Željko Mitrović po zadatku metaforama crta metu

2
546

medijiŽeljko Mitrović, poznat po tome što koristi svoju televiziju sa nacionalnom frenkvencijom za lične obračune, u otvorenom pismu glavnog i odgovornog urednika lista Danas optužuje za satanizaciju brata premijera Srbije.

Mitrović navodi kako se divi premijeru na „njegovoj toleranciji, mirnoći i hladnokrvnosti u situaciji kada se razni ludaci stalno iživljavaju na njegovoj familiji“. Mitrović Petrovića u pismu naziva „Soroševom devojčicom“ aludirajući na to da se Danas finansira iz Fonda Džordža Soroša. On je, između ostalog, napisao i sledeće:

„Da nekim slučajem Draža udari na moju porodicu, ja bih mu poslao Božić Batu sa posebnim novogodišnjim poklonima koje dugo ne bi zaboravio!“

Draža Petrović smatra da su nadležni državni organi dužni da pozovu Željka Mitrovića i da ga pitaju šta je zapravo hteo da kaže.

„Ja sam to shvatio kao metaforu, ali kada Željko Mitrović koristi metaforu to znači da sadrži metu. Ustvari metaforama nacrta metu, i to jeste neka vrsta pretnje. Ja prosto očekujem, pošto se krivično delo ugrožavanje javne sigurnosti goni po službenoj dužnosti, da tužilac, odnosno policija, saslušaju Željka Mitrovića i pitaju ga šta on misli, pošto ja ne znam šta je mislio, a pretpostavljam. Onda procesuiraju Željka Mitrovića, pa da on dokaze šta je mislio“, kaže Petrović za Insajder.net.

Petrović navodi i da je vlasnicima Pinka i Informera Željku Mitroviću i Draganu J. Vučićeviću u ovoj državi ne samo sve dozvoljeno već im je i naloženo da rade „prljave medijske poslove“.

„Željko Mitrović i Dragan Vučićević su faktički deo države i vlasti, oni su dobili zadatak da to rade. Ne rade oni na svoju ruku zato što se brinu za Aleksandra Vučića ili one naše tekstove o njegovo bratu. Ne, nego zato što im je neko rekao da to rade ili im je neko dozvolio da to rade i to može da ide do kraja bez ikakvih konsekvenci“, kaže Draža Petrović i dodaje da to potvrđuje i činjenica da premijer Aleksandar Vučić komentariše i kritikuje pisanje svih medija ali nikada Pink i Informer.

Petrović podseća da su povod za napade na Danas tekstovi „Čime se bavi Andrej Vučić“ i „Funkcija- brat Aleksandra Vučića“.

Pretnje Draži Petroviću putem društvenih mreža

Pre desetak dana uredniku Danasa upućeni su preteći komentari, a dva dana nakon toga pripadnici MUP-a, u saradnji sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, identifikovali su osobu koja se sumnjiči da je ostavljala preteće poruke. Kako je saopšteno protiv D.I. iz Lazarevca će biti podneta krivična prijava zbog ugrožavanja sigurnosti.

Neki od komentara upućeni Draži Petroviću glasili su: “molim boga da dobijem odrešene ruke pa da se jurimo” i “spremio sam set noževa a i konopce”, uz niz uvreda “kvazi rodoljubima Srbije” i “izdajicama svoje zemlje” za koje “nema milosti”.

Ćutanje države na sve učestaliji medijski linč pojedinaca koji kritikuju predstavnike vlasti i njihovo okruženje može da se tumači samo kao znak odobravanja. Opasna atmosfera stvorena u poslednje vreme nije samo pretvaranje slobode govora u anarhiju već je i razlog da se predstavnici vlasti podsete da je u Srbiji pre samo sedamnaets godina već ubijen novinar koji je prethodno označen kao izdajnik.

U ovakvim situacijama nadležne instititucije bi morale da se odgovorno ponašaju i da takve kvalifikacije bar javno osude.

Umesto toga, i sami zvaničnici optužuju pojedine novinare da su izdajnici jer dobijaju po projektima novac za istraživačke priče. Na taj način i sami koriste opasnu matricu u pokušaju disvalifikacije bilo kakve kritike na račun vlasti.

Novinari Insajdera danas nisu dobili priliku da postave pitanja premijeru jer je bilo mnogo pitanja a ograničeno vreme trajanja konferencije.

Pitanja su se ticala upravo atmosfere linča pojedinaca koji kritikuju vlast, a koja je moguća zbog ćutanja predstavnika vlasti.

O tome smo sa premijerom pokušali da razgovaramo i posle završene konferencije. Premijer Aleksandar Vučić rekao je da će vrlo rado odgovoriti na sva pitanja, ali u toku iduće nedelje kada nađe vremena.

Poreklo i posledice etikete „Soroševi plaćenici“

Podsetimo „Soroševi plaćenici“ etiketiranje je koje je nastalo u vreme režima Slobodana Miloševića sa ciljem da se neko označi kao izdajnik i strani plaćenik.
U vreme vlasti Slobodana Miloševića, na Usrkrs 1999. godine tokom NATO bombardovanja Srbije ubijen je u centru Beograda vlasnik i urednik Dnevnog Telegrafa Slavko Ćuruvija tako što je u njega ispaljeno 17 metaka s leđa.

Pre toga je proglašen izdajnikom i stranim plaćenikom, a njegovom ubistvu prethodio je tekst u Politici Ekspres pod naslovom „Ćuruvija dočekao bombe“, za koi se ispostavilo da ga je naručića Mirjana Marković.

Draža Petrović

https://insajder.net

2 KOMENTARA

  1. Kao građanin Srbije zgrožena sam zbog bilo koje vrste progona i linča zbog kritike vlasti. Sve sam više ubeđena da Predlog izmena KZ u delu koji se odnosi na obavezno priznavanje nepostojećeg genocida predstavlja samo napor da se stvori zakonski okvir za razračunavanje sa kritičarima i neistomišljenicima Aleksandra Vučića. Spadam u one koji se, neretko, ne slažu sa svim vestima koje je Danas objavio, ali mi je drago da u Srbiji postoji list kao što je Danas. Nije mi jasno kako reaguju novinari na pretnje gospodinu Draži Petroviću? Da li su stali u odbranu slobode medija i zaštite fizičkog i radnog integriteta kolega?

  2. Gospodine Drazo Petrovicu, hocete reci da oni koje Soros finansira nisu strani placenici? Po Vasem tekstu bih rekao da ni Vi niste bas daleko od Sorosa. Voleo bih da se varam.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime