Ako se NIS ne proda Rusima za 400 miliona evra Srbija će izgubiti 100 000 novih radnih mesta

1
1556
Nenad Popović / Foto: printscreen(krik.rs)

U vreme prodaje NIS-a Rusima tadašnji predsednik Ekonomskog saveta Demokratske stranke Srbije Nanad Popović je ušao u sukob sa Mlađanom Dinkićem.

Tadašnji ministar ekonomije Mlađan Dinkić je tražio ponovno procenjivanje vrednosti NIS-a jer je smatrao da je cena NIS-a nerealno niska. Za ministra infrastrukture(kraduckaj pomalo) Velju Ilića, prodaja NIS-a je bila “Posao veka”.

“Potpuno je jasno da je cena od 400 miliona evra za NIS nerealno niska i ja ću se boriti da se promeni taj deo energetskog sporazuma, s obzirom na to da će on stupiti na snagu tek kad bude ratifikovan”, rekao je Dinkić i dodao da će se boriti da se ruskom Gaspromu ne prepusti većinsko vlasništvo nad NIS-om.

Tadašnja Vlada Srbije usvojila je na vanrednoj sednici Platformu za pregovore s Rusijom o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede, usvojena Platforma predviđala je prodaju NIS-a Rusima direktnom pogodbom, bez tendera. Protiv Platforme glasala su četiri ministara, a ministar Mlađan Dinkić, na sopstveni zahtev, razrešen je članstva u Komisiji za saradnju s Rusijom u oblasti energetike.

– Tražio sam da me Vlada razreši članstva u ovoj komisiji jer je usvojena Platforma defanzivna, nema početnu cenu za NIS, ne zna se šta dobijamo za uzvrat. Ne želim da preuzimam odgovornost za takve poteze – rekao je Mlađan Dinkić.

Za Božidara Đelića, tadašnjeg vicepremijera, platforma nije bila problematična. Đelić je nastavio pregovore sa Rusima i ponudio im NIS za 400 miliona evra.

Koštunica se po običaju držao po strani i nije učestvovao u pregovorima.

Novo procenjivanje vrednosti NIS-a

Od Rusa se tražilo da, pored 400 miliona evra u gotovini za 51 odsto kapitala i najmanje 500 miliona za modernizaciju kompanije, ulože još 500 miliona evra za otkup dodatnih 19,5 odsto akcija NIS-a (15 odsto onih koji pripadaju građanima koji su podneli zahtev za podelu besplatnih akcija i 4,5 odsto akcija zaposlenih u srpskoj naftnoj kompaniji).

Da Vas podsetimo:  Voljena Srbija… (18) Tužno i sramno, nažalost istinito… (8) Čudna vrednovanja u čudnoj Srbiji…

Time se opravdavala procena vrednosti NIS-a koju je uradio „Dilojt i Tuš Srbije”, a po kojoj ukupan kapital ove kompanije vredi 2,2 milijarde evra.

Tad nastupa Nenad Popović sa tvrdnjom kako ovako “visokom” cenom Dinkić sprečava prodaju NIS-a Rusima.

U pisanoj izjavi dostavljenoj agenciji Beta Popović navodi da to znači da Dinkić koji je i ministar za ekonomiju i regionalni razvoj, “direktno sprečava otvaranje 100.000 novih radnih mesta“.

Popović je u saopštenju još naveo da Dinkić “usporava ulazak Srbije u Evropsku uniju, odbija strane investitore i sprečava dugoročnu bezbednost zemlje”.

Na kraju je NIS  prodat za svega 400 miliona evra, sa svom imovinom, bezinskim pumpama i rezervama nafte i gasa vrednim oko 7 milijardi evra, uz čvrsto obećanje da ćemo dobiti “Južni tok” koji nije realizovan do danas a pitanje je i da li će ikada biti realizovan.

Izmišljenih 100 000 radnih mesta je presudilo u medijskom ratu, pa su braća Rusi  dobili NIS za tepsiju ribe. Pitanje je kakvu je ličnu korist od nanošenja štete srpskoj privredi imao Nenad Popović.

Izvor: vidovdan.org

1 KOMENTAR

  1. U pravnoj državi ministar Nenad Popović bi bio doživotno na robiji zbog pljačke zemlje.Setite se samo pljačke Minela…,o ostalim mahinacijama,kriminalu sve postoji na internetu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime