi po mesečnom rasporedu, sa slobodnim danima, a da radni prostor ne koriste od 11. marta, što „ne utiče na kvalitet i obim posla“.

„Još od pre uvođenja vanrednog stanja, dok nisu objavljena pravila ponašanja, uveli smo svoja pravila i organizovali terenski rad tako da idu oni koji imaju sopstveni prevoz, uz uputstvo da izbegavaju zatvorene prostore i bliske kontakte“, kažu u „Južnim vestima“.

Izvor: UNS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime