Av Kapone

1
1573
Danijel Dašić / Foto: printscreen (juznevesti.com)

Pre nekog vremena sam pisao o tome kako Srbija sve više liči na neku psihijatrijsku instituciju u kojoj su pacijenti preuzeli vlast i zatim krenuli u proces proterivanja normalnih. Izvinjavam se, ali izgleda da sam pogrešio. Kako ide vreme, sve sam sigurniji da se izgleda samo prave ludi, a da u stvari uopšte nisu blesavi. Znaju dobro šta rade, bez obzira što se kriju iza raznoraznih Babića, Martinovića, Rističevića, Vacića i ostalih tragikomičnih likova. Ovde je izgleda na delu dobro organizovano preuzimanje države od strane brže, jače bolje organizovanog političkog kriminala, sve zakamufliranog raznoraznim mušemama #zlatnodoba, koje glume reforme, unapređene institucije i uređenu državu. I sve to naravno uz trubače na auto-putu i opštenarodno veselje na ružičasto srećnom pravu da znamo sve.

Da se razumemo, nije to ništa novo. Sve države imaju mafiju. Samo izgleda u Srbiji mafija ima državu. Spontano osvojenu na nameštenim izborima. Uz iskrenu podršku skoro milion ljudi. I još toliko onih koji su ucenjeni. Odakle tolika podrška političko-mafijaškom kartelu? Zašto se mafijaške metode tako dobro primaju u zatvorenim i zaostalim sredinama?

Zašto da ne? Priča o jednom lideru, praćenog apostolima, koji bezgrešno vode narod ka nekom predivnom cilju koji se, naravno, nalazi negde daleko u #BudućnostSrbije uspešno se koristi za manipulaciju masama već više hiljada godina. I najlakše se prima od stane onih koji ne razumeju svoje okruženje, tako da „spas“ traže u „očinskoj“ figuri koja ih drži za ruku i vodi kroz sve probleme i tegobe ovog sveta. Još ako se lepo preko medija ubede da mrze svakog ko je drugačiji, koristeći povezanost po verskoj i nacionalnoj osnovi, eto vlasti verne armije poslušnika. Sledeći korak je da iskomplikuju (čitaj digitalizuju) ceo birokratski sistem države, kako bi njihovi sledbenici bili okruženi sistemom koji ne razumeju. Plate i penzije ne smeju biti veće od minimuma za preživljavanje, ali moraju biti redovne. Koje su zagarantovane samo za one koji poštuju interne plemenske kodove ponašanja. Ukoliko neko stavi zakone države ispred internih plemenskih zakona, mora biti kažnjen za primer i nauk svim ostalima.

Da Vas podsetimo:  Zoran Teofilović: GLUPI BOSANCI

Naravno da izgradnja i održavanje takvog paralelnog partijsko-mafijaškog sistema košta puno. A gde najlakše „napraviti“ novac koji je potreban za funkcionisanje takvog sistema, ako ne u dve najprofitabilnijne grane svake kriminalne organizacije: droga i oružje. Zato se polu-ilegalna prodaja oružja i municije iz Krušika toliko spinuje i sklanja sa vidika običnih ljudi, kao i državno-privatna farma za proizvodnju marihuane u Jovanjici. Još kad se sve to iskombinuje sa najboljom „veš mašinom“ za pranje „prljavog“ novca – građevinom, dobija se visoko profitabilan partijsko-mafijaški sistem. A „veš mašina“ je pogađate – Beograd na vodi, gde se hvale da su prodali preko 2000 stanova do sada, dok po bilansu uspeha iz dokumenata Agencije za privredne registre i prosečnoj ceni stana u BGH2O ispada da su 2018. prodali samo 20 stanova, a 2017. između 3 i 4.

Tako jakom partijsko-mafijaškom sistemu ostaje samo još jedno, da bude skroz bezbedan. Da uništi institucije države i na njeno mesto uvede svoje poslušnike, i da demokratiju zameni partokratijom. Ne verujete? Da li vam deluje logično da institucije države dve godine ne mogu da pronađu i poruše nelegalni objekat na Pančićevom vrhu, dok sa druge strane bez ikakvih problema pronalaze adrese gde treba da pruže „pomoć“ izvršiteljima kad izbacuju obične ljude iz njihovih stanova?

Ili da institucije države izuzetno efikasno hapse ljude koji prodaju svoje proizvode van obeleženog dela pijace, jer time urušavaju BDP Srbije i naravno, makroekonomsku stabilnost, dok za to isto vreme nikako ne mogu da lociraju osuđene kriminalce koji treba da idu na izdržavanje kazne zbog droge, ubistava i ostalih bezazlenih prekršaja. Što je stvarno čudno, jer ih uvek nađu kad je potrebno da završe neki „poslić“ za tu istu državu.

Da Vas podsetimo:  Rešeni da prežive - neku uz borbu, neki sa predajom

Neću da budem član mafije (čitaj, partije) postaje ključno pitanje i odluka za svakog od nas. Kao što je hrabrost.

Mislite o tome. Hrabrost je samo vaša odluka. Zato što pametniji više ne sme da popušta.

Jer je sve #stvarizbora. Pa i #bojkot.

Danijel Dašić
Izvor: juznevesti.com

1 KOMENTAR

  1. Браво! Одушевљен сам Вашим смелим и јасним писањем… Веза ка овом чланку иде у моју свеску обавезног штива. Хвала Вам.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime