Albansko promovisanje terorizma u Hagu

0
693
Zastava i zvanično terorističke OVK na ogradi Haškog suda / Foto: Printscreen

Amerika je, predsednik Džordž Buš, zvanično predsedničkim ukazom i proklamacijom br. 452 i Ukazom broj 13219 26. jula 2001. godine “OVK“ stavio na “crnu listu“ terorističkih organizacija zbog pružanja pomoći terorizmu i terorističkim organizacijama.

No, danas, 13. jula, u centru Haga u Holandiji, kada je Specijalno tužilaštvo u Hagu za zločine počinjene na Kosovu, počelo saslušanje po optužnici protiv Hašima Tačija za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, njegovi istomošnjenici sa zastavama i transparentima uveliko su promovisali terorizam i zvanično terorističku organizaciju OVK.

Zastave terorističke OVK su okačili na ogradu Haškog suda a a grupa Albanca je promovisala ovu zastavu i u svojim redovima.

Policija je samo negodovala ali ne i privela danas najveće u Evropi promotere terorizma, članove OVK.

Promoteri terorizma / Foto: printscreen

Inače, rešenje za optužnicu protiv Tačija i Kadri Veseljija je doneto 24. aprila ove godine, kada je Specijalizovano tužilaštvo većima suda podnelo na ispitivanje optužnicu u deset tačaka kojom se Hašim Tači, aktuelni predsednik tzv. Kosova i Kadri Veselji, dosadašnji predsednikSkupštine Kosova, kao i druga lica, terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici – navodi se u saopštenju.

SAD veruju da je podnošenje predloga optužnice za ratne zločine protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih lica, koje je objavila kancelarija nezavisnog Specijalizovanog tužilaštva – korak napred ka pravdi i procesu pomirenja na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju portparola Stejt departmenta.

Da Vas podsetimo:  Sećanje na krvavu žetvu u Starom Gracku 1999.
Sedište Specijalnog suda u Hagu / Foto: printscreen

Sud će, kako je zvanično najavljeno, „voditi sudske postupke o navodima koji proističu iz Izvještaja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope od 7. januara 2011, a u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim djelima“.

U tom izvještaju, specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti pisao je o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i iznio sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

Navode iz Martijevog izvještaja istraživala je, pre formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson. Pre odlaska sa te dužnosti, Vilijamson je potvrdio da je pronašao dokaze za neke od tvrdnji izloženih u Martijevom izveštaju.

Glavni predstavnik NATO –a na KiM, komadant Kfora, italijanski general Fabio Mini u knjizi posle odlaska sa Kosova “Rat posle rata je upozorio da na Kosovu još deluju zločinci, navodeći osobu koju nije želeo da imenuje, a koja je naručilac najmanje 28 ubistava stranačkih saradnika bišeg lidera Ibrahima Rugove DSK.

Hašim Tači kao terorista OVK / Foto: printscreen

„To je osoba, koja kao i mnogi drugi lideri Oslobodilačke vojske Kosova, nije nikada objasnila šta se desilo s hiljadama Roma, Srba i Albanaca optuženih za saradnju s neprijateljem, u godinama posle rata“, zaključio je Mini. Očigledno je da se radi o Hašimu Tačiju.

General Fabio Mini, komandant NATO snaga na Kosovu 2002. i 2003. godine, smatra da je cilj izgradnje spomenika OVK veteranima da se zamagli njihova krivična odgovornost i u ratu i u miru. General Mini smatra da uloga porodica i preživelih, koji odaju počast svojim mrtvima, predstavlja smišljen scenario koji, prema njegovim rečima, treba da skrene pažnju javnosti sa terorističkih i kriminalnih aktivnosti bivših boraca za slobodu.

On je rekao ono što mnogi strani vojnici i birokrate koji žive na Kosovu i Metohiji misle, ali nisu mogle javno da kažu.

Da Vas podsetimo:  Novska 1991 : Petru su hrvatski vojnici ubili ćerku, suprugu i majku a njega teško ranili

Zoran Vlašković

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime