Objavljeno: 18. Maj 2017.

Ovaj ZAČIN je toliko moćan da UNIŠTAVA ĆELIJE RAKA

Njeno čudotvorno dejstvo odražava se na stanje čitavog organizma a stručnjaci tvrde da je toliko moćan da uništava ćelije raka debelog creva.

19093-kurkuma-580x326Uzimanje kurkume u različitim oblicima, za samo šest meseci je povećalo gustinu kostiju za sedam odsto kod ljudi starijih od 70 godina, pokazala je nova studija Univerziteta u Đenovi. Ispitanici su bili zdrave žene i muškarci kod kojih je zabeleženo opadanje gustine kostiju.

Osteoklasti

Pacijenti su periodu od pola godine uzimali kurkumu pomešanu sa sojinim lecitinom, a završna merenja gustine kostiju u petama, prstima i vilici, pokazala su veću gustinu za čitavih 10 odsto.

Autori studije ističu da je sojin lecitin (aditiv koji se koristi za vezivanje materije koja se u prirodi ne može vezati) pomogao je da se kurkuma ne rastvara u želucu, nego stigne do tankog creva, gde se bolje apsorbovao u krvi i dolazio do kostiju.

– Gustina kostiju održava se kad telo proizvodi dovoljno osteoklasta, ćelija koje razbijaju i čiste ostarele koštane ćelije, a taj proces neophodan je da se kosti pravilno razvijaju. Kod starijih ljudi aktivnost osteoklasta je značajno jača od stvaranja novih koštanih ćelija, što ima suprotan učinak pa kost propada. Uočili smo da kurkuma smanjuje brzinu koštane resorpcije – rekao je naučnik Stefano Tonji, portparol laboratorije Idena, koji je i sproveo istraživanje.

Iako autori studije ističu da nemaju čvrsti dokaz o povoljnom delovanju na kosti jer se razgrađuje već u želucu, ovaj tajnoviti začin koji je u naše krajeve stigao iz Indije i Dalekog istoka već milenijumima ima brojne pozitivne učinke na ljudsko zdravlje.

Jutarnja ukočenost

Posebno se dobrom pokazala, što je potvrđeno i brojnim studijama, za ublažavanje upala kod artritisa, posebno jutarnje ukočenosti i otekline zglobova. Istraživanja pokazuju da podstiče stvaranje Cox-2-enzima, uzročnika bola i upala kod artritisa, navodi portal alternativa-za-vas.com. Kurkuma, koja je danas dostupna i po prihvatljivim cenama, dobro će doći i svima sa probavnim problemima.

Čisti creva

Pola kašičice kurkume u obroku (a dobro se kombinuje sa svim vrstama hrane i namirnica) sprečiće nadimanje i ublažiti gastritis. Zbog protivupalnog delovanja pomoći će kod održavanja crevne flore te, navodno, uništava i ćelije karcinoma u debelom crevu. Kurkuma je dobar izvor gvožđa, kalijuma i vitamina B6 pa je dobra za podizanje imuniteta.

Iako vam u početku može i zasmetati njena aroma, posebno ako je stavite previše, postupno dodavanje ishrani ne samo da će doneti zdravstvene koristi, nego će uneti i raznolikost u svakodnevnoj ishrani. Za bolje delovanje u prodavnicama zdrave hrane može se nabaviti i čista kurkuma u kapsulama.

Ide sa kolačima, piletinom, pirinčem i salatama…

U uobičajeni saft sa piletinom ubacite pola kašičice kurkume ili meso pre prženja marinirajte maslinovim uljem i kurkumom. Kašičicu dodajte u smesu za bilo koji kolač. Jelo će dobiti zanimljivu žutu nijansu, a njena aroma će pojačati svaki ukus.

Može vam smetati ako patite od kamena u žuči

Preporučuje se uzimanje četvrtine do cele kašičice na dan, te ju je dobro što manje termički obrađivati. Može smetati pacijentima sa kamenom u žuči, a ne preporučuje se trudnicama i maloj deci. Sa maslinovim uljem dobro deluje na holesterol.

www.dnevno.rs / Foto: Pixabay.com

Ostavite komentar

Poštovani, molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija „Korena“ zadržava pravo da skrati ili ne objavi komentare anonimnih čitalaca, koji sadrže direktne pretnje, neosnovane optužbe, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.