Američki režiser snima film o zločinu u „žutoj kući“

0
1155

Roman Veselina Dželetovića „Srpsko srce Johanovo“, istinita priča o bogatom Nemcu kome je presađeno srce srpske žrtve u „žutoj kući“ na Kosovu, oživeće u filmu radnog naslova „Žetva“ američki autor Pol Kampf.

Pol Kampf, scenarista i producent, čiji je poslednji film „Imprisioned“ sa Lorensom Fišburnom pre nekoliko dana premijerno prikazan na marketu u Kanu, za „Novosti“ kaže da je prvu ponudu producenta Dragana Ivanovića iz „Bandur filma“ odbio, ali onda je pročitao knjigu…

„Na putu od Los Anđelesa do San Franciska u avionu sam je našao na servisu Kindl. Bio je to veoma loš prevod, ali čak i takva, ova priča me je osvojila. Toliko sam bio dirnut da sam pozvao Dragana čim sam izašao sa aerodroma i rekao mu: ’Pristajem!‘, priseća se Kampf, koji je vrlo brzo na osnovu knjige napisao i scenario, prenosi IN4S.

Priča o bogatom Nemcu koji posle transplantacije počinje da sanja nepoznate predele, ljude i plavookog dečaka, a potom odlazi na Kosovo u potrazi za odgovorima, toliko je opčinila Kampfa da je odmah odložio druge projekte i počeo da piše scenario za „Žetvu“.

„Priča o bivšoj Jugoslaviji, Srbiji, Kosovu i Albaniji je veoma komplikovana i za one koji su umešani u nju, a zamislite tek kako ona izgleda prosečnom Amerikancu. Smatram da je dobro za film to što progovara sa moje pozicije autsajdera, nekoga sa strane, bez predrasuda, nekoga ko kao Johan ne poznaje svet o kome govori i ne mogu ga ’optužiti‘ da je pristrasan. Želim da ovu predivnu priču podignem na jedan veći, internacionalni nivo.“

Posle Dželetovićeve knjige o „žutoj kući“ i ilegalnoj trgovini organima, Kampf je, kaže, počeo da čita sve do čega je mogao da dođe — novinske članke, intervjue, gledao je dokumentarce… Ali i dalje ima mnogo pitanja.

„To je veoma bolna tema za srpski narod, ali nažalost, slične stvari se dešavaju širom sveta. Ovo jeste srpska priča, ali problem je svetski. Takve rane ne zastarevaju, ali možda je ovo pravo vreme da se zapitamo, na globalnom nivou, šta se događalo, šta se još uvek dešava i zašto niko ne odgovara zbog toga“, kaže Kampf.

Da Vas podsetimo:  Prosvjeta pokrenula nove srpske škole širom Austrije

Prema njegovim rečima, ne može se pobeći od politike u filmu, jer je tema takva.

„Nameravam da ispričam činjenice o onome što se desilo, ali i da pitam gde je bio NATO, gde Rusija, a gde Amerika dok se to dešavalo. Zašto nismo reagovali? Jer to se desilo posle rata na Kosovu, kada su nam rekli ’sve je u redu, rat je gotov, mi smo tu‘. To jeste političko pitanje. I to se dešava i sada svuda u svetu. Ali šta je sa crnim tržištem, trgovinom robljem, prostitucijom, svim onim što procveta kada ’stabilizuju situaciju‘. Serija koju planiramo da snimamo posle filma biće nastavljena u tom pravcu“, najavljuje reditelj.

Njegov poslednji film „Imprisioned“ snimljen je u Portoriku, 80 odsto na engleskom i ostalo na španskom jeziku. Plan je da i „Žetva“ bude većinski na engleskom, s međunarodnom glumačkom ekipom koja će skrenuti pažnju na ovu priču.

Posle odabira lokacija u Srbiji, Kampf se pre dva dana vratio u Los Anđeles, gde će tokom leta sastavljati glumačku ekipu. U nezvaničnim je pregovorima sa nekim poznatim imenima oko uloge glavnog junaka, Nemca Johana, a o kome je reč, kaže, otkriće u avgustu, kada se potpišu ugovori.

„Kada ljudi vide stranca u Srbiji, posebno u unutrašnjosti, pozovu ga na kafu i rakiju, pokažu mu i rečima i delom da je dobro došao. To je tako dirljivo i ljudski i to je upravo ono čime mi u Americi volimo da se hvalimo — da smo otvoren narod, ali to jednostavno nije tačno. Ja sam Amerikanac, ali me ovde niko ne mrzi, naprotiv! Upravo tako je dočekan naš junak Johan i to je ono što želim da ispričam. Mrzeli su ga samo oni koji su imali nešto da sakriju“, smatra Kampf.

Izvor: sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime