Znanje je skupo – neznanje još skuplje

1
766

Nikada obrazovanje nije bilo do te mere urušeno i obesmišljeno kao što je u Srbiji danas. Visoko obrazovani mladi ljudi postali su marginalizovani sloj društva, a iz Niša svakodnevno odlaze u potrazi za dostojanstvom i boljim životom, kažu u pokretu „Levica Srbije“.

levica-pres-1„Najveći problem je partijsko zapošljavanje. Ako nemate knjižicu vladajuće partije – ne postojite.“Levica Srbije“ je jedina koja se zalaže da se partijsko zapošljavanje proglasi krivičnim delom“, kazala je Biljana Ćirić, doktorand filologije.

Ukazujući na loše stanje u obrazovanju, doktor biotehničkih nauka, Nebojša Zlatković, istakao je da država već decenijama ne ulaže u školsku infrastrukturu i da prosvetnim radnicima nisu jedini problem zarade, nego i uslovi u kojima rade:

„Svedoci smo da se u školama gotovo ništa nije promenilo još iz Titovog vremena. Iste table, klupe, a nastavna sredstva se, zbog sveopšteg siromaštva, ne modernizuju. Posledice takvog stanja trpe učenici i studenti. Škole nemaju sredstava da ulažu u obrazovanje prosvetnih radnika, pa oni ne napreduju u svom poslu. Nemaju mogućnosti da posećuju seminare i da se usavršavaju, što se odražava na rad sa učenicima i studentima. Zarade su smanjene 10 procenata, a kasnije povećane 2-4 procenta, što je vlast predstavila kao poboljšanje socijalnog položaja prosvetnih radnika,“ tvrdi Nebojša Zlatković.

Najbolji primer za odnos države i Grada prema obrazovanju leži u činjenici da su računi većine osnovnih i srednjih škola u Nišu 200 dana godišnje u blokadi. Ne plaćaju se komunalni računi, telefoni, internet, a o obnavljanju infrastrukture u školama nema ni pomena.

„Levica Srbije“ smatra da treba prekinuti praksu smanjivanja plata prosvetnim radnicima, a povećati izdvajanja za nauku, koja su trenutno najniža u Evropi. Posebna pažnja se treba posvetiti ispitivanju fakultetskih i doktorskih diploma, budući da se pojavio veliki broj lažnih diploma i plagijata čime je ugled akademske zajednice ozbiljno ugrožen.

Da Vas podsetimo:  Kafica, čokoladica pa viski

U „Levici Srbije“ daju punu podršku bivšim radnicima propalih državnih preduzeća u Nišu koji se bore za isplatu zaostalih zarada. Njima je premijer Srbije , Aleksanda Vučić, prošlog leta obećao da će država za te namene izdvojiti dve milijarde dinara, što se do sada nije dogodilo. Zbog tih neispunjenih obećanja i uz tri izvršna sudska rešenja po kojima mu država duguje 6, 5 miliona dinara, već peti dan u Gradskoj kući štrajkuje glađu radnik MIN – Specijalna vozila, Zoran Nešić.

gradjanin.rs

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime