O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (26)

0
905

Jankovski-302.09.1996. Peć – terorizam

Sukobi i dalje tinjaju
P e ć (Tanjug) – u Pećkom naselju Brezenik, sinoć oko 21,30 sati nepoznata lica su bacila bombu na kuću M. Rajkovića, zaposlenog u fabrici autodelova u Peći i milicionara u rezervi.

Bomba je eksplodirala na samom ulazu u kuću, ali na sreću, niko od desetočlane porodice Rajkovića nije povređen. Od detonacije bombe i gelera popucala su stakla i fasada na kući. Prema rečima, bomba je eksplodirala u trenutku kada je on stepenicama silazio sa drugog sprata svoje kuće.

Ovo je u proteklih sedam dana treći bombaški napad u Pećkoj opštini.

02.09.1996. Hrvati proteruju Srbe i muslimane iz zapadnog Mostara

B e o g r a d (Tanjug) – Hrvatski ekstremisti podržani od zvaničnih vlasti su o.g. iz zapadnog Mostara proterali 49 muslimana i Srba iz njihovih kuća i stanova, javlja danas muslimanski radio Sarajevo pozivajući se na podatke UNHCR. Isti izvor tvrdi da su za proteklih 15 dana, otkako je postavljen novi gradonačelnik ujedinjenog Mostara, proterane tri osobe.

srušen stari most
Srušeni stari most u Mostaru

Portparol UNHCR K. Janovski tvrdi da hrvatski policajci u većini slučajeva ništa ne čine kako bi sprečili dalji progon nehrvatskog stanovništva iz Mostara. „Policajci HVO su često i sami umešani u provale i proterivanja vlasnika kuća i stanova“, kazao je Janovski i dodao da se, muslimani i Srbi u zapadnom hrvatskom delu Mostara i dalje tretiraju kao građani drugog reda.

02.09.1996. Herceg Bosna

M o s t a r (Tanjug) – predsednik skupštine Herceg-Bosne I. Bender izjavio je danas Rojteru da Herceg-Bosna i dalje postoji jer, kako je rekao, „nisu dobijene potrebne garancije da su bosanski muslimani, kao federalni partner, preneli vlast federaciji“.

Bender je dodao da se ništa nije promenilo posle 31. avgusta, odnosno krajnjeg roka kada je trebalo da prestane da postoji Herceg-Bosna. „to ce se dogoditi tek kada se istovremeno raspuste i organi vlasti bosanskih muslimana“, naglasio je Bender.

Da Vas podsetimo:  U vlasti i partije koje kongres mogu da održe i u liftu

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime