Srbija, zemlja gde nema ponosa

4
1453

Dobila je rešenje o penziji i zaplakala se. Radila je u knjigovodstvu i u trgovini, uvek je imala osrednju platu, nikad minimalac. Nije mogla da veruje – penzija 16.500 dinara za punih 37 godina radnog staža. Te večeri joj je premijerka poručila da treba da bude ponosna jer je suficit u budžetu 80 milijardi. Novopečena penzionerka N.V. je sočno opsovala i rekla mužu “nikad više neću glasati”.

Nije osećala nikakav ponos, samo tugu i prezir. Sutradan je srela E.D. brata od tetke, takođe penzionera, “pohvalila” mu se rešenjem. Na to joj brat odgovorio: “Čim dobiješ penziju odmah donesi meni, to je moj deo”. “Kako tvoj deo”, zapitala je. “Pa toliko meni svakog meseca odbijaju”, reče brat. Oboje su se osećali prevarenim.

N.V. ima sestričinu u godinama, prijavljenu na Birou za nezaposlene. Završila je fakultet, traži posao i živi s roditeljima penzionerima. Sestričina se razbolela i plaća svaki pregled. Plaća zato što nema zdravstveno osiguranje, a nema ga kao nezaposleno lice jer stanuje s roditeljima. Takav je zakon u Srbiji, da bi nezaposleni imali zdravstveno osiguranje moraju da živi odvojeno, da imaju svoje domaćinstvo iako nemaju ni posla ni primanja. Ni sestričina od N.V. nije ponosna i ona se baš oseća prevareno.

Ima N. V. i kumicu, divna devojka, završila farmaciju ima 48.000 platu. Nije šala, završila je jedan od najtežih fakulteta. Međutim, poslodavac joj zvanično plaća minimalac (ostatak na ruke) i na minimalac doprinose za zdravstvo i penziono osiguranje. Država mu taj kriminal toleriše, a ta mlada farmaceutkinja se oseća prevareno.

Mama od ove farmaceutkinje će ovih dana dobiti 5.000 dinara pomoći za penzionere. Ali ona toliko gunđa, traži još 13.000, kaže država mi je uzela 18 hiljada a vraća mi pet. Kune se u predsednika da se oseća prevareno.

Da Vas podsetimo:  Srbija - ZEMLJA ROBOVA: Zašto se ne poštuju prava zaposlenih?

Opet, ta kuma ima bratanca koji radi u naftnoj kompaniji, na benzinskoj pumpi , radi devet sati dnevno, plus subota za 22.000 dinara i to preko omladinske zadruge. Već treću godinu radi kao omladinac, nema staža i sve vreme se oseća prevarenim. Ponosan, hvala njet.

Sem malog broja tajkuna, nešto dilera, nekoliko stotina vlastodržaca koji su se dokopali državnih para svi ostali u Srbiji mogu se, s razlogom osećati prevarenima. Zbog toga što žive u najsiromašnijoj zemlji regiona, a time i Evrope. U zemlji u kojoj je prosečna plata (382 evra) manje nego u nekad sirotinjskoj Albaniji (423) ili podeljenoj Bosni i Hercegovini (433) ili “nadničarskoj” Rumuniji (504) ili kriminogenoj Bugarskoj (525). O Crnoj Gori (510) da i ne govorimo.

Živimo u zemlji sa najmanjim privrednim rastom, a najvećom inflacijom. Uprkos tome vlast nas ubeđuje da treba da budemo ponosni. Nije ni čudo što dve trećine mladih želi da se iseli iz Srbije iz jednog jedinog – ekonomskog razloga. Ovde nema posla i nema plate za dostojanstven život. Nema ponosa, samo osećaj prevare i siromaštva.

Milenko Vasović

ozonpress.net / Bizlife

4 KOMENTARA

 1. Dragi moji Srpski narode !
  Zar vam nije dosta Tita,Milosevica i ovaj sljam posle njih dresirani da kradu da prodaju sta su nasi dedovi stvorili i toliko zrtavovali za nas mi odosmo pre pet decenija a nasi roditelji i ranije stalno sanjamo da se vratimo u nasu kraljevinu.Mi smo 20 miliona pet generacija pa vi ste saucesnici i birate ovaj sljam koji hapsi onog jadnog naseg Novicu u Leskovcu a covek se borio u Kosovo za Seselja i Vucica Dacica
  za 12000 dinara jer vozio bez dozvole dete u hitno . A bande pusti sve kriminalce i ovaj sljam prebacise 500 Miliarda USD samo na konto od 1900 -2017 po svetu a vi ste saucesnici svoga nestanka i vase dece i unuka kao i buducnostt. Mi zivimo u Skandinaviji svako ima posao i penzije neto nema ispod 2000 Eura u Norveskoj i ovde je kraljevina i nema siromasnih . A ova djubrad treba u zatvor da idu 40 godina na prinudbni rad.Evo sta kaze Dejan Lucic Vucic Muslimi.Dacic Hrvat,Vulin ROM Jovanovic rom Ljaic Canak pa gde su Srbi svi vas izdali od generbala .bia policija vojska sudije tuzilaci drzava COSA NOSTRA!
  https://www.youtube.com/watch?v=ikdWFo8w_F8
  https://www.youtube.com/watch?v=ofgQLPBQWjE&t=373s

  https://www.youtube.com/watch?v=WOjGlDq0x3g

  • komunistički kongres u drezdenu je doneo odluku1929 da se ruši kraljevina srbija ,kao versajska tvorevina i tamnica drugih naroda,a sve zbog prijema ruskih carskih izbeglica od crvenih terorista.posle toga sporazum pijade-budak,o udruženom radu ustaša i komunista.vladali su uz pomoć terora,koji su skrivali a i danas to isto rade,jer drže sve pod ključom.pljačka države je počela pod njima,trebalo je sve učiniti da ostanu na vlasti,pa postaviti svoju decu i unuke,da se ništa ne bi promenilo.narod je izašao 2000 i rekao svoje,ali je bio prevaren od dece tih komunista.iza pljačke države su oni iza svih političkih ubistava su oni.iz kriminalaca,opet oni.šta će to narod da uradi,ništa.nego traži krivca u onom što je odbio sastanak sa onom dvojicom što su tražili za vreme rata da se crvene paravojne formacije proteraju sa tla srbije.kriv je i za vučka ignjatovića,što ga ne posluša.

 2. Ima tu još ponešto, što kopka, ali nije lako ni reći. Šta znači rečenica – posle uvida da je penzija mala – da nikada više neće glasati? Ono što je zarađeno ne bi trebalo da zavisi ni od kakvog glasanja. Onaj na vlasti ne daje penziju iz svog zadnjeg džepa kao akt milosti, mada to nekim ljudima tako izgleda. Da je penzija pet puta veća, šta bi ista žena rekla – da će i dalje glasati?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime