Šef srpske vlade otvara Tačijevu bolnicu

1
1667

Vučić otvara Tačijevu bolnicu u Pasjanu!

U sredu 14. januara biće svečano otovorena bolnica u selu Pasjane, gde je do sada sedam dana u nedelji radila dnevna ambulanta, po sistemu Ministarstva Zdravlja Republike Srbije čije je sedište Zdravstvenog centra bilo u Šilovu.

2015-01-13_054834

Otvaranju bolnice u Pasjanu prisustvovaće predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Sistem zdravstvene zaštite Srbije na prostoru Kosovsko-pomoravskog okruga koji je funkcionisao od 1999. godine biće delimično demontiran ili integrisan u kosovski zdravstveni sistem, otvaranjem jedne bolnice koja će za Srbe iz Opštine Kosovska Kamenica i Novo Brdo biti podjedanko udaljena koliko i trenutne bolnice u Vranju ili Gračanici.

Još uvek nije poznato da li će na ulazu stajati tabla sa natpisom Ministarsvtva Zdravlja Republike Srbije i ubijenog doktora Josifa Vasića.

Pravo na zdravstvenu zaštitu imaće i Albanci koji žive u selima kojima je okruženo Pasjane.

Ovakvom odlukom vlasti u Beogradu, prava na blagovremenu zdravstvenu zaštitu lišeno je više od 30.000 Srba kojima je pored toga uskraćeno i pravo na slobodu kretanja.

Nedavno je u dnevnom listu „Novosti“ objavljena vest pod naslovom „Pasjane: Bez bolnice nema porođaja, a nema ni Srba“ što jasno ukazuje da su ideji o integrisanju zdravstveng sistema RS u kosovski zdravstveni sistem kumovali direktor kancelarije za KiM Marko Đurić i sadašnji predsednik opštine Parteš-Pasjane Dragan Nikolić.

Kamen temeljac za izgradnju bolnice u Pasjanu, koja je po planu trebalo da funkcioniše po sistemu „Republike Kosovo“ položio je tadanji potredsednik tkzv. Vlade Kosova (u Vladi Hašima Tačija) Slobodan Petrović sa tadašnjim predsednikom opštine Parteš-Pasjane, Nenadom Cvetkovićem, a izgradnju iste finansiralo je ministarstvo za lokalnu samoupravu Kosova.

Albanski mediji na Kosovu i Metohiji izveštavaju samo o poseti premijera Srbije Gračanici i pozivu Srba na društvenim mrežama da organizovano dočekaju premijera.

Da Vas podsetimo:  Drašković 164.000, Vlajković 154.000, Vučić 92.000…

Potpresednik takozvane Vlade Kosova Hašim Tači izjavio je da dvodnevna poseta Vučića nosi „poruku tolerancije“ i u cilju je poboljšanja dobrosusedskih odnosa, kao i u cilju međusobnog priznanja.

Novoformirana opština Parteš – Pasjane broji oko 6000 stanovnika. Prvobitno je planirano sedište opštine u selu Parteš, ali zbog inicijative lokalnih političara i nezainteresovanosti kosovskih vlasti, sedište opštine je preseljeno u selu Pasjane, poznatom po brojnim hapšenjeima Srba i međusobnim predizbornim čarkama.

Sadašnji predsednik opštine Dragan Nikolić sa Srpske liste nekoliko godina pre sadašnje funkcije bio je načelnik koosovsko-pomoravskog okruga kao kadar G17.

Početkom 2014. godine u selu Koretište otvorena je ambulanta u kojoj je dnevno radilo i nekoliko lekara specijalista, ali sa otvaranjem bolnice u Pasjanu (po briselskom sporazumu) ova i ambulante u selima oko Gnjilana (Šilovo, Gornje Kusce, Stanišor i Koretište) gde je najveća koncentracija Srba biće bez lekara više od 20 dana u mesecu. Zdravstveni Centar u Gnjilanu koga su nakon 1999. godine zauzeli Albanci udaljen je svega 3-5 kilometra od pomenutih sela, ali su Srbi zdravstvenu zaštitu u ovim ustanovama tražili jedino kada nisu imali drugi izbor.

Uprkos protivljenju meštana Raniluga, Šilova, Koretišta i Gornjeg Kusca iz ambulanti u ovim selima krajem prošle godine odnešen je deo medicinske opreme, poput lobaratorije za analizu krvi i ostalih aparata za internu medicinu u bolnicu koju je sagrađena sredstvima tkzv. Vlade Kosova, a takođe je iz Beograda stigla dodatna medicinska oprema za kompletno opremanje bolnice u Pasjanu.

Gnjilanska sela Šilovo, Gornje Kusce, Stanišor i Koretište su sela u kojima trenutno živi najviše Srba na ovom delu Kosova i Metohije.

U slučaju incidenata poput martovskih nemira Srbi iz gnjilanske, novobrdsnke i kosovsko-kameničke opštine biće lišeni zdravstvene zaštite.

U poslednje vreme sve su brojnije priče o ukidanju institucija Republike Srbije na Kosovu i Metohiji i prestanak finansiranja iz Beograda koje je do sada održalo Srbe na Kosovu i Metohiji.

Da Vas podsetimo:  Voljena Srbija... (6) Ignorisanje Ustava u Narodnoj skupštini

Radnici srpskih institucija i ovoga puta su u obavezi da prisustvuju dočeku premijera Aleksandra Vučića.

Zbog ovakvih poteza vlasti brojne porodice sa ovog dela Kosova i Metohije biće primorane da napuste Kosovo i Metohiju zbog nemogućnosti da ostvare osnovna prava za nesmetan život.


SRBI NA OKUP

1 KOMENTAR

  1. Draga braco Srbi, ne brinite, kad vas lece ova cetiri doktora sa slike, necete preziveti sigurno…e majko Bozija sta sve nece da uradi ovaj Vucic a da ne zabrlja nesto …

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime