Vuchych: potrčko i poslušnik

1
777

marionetaZa mene nije vest da je BIRN propagandni organ. To mi je bilo jasno pre 15 godina, kada su se još zvali IWPR. Pratio sam – i kritikovao – njihov rad 1999, kada im je jedan od urednika bio apologeta šiptarskog terora prigodnog imena Fron Naci. I kada su cenzurisali, a potom otpustili, jednog engleskog novinara koji se usudio da zameri Haškoj inkviziciji što koristi lažljive svedoke-saradnike (afera Momir Nikolić). Samo, njih ne plaća EU, nego ministarstva spoljnih poslova SAD i Velike Britanije, plus standardni sumnjivci iz fondova za „otvoreno društvo“, demokratiju, ljudska prava i ostale metode „usrećivanja“.

Vuchych je malo nervozan…
Ono što jeste vest, međutim, je što je Olyksandr Vuchych, u svojoj patetičnoj „kritici“ ove propagandne organizacije – koja samo radi svoj posao uterivanja topuzom Srbije u EUropsku ludnicu – priznao ko je i šta je on sam.

Naime, u agencijskim izveštajima koji navode njegovu izjavu – obavezno uz kategorički demanti iz Brisela, da ne bi bilo zabune ko je stvarno gospodar – nalazi se i ovaj citat:

„Uzgred, ako vam lično predstavljam smetnju jer neću da budem vaša lutka na povocu, već samo sluga građana Srbije, jasno me i nedvosmisleno o tome obavestite, i ne brinite, skloniću vam se sa puta, a znam da ima mnogo onih koji čekaju da ulogu potrčka i poslušnika istog sekunda preuzmu.“

Pogledajte šta je sve tu rečeno. Prvo se koristi fraza „lutka na povocu“; inače očajno loše prevedena engleska sintagma puppet on a string, koja označava – marionetu. Vuchych veli da on, kao, neće da bude marioneta, već „samo sluga građana Srbije“. Stvarno? Bilo koji sluga koji bi ovako besramno, sistematski, prezrivo i vulgarno upropaštavao svog gospodara, odavno bi dobio otkaz. Jedini kontekst u kojem ove reči imaju ikakvog smisla je ako pod „građanima Srbije“ misli na samozvane „građane“ i građaniste, tj. kvislinški kult – dok su za njega (i njih) normalni Srbi tek prezreni „narod“, koji treba „preumljavati“ u EUropstvo.

Da Vas podsetimo:  "Šezdesetpeta županija" ili Mađarska do Vranja

Čak i da nekim čudom on pod tim podrazumeva narod Srbije, pogledajte šta tobože zahteva od Brisela: neka mu bezbrižno „jasno i nedvosmisleno“ kažu šta hoće, on će istog časa da im se „skloni s puta“! Pa da li je i u jednom momentu Vuchych ponudio da se „skloni s puta“ narodu Srbije? Jok. Kome onda on zaista služi?

I tu dolazimo do poslednje, i ključne, rečenice: „znam da ima mnogo onih koji čekaju da ulogu potrčka i poslušnika istog sekunda preuzmu.“

Ovim rečima, premijer Srbije priznao je – slučajno ili namerno – da je on sam, trenutno, u ulozi potrčka i poslušnika. Prosta analiza strukture ove rečenice pokazuje da se njen objekt („ulogu potrčka i poslušnika“) nedvosmisleno odnosi upravo na položaj premijera Srbije.

E sad, to mnogima od nas nije ništa veća novost od činjenice da je BIRN propagandni megafon Imperije. Ali je lepo od Vuchycha što je to konačno i priznao. Priznanje je prvi korak na putu do pokajanja. Samo, nešto mi govori da mu to ne pada ni na kraj pameti. Da parafraziram narodnu poslovicu: Vuchych dlaku menja, ali ćud nikada.

Sivi soko

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime