O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (138)

1
815

Hrvatska provladina „Slobodna Dalmacija“ juče, ne bez ponosa, ističe da su Kistanje ponovo oživele, jer su „prvi janjevački doseljenici stigli“.

Kistanje će se uskoro zvati Janjevo, kao selo na Kosmetu, odakle stižu Hrvati u ovaj vekovima srpski kraj.

Kolonizacijom Kistanja je predviđeno da se u prvoj fazi smesti 200 stanovnika u 54 sasvim obnovljene kuće, a do kraja maja dovršiće se još 124 zgrade za oko 300 hrvatskih porodica sa Kosmeta.

Milan_ĐukićLokalna vlast u Kistanjama, nekada pravoslavnog mesta čije je stanovništvo izbeglo pred hrvatskom vojnom akcijom „Oluja“, čeka samo da se došljaci smeste, pa da Saboru Hrvatske uputi zvaničan predlog da se promeni ime Kistanje u Janjevo i da se tako zatre i poslednji srpski trag u ovom delu Krajine.

Milan Đukić (na slici, levo), predsednik Srpske narodne stranke, upozorava da se stanje ljudskih prava preostalih Srba i Srba prognanika više ne pogoršava iz dana u dan, već iz sata u sat.

„Imamo bezbroj dokaza da vlada Hrvatske svojim državljanima Srbima ne samo što ne obnavlja porušene i opljačkane kuće, nego im ne dozvoljava čak ni pristup u domove koje ubrzano naseljava hrvatskim izbeglicama iz BiH i doseljenicima sa Kosmeta“, kaže Đukić.

(Eks, 25.3.1997.)

Nastaviće se…

1 KOMENTAR

  1. Mogu da naseljavaju, ali sa hipotekom nad glavom. Za svega 5-6 godina medjunarodna situacija – i situacija u Srbiji – mogu da budu sasvim drugacije. Ne samo da pitanje isplate odstete proteranim Srbima moze da se nadje na stolu, nego i njihov povratak. Cak i mogucnost uspostavljanja autonomne srpske teritorije moze da postane nesto vise od mislene imenice. Zivi bili pa videli.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime