Bahati kontrolori Bus Plusa

4
2639

2014-10-08_195540

BEOGRAD – Jutros [Sreda] oko 8.30 na liniji 84 gradskog prevoza u Beogradu, radnik BusPlus-a koji je radio kontrolu karata u blizini okretnice autobusa 17 u Zemunu, verbalno je maltretirala jednu građanku zbog toga što nije na vreme overila kartu.

„Imam dvoje male dece. Starija već drugi dan ne ide u školu jer ima temperaturu. Celu noć nisam spavala i jutros sam se samo obukla i krenula na posao, koji ne smem da izgubim, jer sam pre par dana konačno počela da radim,“ za InSerbia.info kaže sugrađanka M.S. koja je zahtevala da ostane anonimna.

„U autobusu sam srela koleginicu, započela priču i zaista sam zaboravila da li sam overila kartu. Iskreno, posle ovoliko godina koliko nisam imala posao i nisam išla nigde, još uvek nemam naviku da je overavam. Svakome može da se desi,“ nastavlja sugrađanka.

„Videla sam kada je kontrola ušla u autobus, i tada, jer nisam bila sigurna da li jesam ili nisam overila kartu, za svaki slučaj sam krenula još jednom da je overim, da ne bih pravila sebi još jedan problem u životu. Tada mi je prišao jedan od kontrolora i fizički mi zabranio da to uradim,“ kaže M.S.

Kontrolor je tada uzeo BusPlus karticu od M.S.

„Rekla sam mu da sam najverovatnije zaboravila da je overim i da idem na posao, na šta je on povišenim i pretećim glasom rekao da “putnik, osim ako nije ušao sa njim u autobus, ne može da overava kartu i da njega ne zanima ništa što ja kažem,“ kaže M.S. i dodaje da je nakon provere karte na svom uređaju, kontrolor naređujućim, povišenim tonom zahtevao od nje da mu odmah preda ličnu kartu.

Da Vas podsetimo:  Samir saznao svoje poreklo i prešao u pravoslavlje

„Zbog načina na koji me je kontrolor verbalno napao tada, i kako se odnosio prema meni, zaboravila sam i kako se zovem tog trenutka. Odnosio se prema meni kao da sam mu ubila nekoga. Misleći da sam zaboravila i ličnu kartu kod kuce, jer sam u tom trenutku shvatila da sam jutros greškom uzela suprugovu [nepersonalizovanu] BusPlus karticu umesto moje, rekla sam kondukteru da sam i ličnu kartu zaboravila kod kuce,“ kaže vidno uznemirena M.S.

„Nakon toga, kontrolor je zahtevao “da mu dam 2000 dinara“, sto zaista tog trenutka nisam imala ni u kući, a ne sa sobom. Kada sam mu rekla da nemam, on je nastavio da viče na mene i da mi preti da ću onda platiti 6000 dinara. Pokušavajući da nešto “dokazže“, rekao mi je da je bus plus kartica poslednji put overena pre tri dana, na šta sam mu ja odgovorila da je to suprugova kartica. Kada je to čuo, on je oduzetu karticu stavio u svoj džep i pozvao Komunalnog policajca da me izvede iz autobusa,“ nastavlja M.S.

„Kada sam pitala kontrolora zašto mi to radi, on je odgovorio “da im je gradonačelnik [Siniša Mali] tako rekao da se radi, i da se žalim njemu.“

Na naše pitanje da li je zapisala ime i prezime kontrolora, M.S. kaže da je bila toliko uplašena, na ivici suza, i da tog trenutka nije mogla da se seti ničega, ali da je njena koleginica, koja je svo vreme bila sa njom, možda videla.

M.S. je istakla da je komunalni policajac bio dobar prema njoj, i da joj je, po zahtevu kontrolora, napisao prekršajnu kaznu, i dodaje da joj je tek na izričit zahtev komunalnog policajca kontrolor pristao da vrati oduzetu BusPlus karticu, na kojoj je, prema recima sugrađanke, bilo bar 200 dinara kredita.

Da Vas podsetimo:  DIJANA I GORAN SE IZ BEČA VRATILI U SELO NA KOSMETU: Sada pomažu starijima, a želja im je da ostanu na ognjištu!

Redakcija InSerbia je poslala pitanje privatnoj kompaniji „Apex Technologies“, u okviru koje funkcioniše BusPlus sistem u Beogradu, sa sledećim pitanjima:

– Da li kontrolor ima pravo da zabrani putniku da overi kartu?

– Da li kontrolor ima pravo da verbalno teroriše putnike u autobusu?

– Da li kontrolor ima pravo da oduzme ispravnu, nepersonalizovanu Bus Plus karticu putniku?

– Da li kontrolor ima pravo da zahteva da mu se pokaže lična karta?

– Da li je gradonačelnik Beograda Siniša Mali zaista naložio radnicima BusPlusa da se tako ponašaju prema putnicima?

– Da li oni smatraju da je na ovaj način prekršen neki zakon time što je pisana prekršajna kazna po, najblaže rečeno, lažnoj prijavi (Kontrolor nije dozvolio putnici da overi kartu, kako bi komunalni policajac mogao da joj napiše prekršajnu kaznu)?

2014-10-08_195511

Odgovor koji smo dobili objavljujemo u celosti:

„Obaveza putnika koji poseduje nepersonalizovanu karticu je da istu pripremi pre ulaska u vozilo i da je odmah očita na validatoru, što je jasno istaknuto i na svakoj kartici. Očitavanje kartice nakon njene provere od strane kontrolora ili kupovina karte kod vozača, nije moguća.

Veliku pažnju poklanjamo tome da naši kontrolori moraju da se ponašaju korektno i ljubazno prema putnicima, ali isto tako se očekuje od putnika da sarađuju sa kontrolorima i postupaju prema njihovim zahtevima, u trenutku kada ih isti zatekne bez ispravne karte.

U slučaju da putnik nema validnu (očitanu nepersonalizovanu) kartu, njegova obaveza je da plati posebnu kartu koja važi za ceo dan vožnje i košta 2.000 dinara. Ukoliko se ne plati posebna karta, putnik podleže Zakonu o prekršajima, pri čemu kontrolor ili komunalni policajac izdaje Zapisnik za putnika zatečenog bez važeće vozne isprave, ili sa neispravnom kartom. U tom slučaju se na kućnu adresu šalje prekršajni nalog koji se plaća 6.000 dinara, odnosno 3.000 dinara ako se plati u roku od osam dana, a u slučaju da se uopšte ne plati, putnik ulazi u registar prekršaja.“

Da Vas podsetimo:  Očekivani životni vek u Srbiji je 74,1 godina, građani u proseku imaju 11,5 godina školovanja

Kao što se može videti, nismo dobili odgovor na većinu pitanja. Takođe smo kontaktirali Komunalnu policiju grada Beograda, sa pitanjima:

– Da li komunalni policajac ima pravo i/ili obavezu da zaštiti građane od ovakvog, očito nasilničkog ponašanja pojedinih BusPlus kontrolora?

– Da li oni smatraju da je na ovaj način prekršen neki zakon time sto je pisana prekršajna kazna po, najblaže rečeno, lažnoj prijavi (Kontrolor nije dozvolio putnici da overi kartu, kako bi komunalni policajac mogao da joj napiše prekršajnu kaznu)?

Nažalost, iako nam je stigla potvrda da je e-mail pročitan, do trenutka objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor iz Komunalne policije.

——————–

Vladimir Stoiljković

CO-FOUNDER, CTO

InSerbia Network Foundation

http://inserbia.info / foto: Youtube

4 KOMENTARA

  1. moram da postavim pitanje: Zašto mi koji imamo personalizovane kartice i koji redovno uplaćujemo moramo da se validiramo svaki put kada ulazimo u autobus? Vratite bre povlastice, kakvo validiranje, kakvi bakrači—

  2. To se desava i u Nisu. Zelene povrsine koje ne postoje, kontrolori u javnom saobracaju, privatni izvrsitelji, parking sluzbe, sve u svrhu maltretiranja ovog jadnog naroda. Ah, da, komunalna policija. Da te uhvati panika kad moras u centar grada. Stigla je nova garnitura, drzavna kasa je prazna pa zato, otimaj od naroda. Samo ne znam do kada ovaj narod misli da cuti i trpi ovo maltretiranje, bezakonje i uzasnu korupciju. Bice gore nego za vreme Slobodana Milosevica, tad smo imali zelenase i batinase a sad imamo kontrolore, komunalce i privatne izvrsitelje.

  3. I ja sam imala slicnu situaciju, samo malo blazu. Usla sam u autobus sa gomilom stvari, tasna, torba za trening, neke knjige i nisam uspela da odmah overim kartu. Na sledecoj stanici ulazi kontrola i stavlja ruku preko validatora i neda da overim moju karticu. Tu pocinje da se dere na mene i pokusava da mi otme karticu iz ruke. I ja se stvarno pitam da li su oni u obavezi to da rade?! Posto sam ja bila malo upornija, verbalno, uspela sam da overim karticu na kraju.

    • v vozeci se gsb-om,imala sam priliku da puno puta budem svedok neprofesijalnog,nekulturnog I nepravednog ponasanja kontrolora a narocito kontrolorki/zena/.One od mnogo putnika bez karte/daca mladja I starija,muskarci,romi/odaberu jednu zenu srednjih ili starijih godina,za koju procene da je pogodna za maltretiranje I onda se*profesionalno*izivljava u sta spade I vikanje*lopove,samo lopovi beze*zeni koju je izbacila iz busa I koja nije htela da ceka komunalnu policiju.Jos jedan primer_kontrolorka je naplatila doplatnu kartu putniku koji nije iz Beograda,i koji je trazio kartu kod vozaca ali ih vozac nije imao,stoje kontrolorka I proverila,ali je ona rekla da u tom slucaju putnik treba da izadje iz vozila I potrazi najblizu trafiku,a znamo da na brojnim stanicama nema trafika.Putnik je bio iz Zrenjanina I zurio je na autobus,nosio je kofer.Covek je bio u cudu I platio kartu.Primera ima jos puno…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime