Bivši ministar potrošio 3,5 miliona dinara usred korone

2
399

Bivši ministar prosvete Mladen Šarčević je pred kraj svog mandata „počastio“ sebe, ali i svoje saradnike mobilnim telefonima, a ceh su, kao i uvek, platili građani Srbije, i to sa 3,47 miliona dinara. Možda to ne bi bilo ni čudno, ni interesantno da se nabavka dogodila u jeku epidemije koronavirusa, a jedini ponuđač je bilo preduzeće iz Čačka  „Uspon“d.o.o , čija je pretežna delatnost prodaja računara, kamera, ali ne i mobilnih telefona, kaže izvor portala Nova.rs.

“Nije nas to začudilo, jer je gradonačelnik Čačka Milun Todorović blizak prijatelj Šarćevića, ali i jednog od vlasnika “Uspona”, koji je takođe član SNS, kao i njegova supruga. Postavlja se pitanje kako je jedna mala porodična firma, i to baš iz našeg grada, jedina dala ponudu Ministarstvu prosvete. Takođe, u ugovoru nije precizirano koji su telefoni u pitanju osim da TIP A košta 132 hiljade dinara sa PDV-om. Očigledno je da se u našoj zemlji sve radi “po babu i stričevima”, a naprednjačka banda nastavlja danas pljačka”, rekao je sagovornik portala Nova.rs.

Na našu konstataciju da su prodaja mobilnih telefona i opreme za računare srodne delatnosti, naš izvor navodi da se slaže, ali i ponavlja da ništa od toga ne bi moglo bez partijskih veza i prijateljstava.

Prema podacima iz APR-a , zakonski zastupnici ovog preduzeća su Predrag Pavlović i Vladimir Krstić, a njihova pretežna delatnost je proizvodnja računara i periferne opreme. Stoga smo pozvali vlasnike ovog preduzeća, koji tvrde da su u pitanju neistine izrečene na njihov račun. Prema njihovim navodima, nijedan od njih nije član SNS, a sve nabavke su transparentne.

“Mi smo apsolutno apolitični, a Čačak je mali grad i svi se poznajemo”, kažu Krstić i Pavlović.

Na naše pitanje zašto ugovorom nije precizirano koji su telefoni tačno nabavljeni, oni objašnjavaju da je prema Zakonu o javnim nabavkama zabranjeno favorizovanje određenog brenda, odnosno da su telefoni po tehničkim karakteristikama definisani tipovima od 1 do 4.

Da Vas podsetimo:  Dobre da rade, kuvaju i čuvaju decu, ali ne i za politiku

“Nikad nismo imali nijedan dogovor s čelnicima Čačka, niti s bilo kim, radimo transparentno i ukoliko postoji bilo kakva sumnja, nadležni organi mogu da dođu i provere kompletnu dokumentaciju”, kažu oni u izjavi za Nova.rs.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović se javio na naš poziv, ali kada smo rekli da zove novinar portala Nova.rs rekao je da je u Ćićevcu i da ga pozovemo kasnije. Iako smo to učinili, uporno je prekidao vezu.

Inače, javnom nabavkom iz jula prošle godine, koju je potpisao ministar Šarčević, kupljeno je ukupno 75 mobilnih telefona, od kojih tri koštaju po 132.000 dinara, deset po 97.800 dinara, 30 telefona od po 16.920 dinara i još 32 telefona, čija je cena 49.680 dinara po komadu.

Izvor: Otvoreno

2 KOMENTARA

  1. Da, da taj milioner (prema sopstvenoj prijavi svoje imivine od preko 1,2 miliona evra) je bar 4 puta dolazio u Nemačku, mislim u Štutgart, sa nekoliko svojih saradnika da bi kobajagi kontrolisao rad dopunskih škola. Ipak kola priča da je Šarčević možda dva puta dolazio samo da bi u robnoj kući proizvođača muških odela pri fabrici BOSS kupio jeftiniju garderobu. Naravno put i boravak su platili poreski obveznici Srbije!

  2. Ne ulazim da je ovo tacno,ima ko ce to da ispita.Moj muz i ja smo od penzije uspeli da na rate kupimo ambilife aparat za preciscavanje vazduha,alergena i duvanskog dima u stanu i posteno otplatili.Inace Cacak je mali grad i svasta cujemo,ali smo ovih godinu i nesto dana usredsredjeni na pridrazavanje mera oko korone i samo kupujemo ono sto nam nas novcanik diktira.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime