Bez odgovornih što je 48 kilometara autoputa poskupelo 10 miliona evra

2
1145

Foto Srđan Ilić Autoput ilustracijaDržavno preduzeće Koridori Srbije dužnо је da donese odluku o tome da li će grčka firma Aktor nastaviti da radi na Koridoru 10, kaže za Insajder ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Prema njenim rečima, Koridorima Srbije više ne rukovodi Dmitar Đurović, pošto mu je istekao mandat.

Bura koju je u javnosti izazvao izveštaj Radne grupe Ministarstva o gradnji deonica Koridora 10 na kojima je angažovana grčka firma Aktor brzo se utišala, bez epiloga. U izveštaju je konstatovano da su Koridori Srbije “suprotno svakoj logici” grčkom Aktoru odobrili dodatno gotovo 10 miliona evra za odštetne zahteve, a oko 13 miliona su iznosili dodatni avansi i garantni depoziti. Konstatuje se da je neobično što Koridori nisu, umesto toga, raskinuli ugovor s Aktorom i naplatili penale zbog kašnjenja.

Na pitanje zašto nije tražila smenu direktora Koridora Srbije Dmitra Đurovića, imajući u vidu da to jeste u njenoj nadležnosti, Mihajlovićeva kaže da je njemu istekao mandat i da on više ne rukovodi Koridorima Srbije. Dok ne bude izabran novi direktor poslove direktora praktično obavlja dosadašnji pomoćnik direktora Milovan Bekrić, kaže Mihajlovićeva.

Zanimljivo je, međutim, da je Đuroviću mandat istekao još u oktobru, a rukovodio je Koridorima krajem januara, kada su novinari Insajdera s njim tražili intervju.

Za sada nema odgovora na pitanje ko će zbog ovoga snositi odgovornost, ali ni da li će država nastaviti saradnju s Aktorom. Od završetka četiri deonice koje gradi Aktor zavisi i da li će Koridor 10 biti završen u najnovijem roku – do kraja ove godine.

Zorana Mihajlović kaže da Ministarstvo nema nadležnost da donosi odluku u ovom slučaju jer je reč o ugovoru državne firme Koridori Srbije i Aktora. Tvrdi, međutim, da u Vladi neće “sedeti i ćutati” jer od ovih deonica zavisi završetak Koridora koji se gradi više od 30 godina.

Na pitanje kud je otišao novac pošto nije urađeno ono što je plaćeno, Zorana Mihajlović kaže da će to tek da se vidi, ali da nije u njenoj nadležnosti da komentariše “da li je neko kriv i šta je tu neko radio”. Podseća, međutim, da postoji izveštaj Radne grupe Ministarstva.

„Rezultat nije procenat realizacije deonice koji je morao da bude i nije završena, na kraju krajeva, deonica – ni jedna ni druga ni treća, da ne govorimo o četvrtoj“, navodi ona.

Cenu kilometra uvećavaju loši projekti

Uvođenje ogromnog broja podizvođača bez adekvatne kontrole samo je jedan od razloga upornog uvećanja cene po kilometru autoputa i probijanja rokova. Drugi razlog su neadekvatni projekti. Iako bi svaki projekat morao da prođe više kontrola pre nego što se država zaduži za gradnju neke deonice puta, to se, po svemu sudeći, ne poštuje.

Obrazložući odluke da greškom Aktoru isplaćuje odštetne zahteve i avanse uprkos probijanju rokova, Dmitar Đurović je nedavno rekao da su uprvo loši projekti razlog kašnjenja. Tako je odgovornost prebacio na nekadašnjeg resornog ministra Velimira Ilića, koji je pokrenuo aferu objavljujući nezvaničnu verziju izveštaja Radne grupe, nezadovoljan što nije dobio funkciju koja mu je, kako je rekao, obećana u preduzeću Koridori Srbije.

Zorana Mihajlović navodi da projekti jesu bili problematični, što je konstatovano još 2014, na osnovu čega im je isplaćen dodatni avans uz obavezu da u roku od godinu dana završe preprojektovanje.

„Do dana današnjeg neki od tih projekata nisu preprojektovani. Dakle, nekih 10 stavki koje je Aktor trebalo da uradi“, navodi Mihajlovićeva.

Intervju sa Zoranom Mihajlović sniman je za novu sezonu emisije Insajder bez ograničenja, koja uskoro kreće na TV N1. Ogroman rast troškova gradnje autoputeva, uvođenje podizvođača, ali i kako je ovaj najunosniji državni posao uvek rezervisan za firme bliske vladajućim strukturama – biće teme jedne od epizoda.

www.insajder.net

2 KOMENTARA

  1. Primaran cilj je da se osteti budzet Srbije, odnosno sto vise zaduzi Srbija. Krivci za ne cinjenje, ne znanje,enerad i nemar se namerno ne otkrivaju, jer je vazno da se ostvari primaran cilj.

  2. Kod ovih govnara je sve političko prepucavnje, a deset milona evra ide na štetu građana Srbije? A resorni ministar nabraja razloge pod jedan i pod 2 ( pod tri je pranje para koje uvećava troškove ali podmiruje pojedince i stranačke interese), ali nije učinila najbitnije – nije podnela ostavku zbog štete načinjene Republici Srbiji zbog nehata i nestručnog upravljanja sredstvima budžeta. Baš nas briga za projekat, ko ga je odobrio i zašto neko ne odovara za to? Jednostavnije je natovariti na osiromašena i izmučena leđa Srbije dodatni tošak od deset miliona evra. I niko kriv. A i naše čukununučiće ćete da opteretite vašim dugovima.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime