Nova bitka za Sutjesku

0
1528

Prikupljanje potpisa za građansku inicijativu će biti organizovano u 20 mjesta u Republici Srpskoj i trajaće sedam dana, a počeće 4.8.2014. godine.

sutjeska-trnovacko-lake

Kampanja “Bitka za Sutjesku” se nastavlja, a pokrenuta je inicijativa i peticija za izmjenu Prijedloga Prostornog plana područja posebne namjene Nacionalnog parka Sutjeska, vezano za izgradnju hidroelektrana, saopšteno je u utorak na konferenciji za novinare u Banjaluci.

“Nastavkom kampanje i pokretanjem peticije želimo da potaknemo nadležne institucije da obustave plan izgradnje hidroelektrana i očuvaju ovo područje divljine u srcu Evrope i za buduće generacije. Peticiju pokrećemo tačno godinu dana nakon što je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS odobrilo Studije uticaja na životnu sredinu malih hidroelektrana na rijekama Sutjeska i Hrčavka, nakon čega je Centar za životnu sredinu pokrenuo sudski spor protiv nadležnog ministarstva”, istakla je Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu.

„Razvoj hidroenergetskog projekta u samom srcu nacionalnog parka će neupitno ugroziti izvornost prirode, a time i opstanak parka i mogućnosti koje pruža lokalnom stanovništvu. Naime, već samo jedna hidroelektrana može imati značajne negativne uticaje na vodene ekosustave, te na biljni i životinjski svijet koji ovisi od njih, a ovdje je riječ o 4 hidroelektrane. WWF smatra da bi nacionalni parkovi i druga iznimna područja trebali biti zaštićena od ovakvih destruktivnih infrastrukturnih projekata“, rekla je na konferenciji za novinare Petra Remeta iz WWF-ovog Mediteranskog programa.

Vladimir Stupar iz udruženja Arbor Magna iz Banjaluke je skrenuo pažnju na nedovoljnu uključenost stručnjaka u planiranju upravljanja Nacionalnim parkom Sutjeska. “Mišljenja stručnjaka koji ovo područje istražuju godinama se ignorišu, a to je kada je u pitanju ovako jedinstveno i važno područje, nedopustivo”, napomenuo je Stupar.

Nenad Ikonić iz Spasilačkog kluba Wolf iz Foče je rekao da je prostor Nacionalnog parka Sutjeska jedinstveni potencijal za razvoj avanturističkog turizma, te da je kanjoning relativno mlad sport što se tiče Balkana, ali to je sport koji poprima što više popularnosti. „Kanjon Hrčavke će biti prvi kanjon u Bosni i Hercegovini, odnosno u Republici Srpskoj, koji će se upotrebljavati u komercijalne svrhe, odnosno u turističku ponudu. Neshvatljivo je da se napadaju zaštićena područja koja su već ranije opravdano stavljena pod posebni režim zaštite“, dodao je Ikonić.

Da Vas podsetimo:  Voljena Srbija... (4) Rekli su 1998. - a danas...?

Prikupljanje potpisa za građansku inicijativu će biti organizovano u 20 mjesta u Republici Srpskoj i trajaće sedam dana, a počeće 4.8.2014. godine.

Udruženja građana, stručnjaci i pojedinci traže jasno odustajanje od gradnje hidroelektrana i apeluju na sve građane da potpišu peticiju za izmjenu Prostornog plana NP Sutjeska i tako pomognu u očuvanju najstarijeg nacionalnog parka u Bosni i Hercegovini.

Nacionalni park Sutjeska je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini i jedno od biološki najraznovrsnijih područja u jugoistočnoj Evropi, čiji su biološki najvredniji dijelovi kanjoni i klisure Sutjeske i Hrčavke i strogi prirodni rezervat Perućica (najočuvanija prašuma u Europi) ugrožen planom Vlade Republike Srpske za izgradnju četiri male hidroelektrane u samom srcu Nacionalnog parka.

Kontrapres

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime