Bliži li se Srbija vanrednim izborima?

0
1200

vucic_nikolićHoće li 2014. godinu obeležiti vanredni parlamentarni izbori u Srbiji – pitanje je koje se već danima provlači u javnosti. Pojedini visoki funkcioneri SNS-a, osokoljeni dobrim rezultatima na nedavno završenim lokalnim izborima u nekoliko opština, sve glasnije zagovaraju izlazak na birališta, paralelno s beograskim i pokrajinskim izborima. Njihovi koalicioni partneri iz redova socijalista ne kriju da se protive ponovnom glasanju, dok opozicija poručuje: vreme je za izbore, iako im, sudeći po rezultatima istraživanja, oni ne bi išli u prilog.

Nakon ubedljive pobede na lokalnim izborima u Odžacima, Kostolcu i beogradskoj opštini Voždovac, mediji pišu da visoko pozicionirani Naprednjaci vrše pritisak na svog lidera i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića – da se glasanje za republički parlament raspiše u prvoj polovini 2014, kada su najavljeni i izbori u Beogradu.

Njihov vođa ih, barem javno, ne podržava. Tako je pre nekoliko dana, Vučić ponovio da izbori nisu prioritet i da u Srbiji ima važnijih poslova. Dodao je, međutim, da izbore ne isključuje, ako se nastavi loša atmosfera u društvu koju kreiraju „različite kriminalno-tajkunske grupe i nezadovoljne političke partije“.

Medijsko spinovanje ili realni nagoveštaj prekompozicije vlasti na državnom i pokrajinskom nivou – dilema je kojom se ovih dana bave mediji.

Predlog Naprednjaka da se republički izbori vežu sa beogradskim za pojedine analitičare je realna opcija. Novosadski politikolog Jovan Komšić kaže za naš program da je interes stranaka, kako iz vlasti tako i iz opozicije, održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

„Tu pre svega mislim na interese SNS, kao stožera vladajuće koalicije, ključne i simboličke i faktičke pozicije dirigenta strategije i taktike Vlade Srbije. Čini mi se da taj momenat može biti proleće naredne godine upravo zbog kvalitativno završene početne faze pregovora sa EU, odnosno nagoveštaja međuvladine konferencije u januaru. U tom kontekstu, ni evropskom okruženju ne bi bio veliki znak pitanja“, smatra Komšić.

Da Vas podsetimo:  Da li je bolje štedeti u evrima ili dinarima?

Među najistaknutijim zagovornicima izbora kod Naprednjaka su potpredsednici stranke: Nebojša Stefanović i Zorana Mihajlović. U izjavi medijima, Mihajlovićeva je rekla da bi bilo dobro da se, kako kaže, ono što je realnost pretoči u sastav Vlade i parlamenta.

„Mnogi su pitali kada bi mogli da budu izbori i da li je najbolje da izbori budu onda kada su izbori za Beograd. Finansijski, ekonomski, racionalno – to bi bilo najbolje“, naglašava potpredsednica SNS.

S druge strane, čini se da takav stav ne dele Socijalisti premijera Ivice Dačića, koji inače dele vlast sa Srpskom naprednom strankom. Osim što naglašava da se SPS ne plaši vanrednih izbora, poslanik ove stranke Đorđe Milićević kaže i da:

“…Vanredni parlamentarni izbori u ovom trenutku nisu prioritet, nisu interes građana Srbije.”

Opoziciona Demokratska stranka, koja je proteklih meseci retko kad izražavala slaganje s vladajućim blokom, konačno je našla zajedničko mišljenje, barem s delom naprednjaka.

„DS smatra da vanredni parlamentarni izbori moraju biti raspisani što pre zato što građani svakoga dana žive sve teže”, kaže portparolka Demokrata Aleksandra Jerkov.

No, čini se da se apetiti Naprednjaka ne završavaju samo na većini u republičkom parlamentu. Zorana Mihajlović ne krije da Naprednjaci žele vlast i u Vojvodini, kojom trenutno upravlja DS:

„U stvari, ono što ja potenciram sve vreme jesu izbori u pokrajini, zbog toga što se Vojvodina nalazi u ozbiljnim ekonomskim problemima, a ništa se ne dešava od strane vlasti u Vojvodini da zaista te probleme počne da rešava.“

Uprkos ovom insitiranju Naprednjaka, Jovan Komšić ne misli da je tako nešto realno očekivati.

„Pre svega zbog činjenice da vladajuća koalicija u parlamentu Vojvodine ima blizu dve trećine mesta, tako da ona ne može im,ati interes za promenom pozicije u Skupštini. Tu može doći do neočekivanih povećanja stepena javne konfliktnosti i sukobljavanja interesa Demokratske stranke, kao stožera vladajuće koalicije u skupštini Vojvodine, i Srpske napredne stranke, kao stožera vladajuće koalicije na nivou Republike“, zaključuje naš sagovornik.

Da Vas podsetimo:  Radnici u Srbiji ne mogu da računaju na štrajkačke fondove

Građani s kojima smo razgovarali na ulicama Beograda različito komentarišu najavu vanrednih izbora:

Građani o vanrednim izborima


Dušan Komarčević

Radio slobodna Evropa

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime