Novinara udarili pesnicom, snimatelju uz pretnje otimali kameru

0
610

Radnici i čovek koji se predstavio kao vlasnik jednog od kamenoloma u blizini Valjeva fizički su napali novinara i snimatelja TV Valjevo plus koji su bili na radnom zadatku.

Predrag Lučić, glavni i odgovorni urednik televizije, koji je bio na terenu sa snimateljem Vasilijem Ristovićem, kaže da su, nakon protesta meštana sela Prijezdića zbog tri kamenoloma u blizini Valjeva, otišli da snime jedan od njih i naprave pokrivalice za prilog.

Međutim, čim su stigli, odmah ih je napalo nekoliko radnika i čovek koji je rekao da je vlasnik kamenoloma, uz psovke i pretnje, tvrdeći da je u pitanju privatni posed i da nemaju prava tu da snimaju.

„Ne znam ni sam zašto su nas napali. Ušli smo tamo da snimamo, nije pisalo da je zabranjeno. Čovek je prišao, krupan jedan čovek i veoma bahat, i počeo najstrašnije da preti i psuje. To što sam čuo danas, to pas s maslom ne bi pojeo. Pretio je i rekao: ‘Novinarčiću, ko ti je dao 100 evra da dođeš da snimaš ovde’“, prepričava Lučić.

Incident je zabeležila GoPro kamera koja je bila na kolima i koja je sve vreme snimala, a na snimku se može videti kako je nekoliko njih nasrnulo na Lučića i Ristovića, guralo ih, vuklo za jakne, da bi u jednom trenutku jedan od njih Lučića udario pesnicom u leđa.

„Pokušao je dva-tri puta da me udari, i na kraju me je i udario. Evo, sad me bole leđa“, kaže on.

Snimatelju Ristoviću su pokušavali da otmu kameru, i uspeli su da uzmu bateriju iz nje, ali je on pre toga izvukao karticu i tako sačuvao snimljeni materijal.

„Ovaj dečko je bio prinuđen da mu da bateriju. On je mlad dečko, i nekom ko je mnogo verziraniji u toj priči, kad skoče petorica na njega, ne bi bila prijatna situacija“, kaže Lučić.

Da Vas podsetimo:  Otvoreno pismo direktoru RTS Draganu Bujoševiću - Organizujte TV duel...

Direktorka televizije Branka Jevtić za Cenzolovku kaže da je jedan od radnika snimatelju preteći poručio: „Mlad si, pazi kad izađeš u grad“.

Ona dodaje i da se na snimku na Jutjubu to ne vidi, ali je kamera zabeležila i trenutak kada su radnici primetili GoPro kameru i počeli da je čupaju, delimično je oštetivši.

Odmah nakon incidenta pozvana je patrola koja je izašla na teren i legitimisala napadače, a sutra će Lučić i Ristović dati izjavu u policiji i dostaviti materijal sa GoPro kamere, nakon čega će biti odlučeno kako će se dalje procesuirati ovaj slučaj.

UNS: KAZNITI NAPADAČE NA EKIPU TV VALJEVO PLUS

Napad na novinara i snimatelja osudilo je Udruženje novinara Srbije koje traži da se hitno kazne napadači.

UNS u saopštenju podseća da je Krivičnim zakonikom propisano da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Marija Vučić

www.cenzolovka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime