O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (210)

2
709

jasenovac07_zpsa9c49e29Zbog Jasenovca su se zgražavali čak i nacisti

U znak secanja na očajnički pokušaj proboja logoraša 22. aprila 1945. godine, Muzej genocida iz Beograda otvorio je izložbu „Jasenovac-sistem ustaških logora smrti“, koja, kako kaže naučni saradnik Muzeja, predstavlja tek delić slike o ustašom paklu i jednoj od najvećh grobnica u Evropi.

Iako je utvrđeno da je u logoru Jasenovac ubijeno od 500.000 do 600.000 ljudi što je neposredno posle Drugog svetskog rata potvrdila i Zemaljska komisija Hrvatske za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača, u registru arhiva koncentracionih logora i ratnih zločinaca u Njujorku nema ustaškog logora smrti Jasenovca, ni imena takvih monstruma kakvi su bili Maks Luburić ili Andrija Artuković.

Zato ova izložba predstavlja još jedan apel za spasavanje čitavog spomen-područja jasenovac. jasenovac je bio, kako piše u katalogu, „po užasima prvi, a po žrtvama treći koncentracioni logor okupirane evrope ratnih godina 1941-1945. po sadizmu i patologiji ustaše su ovde nadmašile svoje gospodare -nemačke naciste.“

Politika, 9.5.1997.

Nastaviće se…

2 KOMENTARA

  1. tito i njegovi komunisti a naročito oni iz srbije su naredili posle rata da se o tome ne priča.njihovi sledbenici u liku vučića,dačića i vulina su u kampanji za predsednika vučića.oni koji ih glasaju su odgovorni koliko i ustaše.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime