Asocijacija “Restruktura”: MMF i vlada Srbije

0
1121

dobro-ponasanjeO MMF postoji niz predrasuda.
One se dele na pozitivne i negativne.
Pozitivne predrasude od MMF prave gotovo „humanitarnu organizaciju“, kojoj je osnovna briga da pomogne zemljama kojima daje kredite (uz odgovarajuću kamatu, naravno).
Negativne predrasude od MMF prave saučesnika u lancu svetske zavere, kojoj je cilj da lokalne privrede takoreći uništi i da preuzme totalnu vlast nad svetom.
(Uzgred, nije potrebna nikakva posebna zavera da bogati takoreći ovladaju svetom, oni to već čine. Kao što su uvek i činili.)

A MMF je organizacija, zvučnog imena: Međunarodni monetarni fond, koja se stara o dobrom plasiranju kapitala onih koji ga imaju u popriličnim količinama.
Ako je to kriminalna delatnost, onda mi živimo u kriminalnom svetu i tu se, do daljnjeg, ništa ne može.
Kao staratelj nad svetskim kapitalom, MMF preduzima razne delatnosti da bi tom kapitalu ugodio. To mu je posao.
Daje kredite lokalnom vladama i stara se da ih te lokalne vlade ne toliko vraćaju, to nije u interesu MMF, koliko da budu sposobne da plaćaju kamate na te kredite.
Ako mogu da plaćaju kamate, daju im i još.

Neki tvrde da se MMF meša u unutrašnje stvari ove ili one zemlje, pa i Srbije, naravno.
Pa i logično je da se meša. Tu je njegov gazda, kapital, a on traži da se uvećava, ako je moguće do beskraja.
Kada lokalna vlast, iz svojih demagoških potreba, troši kredite na povećavanje plata i penzija, ne plaća prispele kamate, MMF kaže: STOP.
Tako je pala i bivša vlada tzv. demokrata, MMF joj je uskratio poverenje.

Ova, aktuelna vlada, čiji premijer je „veći MMF od MMF-a“ je dobra. Smanjila je plate i penzije, a vraćanje smanjenog dela obavlja takođe štedljivo, gleda da taj povraćaj bude manji nego što i MMF dozvoljava. Možda je MMF i zadivljen tim stepenom poslušnosti te vlade? A možda i nije?
Videće se. Jer MMF zna da ne valja akumulirati ogromno nezadovoljstvo i siromaštvo kod naroda.
Ta avantura je ponekad pre-rizična.

Da Vas podsetimo:  VELIKOJ GLAVI SLEDUJE VELIKA GLAVOBOLJA. PAMETNOJ MANJA...

Da li MMF ima nešto protiv poboljšanja domaće ekonomije, uz uslov da se deo novca od tog poboljšanja troši na plaćanje kamata na dosad uzete kredite?
Ne bi se reklo.
Ali, zadatak MMF nije da to poboljšanje inspiriše, niti da daje nalog vladi da ga ona pokrene. To je unutrašnja stvar zadužene zemlje. Pa ako njena vlada radi na tome, MMF bi na to mogao da gleda čak i sa simpatijama, očekujući da će ta vlada biti sposobnija za plaćanje kamata na kredite, a ako njena vlada, kao prethodna i sadašnja vlada Srbije, na tom planu ne radi ništa, MMF će slegnuti ramenima i izdati nalog da se proda neko još preostalo javno dobro, iz čega će se namiriti kamate. I da se, naravno, štedi na platama i penzijama.

Dragan Atanacković

srpskikulturniklub.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime