Ubi ga (pre)teška reč

0
1363

kolindaDragan J. Vučićević biće verovatno prva medijska „žrtva“ Aleksandra Vučića „s one strane barikada“. Da budem precizniji, s režimske strane. I da budem još precizniji – biće – polužrtva. 

Iako predugo govori kako je nezavis(t)an, istraživački novinar, sve su prilike da će upravo najgrlatiji borac za lik i delo Heroja od Feketića biti prva žrtva naprednjačke „revolucije“. Šta se tu može: svaka revolucija pojede poneko svoje dete.

Ako tako zaista bude, javnost ove zemlje biće pošteđena barem jedne stvari: „Teške reči“ na Pinku. Jer, posle gafa koji se Draganu J. Vučićeviću desio, teško da će o(p)stati na toj TV stanici, bez obzira na veze i vezice koje ima.

Jedno je sigurno: Maja Kocijančić se zbog Dragana J. Vučićevića neće oglasiti. Uostalom, isti kaže da je vlasnik Informera. Ne mora biti i glavni i odgovorni urednik. 

Razlog za sve ovo je odavno nacionalno opšte poznat i naravno, jednostavan: naslovna stranica dnevnog lista Informer objavljenog za vikend. Naslovna strana na kojoj su fotografije jedne „milf“ pornićarke, s pitanjem „ljudi, da li je ovo hrvatska predsednica?“. Odgovor je bio već tada jasan: nije.

Sam Dragan J. Vučićević je shvatio da to nije gospođa Grabar Kitarović u subotu ujutru, kada ga je najpre pozvao verovatno neko iz vrha ministarstva spoljnih poslova. Potom unutrašnjih poslova. A na kraju ga je, najverovatnije, pozvao i sam Heroj od Feketića, sa kojim je D. J. Vučićević do subote bio – u prilično relaksiranim odnosima.

Kako je moguće da je novinar sa dugogodišnjim iskustvom u uređivanju (zamenik glavnog urednika Nacionala, prvi glavni i odgovorni urednik Kurira, potom Press-a, sada vlasnik i „glodur“ Informera) mogao da napravi ovakvu grešku?

Da Vas podsetimo:  Poslodavci i radnici saglasni: Preko stranke najlakše do posla

U pitanju je, što se vidi iz redakcija u kojima je radio – čovek koji zna da napravi tabloid sa respektabilnim tiražom. A to je u današnje vreme najvažnije vlasnicima kapitala.

Ako je suditi po pres konferenciji koju je u subotu održao Vučićević, za sve je kriv isključivo on i niko drugi nego on. Informaciju je, kako sam kaže, dobio od nekog tamo informera, pardon, informatora.

I spreman je da snese svaku vrstu odgovornosti. Pa i krivičnu. I izvinio se. I srpskoj i hrvatskoj javnosti. I hrvatskoj predsednici.

Naravno, svi pretpostavljaju da će D. J. Vučićević biti žrtvovan zbog naslovne stranice

Informera koja je objavljena proteklog vikenda.

Ja, pak, mislim da – neće.

Jer, Informer je (barem tako kažu) – njegov. Dakle, gazda ga neće otpustiti. Ono čudo od „emisije“ koji se pogrešno zove Teška reč umesto Dogovorena reč – ionako gledaju samo članovi vladajuće stranke, a njima i nije bitno ko intervjuiše Velikog Vođu. Veliki Vođa ionako govori šta hoće, a ne odgovara na pitanja. Verujem da bi svi od reda više voleli da na mestu voditelja vide neku voditeljku. Recimo nalik na onu sa vikend naslovne strane.

Ja lično ne verujem u skrušeni izraz lica Dragana J. Vučićevića. Ni on ne veruje. Mislim da je tim izrazom lica prikrivao svoj bes. Zbog toga što je njegov „izvor iz službe sa kojim sarađuje godinama“ i koji mu „za tih pet godina nikad nije dao pogrešnu informaciju“ – uvalio „onu stvar“ (kako se to u žargonu kaže).
Zato mi je zaista interesantno i dajem sebi za pravo da postavim pitanja, na koja su novinari naprosto alergični:

Ko je izvor? Znam, zakon kaže da je izvor svetinja i da je zaštićen, ali, ipak, ovo je krivično delo. O diplomatskom skandalu da ne pričamo.

Da Vas podsetimo:  Ponavljanje izbora - guranje još 4 stranke u parlament?

Da li izvor radi za državu? Ako radi, za koju službu i u kojoj funkciji?

Da li je izvor samo insajder i odaje informacije na svoju ruku, ili je on kontakt državne strukture sa Informerom?

Ako je izvor institucionalna veza državnih struktura i Informera, da li je Vučićević lagao kako država sa ovim slučajem nema veze?

Ako Vučićević već pet godina sarađuje sa svojim „izvorom“ neka navede koji su sve naslovi u Informeru i drugim medijima u kojima je radio Vučićević, koji su napravljeni na osnovu informacija dobijenih od te veze.

Ako Vučićević dobija informacije od državnih struktura, neka napravi spisak svih naslova u Informeru i drugim medijima koji su napravljeni na osnovu informacija stečenih od državnih službi bezbednosti, a da je izvor ostao sakriven.

Bio bi zanimljiv taj spisak. 

I bio bi zanimljiv taj izvor.

A tek onda bismo mogli da postavljamo pitanje – kako je neko nezavisan, ako mu informacije u interesu države – pakuje recimo – vojni bezbednjak?

Da li treba zabraniti Informer?

Ne.

Da li treba uhapsiti Dragana J. Vučićevića?

Ne.

Takve stvari se ne rade u demokratskim društvima.

Oh, zaboravio sam… Mi živimo u Srbiji.

Ipak, ne treba ni zabranjivati, ni hapsiti. Čak ni suditi. Jer, najteži sud tek predstoji celoj ekipi Informera. Najteži je sud – onaj koji donosi iznevereni čitalac. Sud koji kaže – više neću da dam svoje pare za ono što ti pišeš.  Zato što me – lažeš, čoveče.

Aleksandar Bećić

kolumnista

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime