Otkaz Srđanu Škoru zbog pisanja na blogu?

1
1080

skoroNovinar Srđan Škoro, koji je smenjen s uredničkog mesta u Novostima pošto je na RTS-u kritikovao Vučićev izbor ministara pre dve godine, dobio je upozorenje pred otkaz u magazinu Zov Novosti, nakon što je na svom blogu objavio tekst u kome je izneo kritike na račun rada generalnog direktora i glavnog urednika Ratka Dmitrovića.

U Upozorenju, koje je potpisao Dmitrović, ističe se da su se stekli uslovi za otkaz Ugovora o radu zato što zaposleni ne poštuje radnu disciplinu jer nije proveo dovoljno vremena na poslu i „ne ostvaruje normirane rezultate rada“.

Škoro tvrdi da je Upozorenje neosnovano i poziva Dmitrovića da prestane da mu se sveti za gostovanje na RTS-u od pre dve godine i da ga pusti da radi svoj posao.

„Najpre sam smenjen sa mesta šefa deska, a potom i izbačen iz lista Večernje novosti i prebačen u list Sport sa ciljem dobijanja otkaza. Pogotovu što je Sportu bilo namenjeno gašenje ili prodaja Saši Mirkoviću i Aci Lukasu. Desilo se ovo drugo. I tada mi je pod pretnjom otkaza i na nezakonit način traženo da se moj radni ugovor transferiše u diskografsku kuću Saše Mirkovića Beoton ili da sam sebe proglasim tehnološkim viškom. Kako sam i jedno i drugo odbio jer je reč o nezakonitom postupanju, prebačen sam u list Zov na poslove novinara sa najnižom mogućom platom i radnom normom koju je u listu koji izlazi dva puta mesečno praktično nemoguće ispuniti“, rekao je Škoro u izjavi za Stanje stvari.

Dmitrović je čak kaznio i odgovornog urednika Zova Zorana Milovića sa deset odsto smanjenja plate zbog toga što „nije sankcionisao težu povredu radnih obaveza i discipline novinara Srđana Škora“.

Odgovorni urednik revije Zov Zoran Milović je u odgovoru napisao da „to što ne pristaje da krši zakon i kažnjava saradnika koji to ne zaslužuje, ne može ni po kojem zakonu biti sankcionisano“.

Da Vas podsetimo:  Napadnuta ekipa "Južnih vesti" na biračkom mestu u Nišu

„Novinar Škoro ne samo da izvršava sve zadatke, nego redovno i samostalno predlaže teme i rubrike, koje su najčešće i najčitanije u broju. To što je novinar aktivan na društvenim mrežama nije u mom domenu.“

Sindikat novinara Srbije (Sinos) ocenjuje da je na delu odmazda zbog teksta pod naslovom „Šta je sledeće Dmitroviću?“ koji je Škoro objavio na svom blogu 19. marta. U reakciji sindikata navodi se i da je sistem elektronskog evidentiranja radnika uveden zarad zastrašivanja novinara, da veliki broj zaposlenih nema pun fond radnih sati, a da se na disciplinsku odgovornost poziva samo Škoro što predstavlja diskriminaciju.

„Elektronski sistem se može ručno podešavati, novinarski rad se ne svodi na činovničkih osam sati u redakciji, a postavljenu normu nemoguće je ispuniti“, stav je Sindikata novinara Novosti, koji je potpisala predsednica Dragana Čabarkapa.

U tekstu „Šta je sledeće Dmitroviću“ Škoro piše da je tiraž Novosti, otkad ih je Dmitrović preuzeo, pao u zavisnosti od dana, od 50 do 70 hiljada primeraka. On je to nazvao „genocidom nad tiražem Večernjih novosti, koji su izvršili Ratko Dmitrović i Milan Babović, njegov SNS zamenik” i pozvao predstavnike vlasti da reaguju jer država zvanično upravlja Novostima.

“Ukoliko se uskoro nešto konkretno ne preduzme, a tu ne pomažu ni prikrivene nagradne igre, celokupan ceh će, nažalost, platiti zaposleni u Kompaniji. Očigledno da mnogima slučaj novinara Tanjuga i Sporta nije bio dovoljno poučan”, zaključuje Škoro.

Srđan Škoro je smenjen 27. aprila 2014. sa uredničkog mesta u Večernjim novostima nakon gostovanja na RTS-u i saopštenja koje je tim povodom izdala SNS. On je potom poveo dva sudska spora protiv kompanije i Dmitrovića. Prvi je za nezakonito premeštanje u list Sport s ciljem dobijanja otkaza. Presudu očekuje u maju, nakon saslušanja Dmitrovića. Drugi spor vodi zbog zlostavljanja na radu i diskriminacije, a ovaj postupak će, kako kaže, dopuniti pretnjom otkazom u Zovu. U oktobru prošle godine objavio je knjigu „Vučić i cenzura“.

Da Vas podsetimo:  Pokrenut postupak protiv Televizije Šabac

Dmitrović je odbacio optužbe da je Škora smenio zbog političkih pritisaka i naglasio da je bio nezadovoljan njegovim radom.

Stanje stvari

1 KOMENTAR

  1. Jadan Dmitrović, mora da je teško, za jednog novinara, tako bezočno braniti lični status i beneficije na uštrb stava i mišljenja. Bedno i jadno, ako je novinar. A možda i nije. Samo tako zarađuje za život.A voli dobro da krka, vidi se da mu treba više za potrošačku korpu. Dmitroviću a ono, poštuj i ljubi bližnjeg svoga, ne čini drugome ono što ne želiš da drugi čine tebi, radi i živi na pravdi Boga i nemaš koga i čega da se bojiš, šta bi sa tim?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime