Raspeće srpskih svetinja

1
819
Foto: printscreen

Podigao se narod u Crnog Gori da odbrani svoje svetinje i svetitelje.

Kad se razapinjalo srpstvo u Crnoj Gori taj isti narod je ćutao i stajao pred tim srpskim ,,raspećem,,. Prepustili su ,,Pilatu,, da preko svojih podanika i otpale rulje razapnu crnogorsko srpstvo u Crnoj Gori. Pupčana vrpca izmedju istog naroda sa prostora Crne Gore i Srbije sa lakoćom je od strane ,,Pilata,, bila presečena. Narod Crne Gore je ćutao i ćutanjem ,,Pilata,, podrzao.

Pred istim pravoslavnim krstom i dalje su se zakrštavali i Srbi iz Crne Gore i Srbi iz Srbije…bez trzaja da su svojim bratskim odvajanjem razapeli i svetinje i svetitelje.

I jedni i drugi su zaboravili kada nečastivi raširi svoj plašt da hrišćanska braća nikada ne smeju da se odreknu otadzbine i Hrista.

A odrekli su se.

Bratstvo srpskog naroda iz Crne Gore i Srbije na golgoti je od svetine razapeto ,,Odcepimo se, odcepimo se, odcepimo se,,. I Srbi iz Crne Gore odcepili su od sebe Srbe iz Srbije.

Podrzali su Mila Djukanovica i prezreli istorodnost sa braćom iz Srbije.

Ovih dana se crnogorski narod podigao u gradovima da odrbrani svoje pravoslavne svetinje i svetitelje. Ustali su protiv Zakona o slobodi veroispovesti.

Ustali su oni isti koji nisu ustali da ne dopuste Milu Djukanoviću da ih odvoji od srpske braće iz Srbije.

Kao svetina ili rulja, koja je posle usklika ,,Raspni Ga! Raspni Ga! Raspni Ga!,, po Vaskrsnucu Njegovom krenula da se bori da veru i Krst brane. Crnogorski narod koji je ustao da odbrani srpske svetinje i svetitelje su lice i naličje 30 srebrenika za koje je Juda izdao Hrista.

Narod koji je dopustio da se desi sve što se desilo i iz svega toga dodje Zakon o slobodi veroispovesti u kom treba da se potopi postojanje srpskih svetinja i svetitelja sada je na ulicama da odbrani…da li im se moze verovati ako odbrane da će sačuvati ili opet u jednom trenutku, kada nečastivi raširi svoj plašt, izdati i ćutke predati i prodati?

Godinama uznazat se znalo da se ovaj Zakon o slobodi veroispovesti sprema, da će biti udar na svetinje i svete mošti Svetog Vasilija Ostroškog, slava Mu i čast…gde su bile mitre, kamilavke i taj okupljeni narod da na vreme izadju na ulice i spreče da dodje do časa u kom je izglasan ovaj pogubni zakon za pravoslavlje u Crnoj Gori?

U nedodjiji svog zanosa ,,Lako ćemo,,…

Marija Grubjašić

1 KOMENTAR

 1. Narod nikada nije kriv za ono što ga snalazi…
  Elita u Crnoj Gori već 30 godina radi na stvaranju veštačkog identiteta „novog“ naroda takozvaih Crnogoraca. Milo je nastavio ono što su započeli komunisti 1945. godine. Komunisti su srušili Kapelu na Lovćenu da bi „udarili“ temelj nove nacije koja će biti antisrpski definisana. Danas Crnogorci, a sutra Vojvođani, Šumadinci, Hercegovci, Mačvani… Neko je davno sačinio plan da Srbi kao narod nestanu sa ovih prostora.

  Kakvi su motivi mogli da nateraju Borisa Tadića i Vojislava Koštunicu da prihvate takozvani „referendum“ o nezavisnosti Crne Gore?
  Da li su zaista bili toliko naivni da ne mogu da predvide ovakav scenario?
  Zašto su pristali da se Crna Gora formira kao nezavisna država na antisrpskim osnovama?
  Da li je normalno biti na čelu Srbije a dozvoliti da se formira nova država u kojoj Srbi kao narod nemaju status čak ni nacionalne manjine a čine više od 80% populacije?

  U poslednjih 20 godina, ako se izjašnjavate kao Srbin u Crnoj Gori za vas nema mesta u državnoj službi, stvoren je i „pravopis“ Crnogorskog jezika, a o „okupaciji Crne Gore“ 1918. godine pišu se hvaljene doktorske disertacije…

  SANU, Matica Srpska, SPC ( istina je da u poslednjih 6 meseci SPC više ne ćuti) i druge nacionalne institucije u Srbji se radi „mira u kući“ nisu u poslednjih 20 godina nikada izjašnjavale u vezi sa progonom Srba u Crnoj Gori.
  Novcem režima iz Podgorice danas može da se sve na žalost plati.

  Kako smo sejali u Beogradu i Banja Luci, danas tako žanjemo u Crnoj Gori!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime