Boško Obradović nedeljom: Dosta više zamajavanja od strane i vlasti i opozicije

2
111

Smatram da je ispravno, ma koliko to bilo teško i nepopularno, priznati kada napraviš grešku u svom političkom radu. Ljudi greše svakodnevno u svom životu, a političari su takođe ljudi, pa i političari greše. Ne vidim smisao toga da se očigledne greške kriju i da se na silu održava neodrživa teza o sopstvenoj nepogrešivosti. Nekima od političara se priznanje greške može učiniti kao nova greška i odavanje utiska o nespremnosti za političku ulogu, ali mislim da je to pogrešno razmišljanje i da je priznanje greške upravo čin političke i ljudske zrelosti. Razume se da se greške ne mogu činiti svaki dan niti se mogu opraštati krupne greške.

Već sam rekao i ponoviću: bila je greška otići na sastanak koji je sa delegacijom Republike Srpske organizovao predsednik SNS Aleksandar Vučić. Ne u smislu poštovanja prema Republici Srpskoj, brige za njenu ugroženost i razgovora sa zajedničkom delegacijom njihove vlasti i opozicije koja je došla u Beograd – to je bilo ispravno, već u smislu zloupotrebe koju će aktuelna vlast napraviti od tog događaja.

Bosko Obradovic, Ana Brnabic, Aleksandar Vucic
Boško Obradović je rekao da je bila greška otići na sastanak koji je sa delegacijom Republike Srpske organozovao Aleksandar Vučić FOTO: Printscreen

Morali smo imati u vidu ono što je istakla skoro polovina članova Predsedništva Dveri, protiveći se odluci da se na taj sastanak ode, da predsednik SNS ne ume da se ponaša državotvorno i nadstranački čak ni kad su najvažnija nacionalna i državna pitanja na dnevnom redu i da će sve uvek zloupotrebiti za potrebe ličnog političkog marketinga ili ponižavanja svojih političkih protivnika.

Idemo dalje, izvukli smo važnu pouku. Verujemo da svi oni koji poznaju trud Dveri u poslednjih 10 godina, svu našu opozicionu borbu i žrtvu u Skupštini i na uličnim protestima, i cene naša politička uverenja od kojih nikada nismo odstupili, ma koliko nam zamerali ovu grešku u koracima nastavljaju da podržavaju naš politički rad jer ih nikada nismo izdali i nikada se nismo predali u borbi protiv ove nedemokratske i kriminalne vlasti.

Da Vas podsetimo:  Nema diskriminacije u platama žena i muškaraca

U politici se još više nepotrebnom smatra iskrenost i generalno se izbegava kao štetna. I sa ovim se nikada nisam slagao i uvek sam se trudio da budem iskren, pa makar mi to nanosilo i političku štetu. To ću i sada demonstrirati. Naš najveći politički problem u Srbiji danas, a toga sam i lično postao svestan tek u poslednje vreme, predstavlja zamajavanje građana od strane kako vlasti tako i opozicije.

Boško Obradović
Boško Obradović FOTO: ATA Images

Realno gledano, vlast je odlukom da vodi dva dijaloga sa opozicijom oko izbornih uslova u potpunosti skrenula pažnju javnosti sa svih kriminalnih i koruptivnih afera i drugih životnih tema koje interesuju građane. Već mesecima se u medijima priča samo o ova dva odvojena koloseka dijaloga, šta se na njima dešava i kako će se završiti, čime se sva medijska pažnja u potpunosti troši samo na ovu temu, koja građanima Srbije nije presudna. To je bio veoma uspešan manevar vlasti na koji smo naseli. Zato već duže vreme odbijam da učestvujem u emisijama u kojima se samo o tome govori, a ako učestvujem obavezno menjam temu na one probleme koje život znače i koje vlast ovim manevrom pokušava da sakrije.

Primera radi, dok vodimo višemesečne poluprazne razgovore o izbornim uslovima mimo medija i političkih debata prolaze važne teme poput svakodnevnog poskupljenja osnovnih životnih namirnica, novog zaduženja države u inostranstvu u visini od nekoliko milijardi evra, skoka cene goriva i tehničkog pregleda vozila, otpuštanja više hiljada radnika u stranim kompanijama koje su subvencionisane našim parama iz državnog budžeta, dolaska zloglasne strane multinacionalne kompanije „RIO TINTO“ koja je – svuda gde je u svetu poslovala – iza sebe ostavila ekološku pustoš, kao i drugih oblika zagađenja životne sredine širom Srbije, odsustva pijaće vode za ljude u Zrenjaninu ili stoku na Suvoj planini…

Rio Tinto
Poruka za „Rio Tinto“ FOTO: Printscreen

Tu su i druge veoma bolne socijalne teme o kojima se ne priča u javnosti: kako se seljacima oduzima plodna zemlja duž trase novog autoputa Preljina-Pojate, kako Vrhovni kasacioni sud staje na stranu bankarskih derikoža, kako sve više stranih radnika radi u Srbiji jer naše zanatlije odlaze u inostranstvo, što će dodatno smanjiti i onako nisku cenu rada u Srbiji, kako migranti ne mogu dalje iz Srbije a u Srbiju i dalje ulaze protivzakonito prelazeći našu državnu granicu, kako Srbijom vlada bela kuga i kako ćemo ako se ovako nastavi nestati kao narod do kraja ovog veka…

Da Vas podsetimo:  Svi lokalni izbori, uključujući beogradske, 2 juna – izaći na izbore ili ne? Apsolutno – Da!

Tu su i one najkrupnije državne i nacionalne teme: izjava Lajčaka da sa našom vlašću pregovara isključivo o priznanju lažne države Kosovo, predlog Vučićevog ministra Gordane Čomić i LSV o izmišljanju vojvođanske nacije na sledećem popisu stanovništva, ulazak u uniju sa Albanijom kroz mini-šengen o kome građani nisu pitani na referendumu, ili novi zakon o policiji kojim će se omogućiti biometrijski sistem nadzora građana putem snimanja sa mnogobrojnih javnih i tajnih kamera i prepoznavanja lica, što može biti zloupotrebljeno na razne načine…

Boško Obradović FOTO: Printscreen

Nismo ni mi u opoziciji ništa bolji. Prošlo je više od godinu dana od bojkota izbora, a mi nismo uradili ništa, ili slabo šta – da ne preteram. Ukinut je Savez za Srbiju koji je bio najveća opoziciona grupacija i koji je izneo bojkot izbora i proteste u preko 100 gradova Srbije, zaboravljen „Sporazum sa narodom“ u kome se nalazi kompletan program buduće vlasti, nema zajedničkog predsedničkog kandidata, nema ni razgovora a kamoli dogovora oko načina izlaska na izbore u jednoj ili više opozicionih kolona, nema sinhronizacije unutar opozicije oko borbe za poboljšanje izbornih uslova, nema plana B ako vlast ne dozvoli nikakve suštinske pomake, nema nikakve pripremne kampanje u Beogradu gde je pobeda nad vlašću više nego moguća…

Ako smo kritični prema vlasti vreme je da postanemo i samokritični. U prethodnih nekoliko meseci obišao sam više desetina gradova i opština Srbije i nigde nisam doživeo nikakvu neprijatnost. Građani su – suprotno predstavi u javnosti da su nezainteresovani i uplašeni – pokazali veliko interesovanje za dolazak opozicije u njihove sredine i direktne razgovore licem u lice. Dakle, problem nije u narodu već u opoziciji.

Srpski pokret Dveri može još ovih 10 dana do kraja septembra da pruži šansu kolegama u opoziciji za neki ozbiljan zajednički dogovor, a onda neće više čekati nikoga i ništa. Malo je verovatno da ako se za ovih godinu dana nismo mogli sastati i dogovoriti da ćemo to uraditi sada, ali uvek sam spreman za razgovor i dogovor. U suprotnom, Srpski pokret Dveri na svojim rukovodećim organima, Predsedništvu i Glavnom odboru, mora doneti odluku šta i kako dalje šest meseci pred sledeće izbore i u svetlu oba dijaloga o poboljšanju izbornih uslova. Bilo bi glupo izgubiti naredne mesece na neplodni dijalog sa vlašću ili unutar opozicije, i probuditi se u martu dok se raspisuju novi izbori na svim nivoima i tada ne znati šta i kako dalje.

Da Vas podsetimo:  Verujem u studente! – „Opančar“ u ulozi analitičara.

Možda je ova iskrenost za mene kontraproduktivna, možda ćemo napraviti neku grešku u daljim procenama i taktikama, ali ono što je sigurno nećemo odstupiti od svojih političkih uverenja i opozicione borbe protiv ove vlasti, na šta svi građani Srbije mogu da računaju. Sa Srpskim pokretom Dveri uvek znate na čemu ste. Mi nismo bili deo ni sadašnje ni bivše vlasti, iza nas nema afera, naš program je promena sistema a ne samo vlasti, odbrana KiM u sastavu Srbije, porodica na prvom mestu, podrška domaćoj privredi i poljoprivredi, a ne stranim kompanijama, i zaštita životne sredine. Mi ćemo uvek biti kontrola kako sadašnje tako i buduće vlasti jer njih može da kontroliše samo neko ko do sada nije bio u vlasti i ko nije deo ovog korumpiranog političkog sistema koji se nije menjao više od 30 godina.

Autor je predsednik Srpskog pokreta Dveri.

https://direktno.rs/

2 KOMENTARA

  1. Prosto ste divni. Nemam reci koliko mi je suza krenulo zbog Vas da opišem koliko ste me ganuli koliko ste dobri. I ako sam rodjen u Beogradu ne mislim da ste bolji Srbi od mene i da više voli te Srbiju od mene. Imao sam tu čast da i Vas lično gledam kako se bahato ponašate koristeći reč srpstvo za ličnu korist. Prvo Boško sredi sve u Cacku pa onda razbijaj u mom rodnom gradu. Smeš li to u svom rodnom gradu? Tamo žive pravi Srbi koji se ne plaše ničega koliko ja znam. Vezbaj prvo na njima pa tek onda ovde.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime