Albanci napred, Srbi na čekanju!

0
867

zsoU dva dana boravka u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici, šef Kancelarije za KiM, Marko Đurić, uspeo je da „zarati“ sa srpskim medijima.

Potezi koje je povukao otvaraju razna pitanja, između ostalih i da li Kancelarija za KiM funkcioniše kao tim.

Sve je počelo kada je Đurić odlučio da organizuje prijem u restoranu u Gračanici isključivo za predstavnike albanskih medija. Mediji na srpskom su se ponadali da će odgovore na brojna pitanja moći da dobiju sutradan u Lapljem Selu, gde je najavljen Đurićev dolazak. Tamo im je pak rečeno da šefa Kancelarije za KiM čekaju u Janjevu gde žive etnički Hrvati, a koje je Đurić odlučio da poseti baš na Badnji dan i čestita im Božić.

Srpski novinari su tamo čekali više od dva sata, nakon čega su Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara KiM protestovali zbog „ponižavajućeg Đurićevog odnosa“.

– UNS i DNKiM smatraju lošom praksom da Kancelarija za KiM organizuje u Gračanici prijem za novinare albanskih redakcija sa Kosova koji na koktelima dobijaju izjave od gospodina Đurića u vezi sa ZSO i odlukom takozvanog ustavnog suda Kosova, dok samo dan kasnije Đurić odbija da da izjavu novinarima srpskih redakcija u Lapljem Selu, uz obećanje da će to učiniti tokom posete Janjevu – stoji u saopštenju.

Kancelarija se potom izvinila, ali i zatražila izvinjenje od novinskih udruženja, tvrdeći da saopštenje „obiluje netačnim i nedobronamernim informacijama i plod je instrumentalizacije novinarskih udruženja od strane pojedinih njihovih članova, u cilju kompromitovanja institucija sopstvene države i u ličnom i političkom interesu“.

Đurić je pojasnio da mu „šiptarske institucije“ nisu dozvolile posetu, dok u kosovskoj policiji kažu da je poseta realizovana po planu koji je najavila Kancelarija na KiM. O poseti niko nije javio ni janjevačkom župniku Mati Paliću, koji je o Đurićevom dolasku saznao od novinara.

Da Vas podsetimo:  Kako su vlasti u Beogradu omogućile Prištini da postepeno preuzme sever Kosova

Branioci lika i dela

Oglasili su se i novinari „uglednih medijskih kuća“ sa pitanjima ko bez njihovog znanja „napada“ direktora Kancelarije za KiM i da li je „pravi trenutak“ da se napadaju predstavnici Srbije koji „maksimalnim zalaganjem i naporima, pomažu srpskom narodu u Pokrajini, uključujući i novinare, brane interese i čuvaju institucije Srbije“. Većina potpisnika tog saopštenja vezana je za budžet Republike Srbije ili tzv. vlade Kosova, jedan je saradnik Kancelarije za KiM, a ima i onih koji su aktivno radili u kampanji Srpske liste, koju je predvodio SNS na Kosovu i Metohiji.

J. L. Petković / Vesti onlajn

www.kmnovine.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime