Biskupi traže promenu Dejtona

0
975

Biskupi BiHPredsednik Biskupske konferencije BiH, banjalučki biskup Franjo Komarica: „Mi smo protektorat, pod upravom međunarodne zajednice koja je pokazala svoje nedovoljno humano lice na našem području. I, koliko je meni rečeno na mnogo mesta u inostranstvu, ovde se ciljano drži kontrolisani haos“

BISKUPSKA konferencija BiH poručila je međunarodnim i domaćim predstavnicima vlasti da je neophodna promena Dejtonskog sporazuma i da se odvaže na uređenje BiH koje će obezbediti isti teritorijalno-politički status za sva tri konstitutivna naroda, kao i poštovanje ljudskih i građanskih prava svim stanovnicima BiH na svakom njenom delu.

Biskupska konferencija, koja je zasedala protekla dva dana u Mostaru, tvrdi da aktuelno stanje pokazuje da dejtonsko „nepravedno i neodrživo političko i teritorijalno rešenje gura BiH u sve dublju krizu“.

Biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić rekao je na konferenciji za novinare da su biskupi izrazili zajednički stav da sve ono što ima jedan od tri naroda treba da imaju svi – bilo da je reč o pravima, odgovornostima, institucijama, zakonima, pa čak i politički i teritorijalno.

On je dodao da je stvar političara kako će to konkretno izvesti. „Naše je da se držimo načela“, naglasio je biskup Perić.

Predsednik Biskupske konferencije BiH, biskup banjalučki Franjo Komarica, rekao je da „nema jednog konstitutivnog naroda u pola zemlje“ i da su za to krive sve garniture političkih zvaničnika, domaćih i međunarodnih, od početka rata.

„Mi smo protektorat, pod upravom međunarodne zajednice koja je pokazala svoje nedovoljno humano lice na našem području. I, koliko je meni rečeno na mnogo mesta u inostranstvu, ovde se ciljano drži kontrolisani haos“, istakao je Komarica.

On je dodao da se domaći političari ne bi mogli do sada ovako ponašati da im se to „ne dozvoljava, pa čak i gura, od osoba izvan BiH“.

Da Vas podsetimo:  Protesti se ipak nisu spontano ugasili

Komarica je naveo da su mu još 1996. godine međunarodni zvaničnici i „veliki svetski igrači“, pa i potpisnici, rekli da je „Dejton samo prvo poluvreme i da je planiran Dejton jedan, Dejton dva i Dejton tri“.

„Davno su ti ljudi otišli s političke scene, a mi smo ostali u jarku“, rekao je Komarica.

 Biskupi su na koferenciji govorili i o povratku Hrvata na predratna ognjišta, kao i o sve većem problemu iseljavanja mladih iz BiH.

SRNA

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime