Zapošljavanje lekara i politička volja

0
889
dr Tatjana Radosavljević
dr Tatjana Radosavljević

U ovom trenutku na birou rada je više od 2.500 diplomaca medicine, a ove godine još 1.500 njih upisaće medicinski fakultet. Mala primanja, nemogućnost zaposlenja, beskonačno volontiranje bez smisla i nade, namešteni konkursi, zabrana zapošljavanja u javnom sektoru i smanjenje plata koje su ionako nekoliko puta manje nego u Evropi, samo su neki od razloga zbog kojih mladi stručnjaci odlučuju da napuste svoju zemlju,tvrdi direktorka Lekarske komore Srbije dr Tatjana Radosavljević.

Kada je reč o zdravstvu u Srbiji, godinama se pokušava da bude bolje pacijentima ali i lekarima. Od aprila Srbija ima novog ministra zdrvalja da li je moguće očekivati da u zdravstvu nešto krene na bolje?

Dolаzаk svаkog novog ministrа budi nаdu kod pаcijenаtа i lekаrа dа će se nešto znаčаjno promeniti. Svаki ministаr se suočаvа sа mаnjkom novcа u zdrаvstvenom sistemu. Prioriteti su brojni, аli je nаjpre neophodno sаgledаti probleme i videti kаko se oni mogu prevаzići.

Koji su to prioriteti u ovom trenutku da bi se zdravstvo pokrenulo sa mrtve tačke?

U ovom momentu u odnosu na pacijente sistem se približava granicama izdržljivosti, međutim ono što je neophodno ja da se definiše osnovni paket usluga, to jeste, potrebno je pacijentu reći jasno i glasno i na način razumljiv pacijentu šta se može dobiti za oko 220 e koje oni godišnje odvajaju u vidu doprinosa za zdravstvo.

Problemi pacijenata:
1. Duge liste čekanja
2. Novac ne prati pacijenta, to jeste, s obzirom da privatna praksa nije uključena u sistem zdravstvene zaštite i sistem osiguranja, pacijenti preglede kod privatnika koji su im neophodni plaćaju iz džepa.
3. Prevelika očekivanja pacijenata da je u državnom zdravstvu moguće ostvariti sve moguće usluge
4. Jako niske plate – lekari jesu svesni teške ekonomske situacije u državi ali su preko 20 godina čuvari socijalnog mira na uštrb svojih primanja i porodica
5. Loši uslovi rada, nedostatak lekova i sanitetskog materijala te lekari ne mogu I ako jako dobro znaju da primenjuju sva pravila medicinske struke i nauke a da pri tom nemaju sa čime da rade
6. Stvarni nedostatak lekara uprkos statistikama institucija za javno zdravlje koji se ogleda u velikoj preopterećenosti brojem pacijenata te time i nužnom skraćenom vremenu za komunikaciju sa pacijentom
7. Veliki upliv dnevne politike vezano za postavljanje Direktora zdravstvenih ustanova, prijem kadrova, dodelu specijalizacija bez poštovanja stručnih kriterijuma u napredovanju lekara,

Da Vas podsetimo:  Rani Albaniju da te ujede!

Kako prevazići ove probleme:
1. Definisanje osnovnog paketa usluga
2. Uvođenje privatne prakse u sistem zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja
3. Depolitizacija zdravstva
4. Izrada nacionalne strategije za sprečavanje odliva mozgova iz zdravstvene struke, ukidanje zabrane zapošljavanja zdravstvenih radnika, ukidanje obavezne dve godine rada pre dobijanja svih specijalizacija, uvođenje svih specijalizacija

Svedoci smo sve češćih napada na lekare, Lekarska komora Srbije je uputila zahtev da lekari dobiju status službenog lica prvi put Ministarstvu zdravlja pre sedam godina, do danas niste dobili nikakav odgovor. Vi ponovo pokušavate sada da pokrenete pitanje statusa službenog lica?

Napadi na lekare su vrh ledenog brega u Srbiji. Javnost saznaje samo preko medija o najdrastičnijim slučajevima kao što je ubistvo lekara u Kraljevu. Lekarska komora Srbije se obratila i Ministru zdravlja, dr Zlatiboru Lončaru, sa zahtevom da se status službenog lica da lekarima. Treba doneti zakon o lekarstvu kojim bi se to regulisalo, a ne menjati krivični zakon.

Prošle godine oko 850 doktora medicine je od Lekarske komore Srbije zatražilo sertifikat dobre prakse, dokument koji im otvara vrata zaposlenju u nekoj od zemalja u inostranstvu. Zašto lekari napuštaju Srbiji?

Srbiju napuštaju nezaposleni lekari u potrazi za poslom, koga nalaze u Nemačkoj, skandinavskim zemljama, ali i širom sveta. Međutim, odlaze i vrhunski stručnjaci u potrazi za poslom i boljim uslovima rada.

Osim u pedijatriji problemi sa nedostatkom kadrova uskoro će se pojaviti i u ostalim granama medicine, jer će 60 do 70 odsto lekara svih specijalističkih grana, za pet do osam godina otići u penziju. Ima li izgleda da ce u nekom narednom periodu biti zapošljavanja lekara?

Problem nedostatka lekara će se uvećati sledećih godina, kada lekari specijalisti odu u penziju, a mladi lekari van granica Srbije. Zapošljavanje lekara je prvi korak koji zavisi od političke volje. Treba napraviti ozbiljnu strategiju da Srbije ne bi ostala bez lekara.

Da Vas podsetimo:  Od našeg dopisnika iz Beograda, čiji je posao Vlada upravo ukinula

Za Korene

Antigona

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime