Bogoljub Karić po drugi put među Srbima

1
999

Bogoljub KarićPreživeće Srbija špijunske i druge aktuelne afere i društvene zabave, ali opet će se vratiti magičnom pitanju kako zaraditi novac. Ne običan mali novac, nego onaj veliki, sa vilama na Dedinju, avionima, jahtama i pratećim svežim mesom.

Zbog toga se Srbi vraćaju starim ljubavima, koje oličavaju pomenutu magiju. Dakle, posle jedanaest godina, opet Bogoljub Karić. Bogoljub Karić, izuzev hirurških intervencija na licu, što pripada suštini njegovog bića, nije se promenio. Ostao je dosledno kontroverzna ličnost. On je junak našeg doba za sve one čiji mentalni lumen ne dozvoljava da pamte šta se juče dogodilo. Nije se ni vratio u Srbiju a izazvao je pravu buru oprečnih i neurasteničnih dilema.

Bogoljub će se vrati u Srbiju, posle jedanaest godina bekstva od zakona, vratiće se čist kao svetac, jer i ta otužna pojava u liku predsednika Srbije kaže „Bogoljub Karić je žrtva političkog progona“! Treba sačekati da mu dovoljno omatori još jedna tužba i eto nam opet salate i snova porodice čiji će potomak „sigurno biti predsednik SAD“! Ni manje ni više.

Bogoljubova pojava mogla bi za sopstveni imidž da otvori vrata srpske istorije. Ne zbog onih događanja kad je svakog časa uzimao pare iz Fonda za preporod Srbije, postavio je toliko kamena temeljaca da je Kosovo počelo da liči na Hercegovinu. U pitanju je nešto mnogo značajnije za srpsku elitu. Ako se Bogoljub vraća čist kao svetac, onda su anđeli svi naši tajkuni – od Beka, Koleta, Miškovića, do Grujića, Toplice Spasojevića. Podrazumeva se da će svi njihovi raniji poslovi od devedesetih do danas biti legalizovani, jer zašto bi Karić bio izuzetak?

Sa ovom idejom, verujem, neće se složiti Aleksandar Vučić, pa automatski u prvi plan iskače pitanje: Kome to danas i koliko hitno, treba amnestirani Bogoljub u Srbiji? Ne onaj Bogoljub, ili ti „Karoljub“ kako ga je krstio Rambo Amadeus koji će za tiražne dnevne novine zbog političke popularnosti izjaviti „Milanka je trudna“, što je bila ordinarna izmišljotina, ili onaj Bogoljub koji će u sred nacionalne bede i beznađa izjaviti da je njegova mesečna plata 200.000 evra, nego Bogoljub sa svojim novcem, političkim mešetarenjem i svojom televizijom da nekome produži politički vek i funkciju.

Da Vas podsetimo:  Zaboravljene reči stare Srbije, lepše od onih kojima su zamenjene

Bogoljub Karić nije bezazlena pojava. Iz njegovog neobrazovanja bokori urođen instikt opstanka, lukavost i prepredenost bez premca. Nekoliko dana pre bekstva u Rusiju, a pre nego će kao vuk urliknuti na stranačkom mitingu na Trgu republike u Beogradu, svratio je u redakciju dnevnih novina „Pres“ i sopštio:“Sa državom se nije igrati, može svakog časa da te proglasi za prase i da te strpa u vrelu rernu“!

U prvi plan iskače El prezidente Nikolić, koji se viđao s Bogoljubom više od tri puta, koji se javlja kao njegov zaštitnik od zakona i silnih krivica. A sve zbog neizvesne sopstvene političke budućnosti. Političko i ino bratstvo među njima je skovano, napravljeni su i razrađeni planovi i podeljene sinakure. U tom miljeu prirodno je da Bogoljub, kako pišu novine, traži od predsednika da uhapski Dinkića, jer njegova sloboda je već blagopomazana. Nikolić nije zaboravio da je Bogoljub na tamo nekim izborima u Srbiji osvojio 23 odsto glasova.

Znači na Bogoljubu je da osnuje veliku televiziju, na tome se uveliko radi, da podrži Nikolića u predsedničkoj kampanji 2017, da osnaži svoju političku partiju Srbija ima snage, da ta partija stane uz Nikolića, itd. Bajka je, znači, napisana i bez one dvojice zlotvora Grim. Sve to podrazumeva da je Nikoliću jasno da SNS neće stati iza njegove kandidature.

Tom bajkovitom štivu fali pravi siže. Recimo da li će iz tog potoka i Vučić piti vodu? Malo verovatno. Da se razumemo, Vučić se ne bi gadio još jedne medijske kuće koja bi ga podržala, ali baš Bogoljubove, ozbiljno je pitanje. Jer na pitanje – šta misli o Karićevom povratku u zemlju – premijer je ranije saopštio „nemam ništa protiv, ali mora ići u zatvor i da odgovara na optužnice“. Malo je verovatno da će Vučić mirno gledati novi savez Nikolić – Karić, ili da će ga tajno aminovati.

Da Vas podsetimo:  Rekovac i Jagodina – Lepi vinogradi i litijum u najavi

Vučiću ovakav koncept razvoja događaja nikako ne odgovara, naročito ne posle svih polemika i kontroverzi koje je u javnosti izazvao najavljeni Bogoljubov povratak. Mnogo repova se vuče iza muzikanta iz Peći.

Ili je najlogičniji Bogoljubov salto mortale? Ne bi mu bilo prvi put da se odrekne političkih prijatelja i saveza. Pa zar nije pričao kako od kod Miloševića u stanu otvori frižider i pravi sebi sendvič? Šta je posle pričao o njima? Najverovatnije da i ta nova ljubav i Minska i Moskve neće dugo trajati.

Đoko Kesić

www.pravda.rs

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime