Virtuozna prezentacija višeslojnog neznanja gradske vlasti

1
712
Danijel Dašić / Foto: printscreen (juznevesti.com)

Ako se pitate čemu ovakav naslov, koji ništa ne znači, a pri tome i ne služi ničemu, malo pojašnjenje.

Za sve vas koji ste propustili „Javno upoznavanje i razgovor o budžetu“ koje je organizovala gradska vlast početkom decembra, inspiraciju sam dobio čitajući budžet Niša. Verovali ili ne, u gradskom budžetu, već drugu godinu za redom se pojavljuje stavka, pod nazivom „Virtuozna prezentacija višeslojnog kulturnog identiteta modernog Niša“.

Siguran sam da retko ko u gradskoj vlasti uopšte ume da izgovori naslov, a još manje njih zna čemu služi. To im izgleda nije smetalo da ga ponovo stave kao kapitalni projekat, koji će građani i građanke Niša koštati čak 40,4 miliona dinara.

Skoro ista suma koja je u budžetu Niša za 2020. predviđena za izgradnju dva obdaništa, u Novom Selu i Brzom Brodu.

Sad sigurno ima i onih koji kažu da ne treba suditi o budžetu na osnovu samo jedne stavke, bez obzira koliko je smešna i nerazumna. Tačno. Zato idemo dalje, da bi se bolje videla sva „višeslojnost“ gradske vlasti. Ili da bi se bolje videlo kako su „premazani“ svim bojama kad prave nove načine za „grabež iz budžetskog kazana“.

Da li znate da već treću godinu za redom povećavaju iznos za plate zaposlenih? Ne znate? Ali ste sigurno čuli da je zbog „štednje“ zabranjeno zapošljavanje u javnom sektoru.

A kako „štede“ vidi se najbolje kroz brojke. Da li ste čuli da su u budžetu za 2018. i 2019. masu za plate povećali za po milion evra. Prve godine nešto više, druge godine nešto manje, ali milionče je „merka“. Za 2020. predviđaju opet povećanje mase za plate od čak 1,8 miliona evra.

Da Vas podsetimo:  Rani Albaniju da te ujede!

Mislim, moraju, ipak je to prestupna godina, ima jedan dan više. Ili je zbog toga što su izbori 2020. i što planiraju zapošljavanje 203 radnika? A gde će da ih smeste? To će već rešiti budžetom za 2021.

Kada ste poslednji put imali dovoljno novca da okrečite stan?

Neke statistike kažu da građani i građanke Niša u proseku kreče stan na svakih deset godina, pa i ređe. Zato imamo vlast koja prekopava i prepločava glavni gradski trg u proseku na deset godina, pa i češće. Za one koji se sećaju, prva rekonstrukcija i popločavanje Trga Kralja Milana je bila devedesetih, druga 2012. da bi treća „sreća“ ušla u budžet za 2019. i 2020. Te „davne“ 2019. je trebala da košta „samo“ 180 miliona. Ove godine košta „malo“ više, celih 345 miliona dinara – 3 miliona evra!

Četiri škole ili skoro 15 obdaništa!

Šta ćete, mora se. Kako drugačije da pokriju sve troškove koje će imati oko izbora?

A vi, kako ste? Samo sedite mirno i poslušno i sačekajte još par godina do krečenja.

Šta tek reći za planirane rashode u budžetu koji se odnose na novčane kazne, penale, kamate i naknadu štete?

Planiraju čak 200 miliona dinara! Ili deset vrtića, ako vam je lakše.

I u to nisu uračunali da je gradonačelnik „zaboravio“ da u Ugovor sa Vladom Srbije, kada je već poklonio aerodrom, „pokloni“ i dugove koji su vezani za jedan drugi Ugovor sa vojskom. Kako se čini, Grad će uspeti da ispuni onaj deo Ugovora koji se odnosi na izgradnju 21.000 kvadrata stanova. A šta ćemo sa zemljištem koje treba takođe da da vojsci? Gde će da nađe pare za otkup zemljišta, to ostaje pitanje. Pitanje vredno 6.303 evra dnevno. Od jula 2020. godine. Svaki dan!

Da Vas podsetimo:  Predsednik Vučić nema podršku većine u biračkom telu!

Narod bi rekao „gde će im duša“. Ne sekirajte se. Našli su rešenje. U budžetu za 2020. koji pune svi poreski obveznici, izdvojeno je 60 miliona za unutrašnje uređenje crkve Vasilija Ostroškog. A crkva, kao što je poznato, ne plaća porez. Ali misle da može da obezbedi besplatnu karticu za nebesku naplatnu rampu kod Svetog Petra.

Kažu ljudi da je sedam godina dovoljno da dete odraste kako bi moglo da krene u školu. Naprednjacima sedam godina nije bilo dovoljno da nauče da naprave jedan pošten gradski budžet. Već sedmu godinu za redom, ono što zamisle, ne umeju da ostvare, čak ni sa 80%. A Zakon kaže da maksimalna razlika između planiranog i ostvarenog ne sme biti veća od 10%.

Ajde i da razumemo naprednjake, svi znamo koliko im teško ide ta škola. Ali šta da kažemo za ostale političke pijavice na gradskoj hobotnici koji isisavaju novac iz džepova građana i građanki kroz virtualno virtuozni budžet već više od 15 godina?

Da li ne znaju ili neće da znaju? Hajde da ih pobrojimo: SPS, PUPS, JS, i oni ostaci DS, LDP, DSS, G17, URS, koji su preleteli da budu deo SNS brigada. Za 15 godina na vlasti su trebali da završe i srednju školu. Pa naravno Megatrend. A to već ide brže, jače i bolje.

Mislite o tome. Jer je sve #stvarizbora. Pa i #bojkot. I ne zaboravite. Ne bojkotuju se izbori, već vlast. Zato što pametniji više ne sme da popušta. Ni dopušta. Inače, ode sve u Megatrend. Ako znate šta hoću da kažem.

Danijel Dašić
Izvor: juznevesti.com

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime