Neprijatan miris nije uvek odraz loše higijene

0
1083

Za neprijatan miris tela mogu da budu odgovorni različiti procesi u telu na koje se malo obraća pažnja.

Foto: pixabay.com

Neprijatan miris tela nije uvek odraz loše higijene. Za ovakvo stanje mogu da budu odgovorni različiti procesi u telu na koje se malo obraća pažnja, upozoravaju stručnjaci.

Stres i znoj najčešće stvaraju odbojan miris. Svaka stresna situacija izaziva anksioznost kao i lučenje kortizola, hormona stresa koji izaziva znojenje. Znoj sam po sebi ne miriše neprijatno, ali kada dođe u dodir sa bakterijama na koži počinje da proizvodi neugodan miris.

Loše varenje je još jedan od razloga. Zbog nadutih creva i opstipacije koja traje duže od tri dana dolazi do oslobađanja toksina kroz pore na koži, što ponekad stvara izuzetno intenzivan neprijatan miris.

Mnogo mesa u ishrani takođe, može da izazove neprijatan miris najvećeg organa na ljudskom telu. Neki sastojci mesa veoma teško se vare stvarajući neprijatan miris koji se eliminiše kroz kožu.

Pojedini lekovi pa čak i kontraceptivne pilule mogu da stvaraju neprijatan miris.

Kontraceptivne pilule mogu da izazovu i sušenje usta, kao i pojavu neprijatnog zadaha.

Urinarne infekcije su još jedan uzrok nastanka neprijatnog mirisa. Bakterije koje su dovele do infekcije onemogućavaju normalno mokrenje, pa se urin eliminiše kroz kožu oslobađajući specifičan i neprijatan miris.

Dezodoransi takođe ne izazivaju uvek prijatan miris. Pojedini sadrže sastojke koji „hrane“ bakterije na koži izazivajući izuzetno neprijatan miris. Zato je najbolje, poručuju stručnjaci, kožu prati vodom bez gelova i šampona, a od dezodoranasa koristiti samo prirodne koji ne zatvaraju pore.

dnevno.rs / Novosti

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime